Γυάλινα μωσαϊκά σε θολωτές οροφές του μετρό αναδημιουργούν τον ουρανό του Παρισιού

Στον σταθμό μετρό "Charles de Gaulle - Étoile", που βρίσκεται κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου, μπορεί να δει κανείς το αποτέλεσμα του έργου ανακαίνισης των εννέα σηράγγων του σταθμού που συνδέει το μετρό με τα προαστιακά τρένα. Οι θολωτές οροφές και οι τοίχοι καλύπτονται με ψηφίδες "ONIX", αναδημιουργώντας τα διάφορα χρώματα του ουρανού του Παρισιού και δημιουργώντας ένα οπτικό εφέ κίνησης.
Η "RATP", η εταιρεία δημόσιας συγκοινωνίας της γαλλικής πρωτεύ¬ουσας, αποφάσισε να αναδιαμορφώσει τις συνδέσεις του σταθμού με τη συμβολή του "Studio Plastic", ενός πολυεπιστημονικού γραφείου σχεδιασμού με έδρα το Παρίσι. Οι σχεδιαστές μετέτρεψαν με επι¬τυχία τα υπόγεια περάσματα σε χώρους γεμάτους ζωή και κίνηση. Οι επιβάτες του μετρό μπορούν να παρατηρήσουν τη χρωματική σκίαση και τις αποχρώσεις καθώς κινούνται. Πρόκειται για ένα έργο εικαστικής και γραφικής παρέμβασης, το οποίο το γραφείο σχεδια¬σμού χαρακτηρίζει ως "ουράνιες θολωτές οροφές".
Οι τοίχοι των διαδρόμων που συνδέουν αυτόν τον μεγάλο σταθ¬μό είναι επίσης καλυμμένοι με χιλιάδες γυάλινα κατά παραγγελία ψηφιδωτά πλακίδια σε λευκό χρώμα, εμπνευσμένα από το κλασικό χρώμα του μετρό του Παρισιού. Τα πλακίδια μωσαϊκού από λευκό γυαλί χρησιμοποιούνται σε έναν διακριτικό συνδυασμό γυαλιστερών και ματ εφέ. Ο τρόπος, για να δημιουργηθεί αυτή η ψευδαίσθηση των χιλιάδων αποχρώσεων, είναι η χρήση μιας σειράς μοτίβων με ποικίλες αποχρώσεις, βασισμένες σε μια σειρά συνυφασμένων συνδυασμών, που αποτελούνται από τα μικρά γυάλινα πλακίδια της εταιρείας "ONIX". Οι μεταβάσεις μεταξύ των τόνων έπρεπε να είναι εξαιρετικά λεπτές για να δημιουργηθεί μια οπτική αίσθηση κίνησης και η αλλαγή της αντίληψης κάθε ουρανού. Η ερευνητική ομάδα από την εταιρεία ψηφιδωτών πλακιδίων ανέπτυξε επίσης τα απαραίτητα χρώματα, αναμειγνύοντας τις σωστές αναλογίες χρω¬στικής που εμφανίζονται στα πλακάκια, ενώ επόμενο βήμα ήταν να τοποθετηθούν και στη σωστή διάταξη.
Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας μεταξύ των διαφόρων εμπλεκόμενων ομάδων ήταν η εφαρμογή ενός προϊόντος κατά παραγγελία, που σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε σύμφωνα με τις τεχνικές και δημιουργικές ανάγκες μιας συγκεκριμένης ιδέας.

 

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.