Στην τελική ευθεία το Μουσείο Ολοκαυτώματος Ελλάδος

Η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος, τροποποίηση του π.δ. ΥΣ 98/2017 «Έγκριση ειδικής πολεοδομικής μελέτης Ακινήτου Ιδιοκτησίας ΓΑΙΑ ΟΣΕ ΑΕ για τη δημιουργία Μουσείου Ολοκαυτώματος στην περιοχή του Εμπορικού Σταθμού Θεσσαλονίκης, στον Δήμο Θεσσαλονίκης, Π.Ε. Θεσσαλονίκης» (ΦΕΚ 850Δ/18-11-2022), σε συνέχεια του Ν.4801/2021 (ΦΕΚ 83Α/24-05-2021), έρχεται να διασφαλίσει την απρόσκοπτη υλοποίηση ενός εκ των πλέον εμβληματικών έργων πανελλαδικά.

Είναι μεγάλη τιμή που τον νευραλγικό ρόλο του υπεύθυνου Διαχείρισης και Διεύθυνσης για την υλοποίηση του έργου - Project Management, έχει αναθέσει η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης στην ένωση εταιρειών «Σαμαράς & Συνεργάτες ΑΕ - Σύμβουλοι Μηχανικοί» και Hill International, αμφότερες με μεγάλη εμπειρία στο χώρο.

Ο πρόεδρος του Ομίλου «Σαμαράς & Συνεργάτες», Δημήτρης Ν. Σαμαράς εστιάζοντας στη σημασία του εγχειρήματος αναφέρει: «Λίγο πιο πέρα από εκεί που γράφτηκε μια από τις πιο αποτρόπαιες σελίδες της ανθρωπότητας, όπου περίπου 55.000 Εβραίοι, Έλληνες της Θεσσαλονίκης οδηγήθηκαν στα κρεματόρια και έχασαν τη ζωή τους με το πιο βάναυσο και απάνθρωπο τρόπο που αμαυρώνει την ιστορία του ανθρώπινου είδους θα δημιουργηθεί ένα Μουσείο παγκόσμιας εμβέλειας και σημασίας.

Στη Θεσσαλονίκη, την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων - όπως την αποκαλούν - που έχασε το 97% του εβραϊκού πληθυσμού της στα στρατόπεδα συγκέντρωση του Άουσβιτς και του Μπέργκεν – Μπέλζεν, και μάλιστα σε νέο πλέον οικόπεδο του Δήμου Θεσσαλονίκης, κατόπιν επίλυσης των ζητημάτων που αφορούσαν στην αρχική χωροθέτηση και οικοδομισιμότητά του, θα δημιουργηθεί ένας «φάρος». Ένας φάρος ενάντια στον παραλογισμό και τη μισαλλοδοξία. Ένας φάρος, ώστε το έγκλημα και η σιωπή να μετουσιωθούν στο πιο ηχηρό μάθημα για να μην ξεχάσουν ποτέ οι παλιές γενιές και για να μαθαίνουν οι επόμενες. Επειδή, μόνο αν θυμόμαστε το παρελθόν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ένα άξιο μέλλον. Μέσα από το Μουσείο αυτό θα πρέπει να εκπέμπεται ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους μας, το μήνυμα αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το “Ποτέ ξανά”».

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.