Το φετινό βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker στον Sir David Alan Chipperfield

Η ύψιστη τιμή της αρχιτεκτονικής, το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker, απονεμήθηκε στον Sir David Alan Chipperfield για το 2023.
Η κριτική επιτροπή των βραβείων Pritzker 2023 είπε για την απόφασή της: "Ο Sir David Chipperfield αποφεύγει τις τάσεις και διατηρεί τη δέσμευσή του σε μια αρχιτεκτονική με διακριτική αλλά και μετασχηματιστική αστική παρουσία. Μια τέτοια ικανότητα εκτέλεσης είναι μια διάσταση της βιωσιμότητας που δεν ήταν προφανής τα τελευταία χρόνια".

Turner Contemporary Simon MengesTurner Contemporary ©Simon Menges

Eνα από τα πρώτα μεγάλα έργα του David Chipperfield Architects ήταν το Μουσείο Ποταμού και Κωπηλασίας στον ποταμό Τάμεση, το οποίο ολοκλήρωσε το 1997. Αυτό τον καθιέρωσε ως αρχιτέκτονα για πολιτικά και πολιτιστικά κτίρια και οδήγησε το στούντιο του στη δημιουργία κτιρίων-ορόσημων, όπως το Hepworth στο Wakefield το 2011, το Saint Louis Art Museum στο Μιζούρι το 2013, το Museo Jumex στην Πόλη του Μεξικού το 2013 και η James Simon Galerie στο Βερολίνο το 2018.

River and Rowing Museum. Richard Bryant ArcaidRiver and Rowing Museum ©Richard Bryant _ Arcaid

Saint Louis Art Museum Simon MengesSaint Louis Art Museum ©Simon Menges

The Hepworth Wakefield Iwan BaanThe Hepworth Wakefield ©Iwan Baan


Γεννημένος στο Λονδίνο το 1953, ο Chipperfield ξεκίνησε την καριέρα του μετά την αποφοίτησή του από το Kingston School of Art το 1976 και αργότερα από το Architectural Association το 1977. Εργάστηκε για τους επίσης βραβευμένους με το βραβείο Pritzker, Norman Foster και Richard Rogers, πριν ιδρύσει το ομώνυμο στούντιο David Chipperfield Architects στο Λονδίνο το 1985. Σήμερα, διαθέτει γραφεία στο Βερολίνο, το Μιλάνο, τη Σαγκάη και το Σαντιάγο ντε Κομποστέλα. Απαντώντας στην είδηση της βράβευσής του, ο Sir David Chipperfield δήλωσε ότι είναι "τόσο συγκλονισμένος που λαμβάνει αυτή την εξαιρετική τιμή και που συνδέεται με τους προηγούμενους νικητές. Εκλαμβάνω αυτό το βραβείο ως ενθάρρυνση να συνεχίσω να στρέφω την προσοχή μου όχι μόνο στην ουσία της αρχιτεκτονικής και στο νόημά της, αλλά και στη συμβολή που μπορούμε να κάνουμε ως αρχιτέκτονες για την αντιμετώπιση των υπαρξιακών προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής και της κοινωνικής ανισότητας".

Museo Jumex Simon MengesMuseo Jumex ©Simon Menges

Morland Mixité Simon MengesMorland Mixité ©Simon Menges


Παράλληλα με το βραβείο αρχιτεκτονικής Pritzker, ο Chipperfield έχει λάβει πολλές άλλες διακρίσεις και τιμές, όπως το χρυσό βασιλικό μετάλλιο RIBA το 2010, το βραβείο Mies van der Rohe το 2011 και το Praemium Imperiale για την αρχιτεκτονική της Japan Art Association το 2013. Το 2004, διορίστηκε Διοικητής του Τάγματος της Βρετανικής Αυτοκρατορίας. Αργότερα, χρίστηκε ιππότης το 2010, προτού διοριστεί στο Τάγμα των Companions of Honour το 2021.
Παράλληλα με την αρχιτεκτονική, ο Chipperfield είναι συγγραφέας και καθηγητής σε διάφορα ινστιτούτα, όπως η Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών της Στουτγκάρδης και το Πανεπιστήμιο Yale. Εχει επίσης επιμεληθεί την 13η Μπιενάλε Architettura το 2012. Το ότι το βραβείο θα του απονεμηθεί στην τελετή απονομής του βραβείου Pritzker 2023 στην Αθήνα τον Μάιο, είναι μια πράξη τυχαία, αλλά δεν στερείται παρόλα αυτά συμβολισμών αφού γίνεται στην πόλη που ανέλαβε την επέκταση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της.
Φωτογραφίες: pritzkerprize.com

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.