Διαφανές αλουμίνιο με μεγάλη αντοχή και μικρό βάρος

Το "ALON", γνωστό και ως διαφανές αλουμίνιο, είναι ένα προηγμένο υλικό που συνδυάζει την αντοχή του αλουμινίου με τη διαφάνεια του γυαλιού. Το υλικό, που ήδη έχει χρησιμοποιηθεί σε πολλές εφαρμογές αμυντικών συστημάτων, είναι πλέον εμπορικά διαθέσιμο σε μεγάλα μεγέθη και ποσότητες.

alon_post.jpg
Χάρη στις εξαιρετικές του ιδιότητες, όπως μεγάλη αντοχή και μικρό βάρος, το αλουμίνιο αποτελεί ένα από τα πιο διαδεδομένα υλικά στον κατασκευαστικό κλάδο. Για δεκαετίες οι χημικοί μηχανικοί ονειρεύονταν τη δημιουργία ενός υλικού, που να συνδυάζει τη δύναμη και την αντοχή του αλουμινίου με την αισθητική και τη διαφάνεια του γυαλιού. Αν και οι πειραματισμοί ξεκίνησαν ήδη από τη δεκαετία του 1980, μόλις πριν μερικά χρόνια η εταιρεία "Surmet" κατόρθωσε να παραγάγει και να διαθέσει εμπορικά την τεχνολογία του διάφανου αλουμινίου, με την επωνυμία "ALON" (Aluminum Oxynitride).

ALON_thumb.jpg
Το "ALON" είναι ένα προηγμένο πολυκρυσταλλικό διάφανο κεραμικό, που αποτελείται από αλουμίνιο, οξυγόνο και άζωτο. Για την παραγωγή του, που θυμίζει πολύ την παραγωγή κεραμικών υλικών, κράματα σκόνης αλουμινίου συμπιέζονται σε πολύ μεγάλη πίεση και θερμαίνονται σε πολύ υψηλή θερμοκρασία, που ξεπερνάει τους 2.000°C, πριν να στιλβωθούν και μορφοποιηθούν σε επιθυμητά σχήματα. Το παραγόμενο υλικό έχει υψηλή οπτική μετάδοση (>85%), κρυσταλλική διαύγεια χωρίς διχρωμίες, ομοιομορφία εμφάνισης, μεγάλη σκληρότητα και αντοχή σε καταπονήσεις, ακτινοβολία, διάβρωση και οξείδωση, ενώ παραμένει συμπαγές σε θερμοκρασίες έως και 1.200°C.

Όσον αφορά στις εφαρμογές του, ήδη υπάρχουν στο εμπόριο υαλοπίνακες μεγάλων διαστάσεων σε ποικιλία σχημάτων. Η μεγάλη αντοχή του υλικού το έχει κάνει δημοφιλές στην κατασκευή αλεξίσφαιρων παραθύρων σε στρατιωτικά κτίρια, θωρακισμένα οχήματα και χώρους με αυξημένες απαιτήσεις ασφαλείας, αλλά και σε μικρότερες εφαρμογές, όπως άθραυστες οθόνες κινητών τηλεφώνων. Αν και το κόστος του υλικού είναι ακόμη αρκετά αυξημένο, σύντομα αναμένεται οι χρήσεις του να επεκταθούν για τη δημιουργία μεγάλων διάφανων κατασκευών, όπως γυάλινων προσόψεων και ενυδρείων.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.