Αυξάνεται το ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας

Το ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης ενέργειας και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση συσσωρευτών εξελίσσεται δυναμικά και παράλληλα με τα έργα ανανεώσιμων πηγών. Το γεγονός αυτό καταδεικνύει και η κινητικότητα που εμφανίζουν οι αιτήσεις και οι βεβαιώσεις που χορηγεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (Ρ.Α.Ε.) στους ενδιαφερόμενους. Τον τελευταίο μήνα βεβαιώθηκαν 17 άδειες για έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση συσσωρευτών αποθήκευσης, με την συνολική ισχύ να ξεπερνάει τα 1.220 MW. Μέσα από τα στοιχεία που δημοσιεύει η Ρ.Α.Ε., γίνεται ξεκάθαρο πως επιθυμία για υλοποίηση έργων αποθήκευσης εκφράζουν πλέον όλες οι μεγάλες εταιρείες του ενεργειακού κλάδου.

Οι τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας αποτελούν έναν ασφαλή τρόπο αντιμετώπισης των ανισορροπιών που προκαλούνται από την αύξηση του μεριδίου των μεταβλητών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, στο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας.
Η ενέργεια μπορεί να αποθηκεύεται, με σκοπό να χρησιμοποιείται μεταγενέστερα, όποτε παρουσιαστεί ανάγκη, συνήθως σε ημέρες με ακραίες θερμοκρασίες -είτε πολύ υψηλές, είτε χαμηλές- όπου η ζήτηση είναι αυξημένη. Με αυτόν τον τρόπο διασφαλίζεται η σταθερότητα του δικτύου και η κάλυψη των αναγκών.

Τέλος, η παραγόμενη από ανανεώσιμες πηγές ηλεκτρική ενέργεια, μπορεί να συμβάλλει στη μείωση των εκπομπών αέριων ρύπων και σε βάθος χρόνου, σε συνδυασμό με την επικράτηση των Α.Π.Ε. να ελαχιστοποιηθεί το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των μονάδων που παράγουν ενέργεια.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.