Η μεγαλύτερη πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ευρώπη

Στην κοινότητα του Piolenc, στο τμήμα Vaucluse της νότιας Γαλλίας, εγκαινιάστηκε η νέα πλωτή μονάδα φωτοβολταϊκών ισχύος 17 MW. Τοποθετημένο σε ένα πρώην λατομείο, το οποίο μετατράπηκε σε λίμνη, το έργο O'MEGA1 της Akuo Energy είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, αποτελούμενο από 47.000 ηλιακές μονάδες. Οι μονάδες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, μελετημένες να αντέχουν τους ανέμους μέχρι 210 km/h.
Η κατασκευή της πλωτής μονάδας ξεκίνησε από το 2014 και η Akuo συνεργάστηκε με τους φορείς εκμετάλλευσης του λατομείου για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Σε μια έκταση 17 εκταρίων, η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα παράσχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε 4.373 νοικοκυριά, εξοικονομώντας τουλάχιστον 1.093 τόνους CO2 κάθε χρόνο.
Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό από πολλές απόψεις. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρώτη πλωτή ηλιακή εγκατάσταση στη Γαλλία και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση του O'MEGA1 είναι επίσης καινοτόμος. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το κοινό, συμπληρώνοντας τις επενδύσεις της Natixis Energéco. Επιπλέον, ο δήμος του Piolenc επέλεξε κι αυτός να επενδύσει, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινότητα θα επωφεληθεί από την επιτυχία του έργου. Αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ ενός κατασκευαστή φωτοβολταϊκών και μιας τοπικής κοινότητας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα βιώσιμο και πρωτοπόρο επιχειρηματικό μοντέλο.
Μετά την κατασκευή του O'MEGA1, η χωρητικότητα της πλωτής ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως ανήλθε στα 1,1 GW. Οι δυνατότητες της αγοράς για πλωτά φωτοβολταϊκά είναι τεράστιες, με μια πρόσφατη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα να δείχνει ότι εάν χρησιμοποιηθεί μόνο το 1% των τεχνητών υδάτινων επιφανειών, η παγκόσμια χωρητικότητα για την πλωτή ηλιακή ενέργεια θα ανέλθει σε 400 GW, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.