Νικητής του RIBA Stirling Prize 2022 η νέα βιβλιοθήκη του Magdalene College στο Cambridge

Το σημαντικότερο βραβείο αρχιτεκτονικής του Ηνωμένου Βασιλείου απονεμήθηκε στη νέα βιβλιοθήκη του Magdalene College, που γίνεται ο 26ος αποδέκτης αυτού του υψηλού κύρους βραβείου. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Niall McLaughlin Architects δημιούργησε για το Πανεπιστήμιο του Cambridge μια σύγχρονη βιβλιοθήκη με κύρια υλικά τα τούβλα και το ξύλο. Το νέο κτίριο έρχεται ως αναβάθμιση των παλαιών χώρων μελέτης σe διπλανό κτίριο του 17ου αιώνα. Με πρόσβαση μέσω μεγάλων ξύλινων θυρών, παρέχει στους φοιτητές μια σειρά από χώρους ομαδικής, αλλά και ανεξάρτητης μελέτης που λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ στα κυριότερα σημεία του εσωτερικού της περιλαμβάνεται μια μεγάλη αίθουσα ανάγνωσης διπλού ύψους, η οποία περιβάλλεται από ξύλινα μπαλκόνια, αερίζεται φυσικά και φωτίζεται παθητικά.
Με πλίνθινους τοίχους, δίριχτες κεκλιμένες στέγες και καμινάδες, το κτίριο αποτελεί "την επιτομή του τρόπου για να χτίζεις μακροπρόθεσμα", όπως ανέφερε και ο πρώην πρόεδρος της RIBA Simon Alford, προσφέροντας στα πανεπιστήμια ένα υποδειγματικό μοντέλο προς μίμηση. Ο σχεδιασμός της αποτίει φόρο τιμής στην αρχιτεκτονική του 700 ετών κολεγίου. Σύμφωνα και με τον Niall McLaughlin, ιδρυτή του βραβευμένου αρχιτεκτονικού γραφείου, η ευθύνη ήταν τεράστια απέναντι στην ιστορία και τη μελλοντική ανάπτυξη της μαθητικής κοινότητας του κολεγίου, ενώ
κύριο ζητούμενο ήταν να χτίσουν μακροπρόθεσμα, χρησιμοποιώντας με σύνεση τους σημερινούς πόρους.
Το έργο είναι το τέταρτο έργο της Niall McLaughlin Architects που προτάθηκε για το βραβείο Stirling, αλλά το πρώτο που το κέρδισε, ενώ είναι η πρώτη βιβλιοθήκη που κερδίζει το βραβείο από το 2000, όταν κέρδισε η Peckham Library των Alsop & Störmer.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.