"Πράσινος" επανασχεδιασμός Ευρωκοινοβουλίου Βρυξελλών - Νικήτρια πρόταση με βιώσιμη προσέγγιση

Η συλλογική ομάδα σχεδιασμού Europarc κέρδισε το πρώτο βραβείο σε διεθνή διαγωνισμό για τον σχεδιασμό του νέου κτιρίου του Ευρωπα¬ϊκού Κοινοβουλίου "Paul-Henri SPAAK" στις Βρυξέλλες. Η ομάδα με τη νικήτρια πρόταση απαρτίζεται από τα αρχιτεκτονικά γραφεία JDSA / Julien De Smedt Architects (Δανία), Carlo Ratti Associati (Ιταλία), NL Architects (Ολλανδία), Coldefy (Γαλλία), UTIL cvba (Βέλγιο), Ramboll (Δανία) και ENSAMBLE STUDIO (Ισπανία).
Σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, το υφιστάμενο κτίριο που στεγάζει το κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είχε πολλές ελλείψεις, ωστόσο η κατεδάφιση και αντικατάστασή του δεν θεωρούνταν μία βέλτιστη βιώσιμη λύση. Έτσι, το υπάρχον κτίριο επανασχεδιάστηκε και προσαρμόστηκε με τέτοιο τρόπο, ώστε να ταιριάζει στις ανάγκες και στην ταυτότητα της Ε.Ε.

Η κριτική επιτροπή επικρότησε την προσέγγιση επαναχρησιμοποίησης που υιοθετήθηκε στη νικήτρια πρόταση, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους της υπάρχουσας δομής, παρέχοντάς της μία νέα εξωτερική ταυτότητα και μία βελτιωμένη επικοινωνία με το κοινό. Ο σχεδιασμός της συγκεκριμένης αρχιτεκτονικής πρότασης είναι ανθρωποκεντρικός, θέλοντας να φέρει τους ανθρώπους πιο κοντά στις δημοκρατικές διαδικασίες της Ευρώπης.
Οι αρχιτέκτονες προχώρησαν σε επέκταση του περιβάλλοντος χώρου του κτιρίου, με την προσθήκη ενός μονοπατιού διά μέσου του κοινοβουλίου, ανοιχτού στο κοινό, αφαιρώντας ουσιαστικά μέρος από την πρόσοψη του παρακείμενου κτιρίου "Spinelli", ώστε έτσι να δημιουργηθεί ένας μεγαλύτερος χώρος υποδοχής για τους επισκέπτες.

Ένας εκσυγχρονισμένος ημικυκλικός χώρος συνεδριάσεων ("The Chamber") επανατοποθετείται στα κορυφαία επίπεδα της κατασκευής και συμπληρώνεται από έναν εσωτερικό κήπο ("The Park - Green Agora") στον τελευταίο όροφο, με απρόσκοπτη θέα από τα μεγάλα υαλοστά¬σια. Στόχος είναι οι επισκέπτες να καταλήγουν σε έναν "πράσινο" χώρο συγκέντρωσης - βοτανικό κήπο, με είδη βλάστησης από καθένα από τα 27 κράτη μέλη της Ε.Ε. Αυτός ο χώρος θα αποτελεί μία περιβαλλοντικά συνειδητή αντανάκλαση της σημαντικής ανταλλαγής ιδεών, που λαμβάνει χώρα μεταξύ των μελών σε μία εποχή, κατά την οποία η Ευρώπη αντιμετωπίζει αυξανόμενες προκλήσεις από την κλιματική αλλαγή, την οικονομική αβεβαιότητα και τις στρατιωτικές συγκρούσεις.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.