Διάλεξη "Παραδοσιακές & σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου"

Την Τετάρτη 15 Μαρτίου 2023 και ώρα 11.15 π.μ. θα πραγματοποιηθεί διάλεξη του καθηγητή Γιώργου Μαντάνη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής, στο πλαίσιο της σειράς επιστημονικών διαλέξεων που διεξάγονται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2022 - 2023. Η διάλεξη διοργανώνεται από κοινού με το τμήμα Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

Η διάλεξη αφορά στις παραδοσιακές και τις σύγχρονες τεχνικές προστασίας του ξύλου. Ο εισηγητής αρχικά επιχειρεί να καλύψει την έννοια του ξύλου ως βιολογικού υλικού, τα κύρια μειονεκτήματα που έχει, και να παρουσιάσει τους κυριότερους βιοτικούς και αβιοτικούς "εχθρούς" του. Μετά, αναλύεται η έννοια της διαβάθμισης επικινδυνότητας για τις ξύλινες κατασκευές και επεξηγούνται οι κλάσεις ανθεκτικότητας ανά χρήση (use classes), που σχετίζονται άμεσα με τη βιολογική αντοχή των ειδών ξύλου με βάση την προδιαγραφή ΕΝ 350. Στη συνέχεια, μετά από μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στις ξύλινες κατασκευές, παρουσιάζονται παλαιές τεχνικές προστασίας και συντήρησης του ξύλου, που σχετίζονται με το κατράμι, τα φυσικά έλαια και τις φυσικές ρητίνες. Από τις σύγχρονες τεχνικές προστασίας, παρουσιάζεται η τεχνολογία εμποτισμού της ξυλείας και δίνονται τεχνικές και λοιπές πληροφορίες για το θέμα αυτό, όπως και για την ορθή χρήση και εφαρμογή του. Τέλος, συζητιέται και η τεχνική Yakisugi.

Κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να παρακολουθήσει live τη διάλεξη στο κανάλι του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών στο YouTube, στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=axVrTyoYl6Y

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.