Κουλουκούρης & Συνεργάτες
Ο Χρήστος Κουλουκούρης, απόφοιτος της Πολυτεχνικής Σχολής ΑΠΘ, συμμετείχε αρχικά στο Τεχνικό Γραφείο "Χρ. Κουλουκούρης- Χ. Τσιλαλής" όντας παράλληλα βοηθός στην Έδρα Μορφολογίας και Ρυθμολογίας του Α.Π.Θ. Το 1970 ιδρύεται το τεχνικό γραφείο "Χ. Κουλουκούρης - Δ. Μέρτζιος - Γ. Παπαθανασίου - ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ Ο.Ε.". Έκτοτε το γραφείο έχει ως κύριο έργο τη σύνταξη μελετών, την επίβλεψη και τη διοίκηση σύνθετων έργων, κατέχοντας και μελετητικό πτυχίο Ε΄ τάξης με την εταιρεία ΤΡΟΠΑΛΙΣ Ε.Τ.Ε. Το 2003 εντάσσεται στο σχήμα του γραφείου ο Αλέξανδρος Κουλουκούρης, απόφοιτος Πανεπιστημίου OBU με μεταπτυχιακό στον ενεργειακό σχεδιασμό κτιρίων και δημιουργείται το γραφείο Κουλουκούρης & Συνεργάτες.
Εγκατεστημένο το γραφείο , ήδη από το 1994, σε ιδιόκτητους χώρους στην Αριστοτέλους 1-3 στην Καλαμαριά, αναπτύσσεται σε τρεις ορόφους των 220 τ.μ. στελεχωμένο από Αρχιτέκτονες, Πολιτικούς Μηχανικούς, Μηχανολόγους και τμήμα Management. Το σύνολο των απασχολούμενων κινείται στα 20 άτομα, με εξαίρεση την περίοδο 1995-1998 της «Θεσσαλονίκη Πολιτιστική Πρωτεύουσα», όπου το προσωπικό διπλασιάζεται λόγω της συμμετοχής στο management των έργων: Ολύμπιον- Βασιλικό Θέατρο- Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών- Μονή Λαζαριστών και Θέατρο Γης, όπως επίσης και σε μεγάλο αριθμό μικρότερων έργων Δήμων και άλλων φορέων.
Στη μακρόχρονη πορεία του, το γραφείο ασχολείται με ένα ευρύ φάσμα έργων, ιδιωτικών και δημοσίων, αποσπώντας διακρίσεις και βραβεία σε διαγωνισμούς, εξελίσσοντας και αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες του, με γνώμονα την άρτια ολοκλήρωση κάθε έργου, όσο αφορά τις νέες τεχνολογίες υλικών, τον περιβαλλοντικό σχεδιασμό και τον οικονομικό-χρονικό προγραμματισμό του. Διατηρώντας πάντα μια ευέλικτη δομή, έχει συνεργαστεί κατά περιόδους με άλλα μελετητικά σχήματα, αλλά και με γραφεία του εξωτερικού. Επίσης, στο διάστημα αυτό έχουν συνεργαστεί με το γραφείο καταξιωμένοι αρχιτέκτονες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, όπως η Αν. Κουλουκούρη, η Άννα Κεφαλά, ο Δ. Αλούπης, η Στ. Αφεντοπούλου, η Αν. Μάντσιου, ο Αγγ. Κιριαλάνης, η Τ. Βακούρα.
Χαρακτηριστικά έργα που αξίζει να αναφερθούν είναι: ●η μελέτη και επίβλεψη του συγκροτήματος 120 κατοικιών «Villa Ritz», ●η μελέτη και επίβλεψη του συγκροτήματος 160 κατοικιών «Λήδα-Μαρία», ●η μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή του συγκροτήματος 160 κατοικιών «Κτήμα Κωνσταντινίδη» (σε συνεργασία με την ΕΞΑΣ ΟΕ), ●το Συνεδριακό Κέντρο Βέροιας (σε συνεργασία με τον Σ. Διγενή), ●το 2ο ΕΠΑΛ Καλαμαριάς, ●η Μελέτη Αναστήλωσης και Επανάχρησης πέντε διατηρητέων κτιρίων στην οδό Κατούνη (σε συνεργασία με τους Παππά- Τεντοκάλη- Τρόντζου), ●η ανάπλαση της περιοχής των Δώδεκα Αποστόλων (Βραβείο Διαγωνισμού ΔΘ), ●Μονοκατοικίες στο Πανόραμα, ●η Ιχθυόσκαλα στη Ν. Μηχανιώνα, ●η μελέτη και επίβλεψη κτιρίων εντός της Αμερικάνικης Γεωργικής Σχολής Θεσσαλονίκης (Princeton Hall, Κτίριο Σταύρος Νιάρχος «Dormitory,», Δημοτικό Σχολείο), ●ο σχεδιασμός νέων καταστημάτων για τις τράπεζες Εγνατία και Μακεδονίας Θράκης, παράλληλα με τον σχεδιασμό της εταιρικής τους ταυτότητας με την υποστήριξη της «Landor», ●η μελέτη και επίβλεψη της ανακαίνισης του Μουσείου κατοικίας Κεμάλ Ατατούρκ.
Την περίοδο αυτή, η εξέλιξη της αρχιτεκτονικής βρίσκεται σε σταθερά ανοδική πορεία με πολύ καλά δείγματα κτιρίων και μελετών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο σε αντίθεση με αυτή των κατασκευών που μετά από μία περίοδο έντονης ανάπτυξης σε στρεβλή βάση, χωρίς την επίλυση θεμάτων, όπως το κτηματολόγιο, το μητρώο κατασκευαστών, την τυποποίηση προϊόντων με βάση την αειφορία, οδηγείται σε σταδιακή απαξίωση μετά το 2008 (μελέτη ΙΟΒΕ 2015 ). Δυστυχώς, η προοπτική των κατασκευών είναι άμεσα συνδεδεμένη με την εξέλιξη της οικονομίας και τις προτεραιότητες των κυβερνόντων. Το «κίνητρο» που υπάρχει στον ορίζοντα είναι η ενεργειακή αναβάθμιση του υπάρχοντος κτιριακού αποθέματος, παράλληλα με τον προσανατολισμό προς την εξωστρέφεια υπηρεσιών και αγαθών.
Αρωγός όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια ανάδειξης του τεχνικού κλάδου, των νέων τεχνολογιών και εφαρμογών γύρω από τις κτιριακές εγκαταστάσεις είναι το περιοδικό «ΚΤΙΡΙΟ». Ευχή είναι να συνεχιστεί αυτή η δυναμική προσπάθεια τη δύσκολη αυτή εποχή, ελπίζοντας στη γρήγορη ανάκαμψη του τομέα των κατασκευών, παράλληλα με την ποιοτική αναβάθμισή τους.