Βαλσαμάκης Νίκος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1924 και σπούδασε στην αρχιτεκτονική σχολή του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ) στην ταραγμένη περίοδο του Εμφυλίου ( Ελληνικός Εμφύλιος Πόλεμος 1946-1949 ). Ανήκει στη γενιά εκείνη που κλήθηκε να δώσει λύσεις σε μείζονα ζητήματα της μετασχηματιζόμενης ελληνικής κοινωνίας μετά τον πόλεμο. Πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του το 1952 είχε ήδη σχεδιάσει την πρώτη του υλοποιημένη πολυκατοικία, στην οδό Δημοκρίτου (1951), δείχνοντας το αναμφίβολο ταλέντο του και την ικανότητά του να ξεπερνά τις συμβάσεις της τότε εποχής. Από τα πρώτα του έργα γίνεται φανερή η επιθυμία του να αυτονομηθεί τόσο από την κοινή έκφραση της μαζικής οικοδόμησης όσο και από τις ιδεοληψίες της εποχής και τον ορισμό της ελληνικότητας.
Το 1953 άνοιξε το γραφείο του και από τότε ανέπτυξε πλούσια δραστηριότητα σχεδιάζοντας αρκετά ιδιωτικά και δημόσια έργα. Στα 45 και πλέον χρόνια της επαγγελματικής σταδιοδρομίας του το πλούσιο συνθετικό του έργο, αριθμεί πάνω από τριακόσιες εφαρμοσμένες συνθέσεις, και περιλαμβάνει τόσο κτίρια δημόσιας χρήσης (κυρίως κεντρικά γραφεία τραπεζών), όσο και κατοικίες, τουριστικά συγκροτήματα και ξενοδοχεία. Έχει λάβει μέρος σε 15 Διεθνείς και Πανελλήνιες Εκθέσεις και έχει τιμηθεί με 16 Διεθνή και Πανελλήνια βραβεία.Το 1991 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτορας της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το 2001 έγινε επίτιμος διδάκτορας της Σχολής Αρχιτεκτόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το 1992 τιμήθηκε με το βραβείο MIES VAN DER ROHE (Ευρωπαϊκό βραβείο αρχιτεκτονικής), το 1999 τιμήθηκε με το αριστείο των καλών τεχνών της Ακαδημίας Αθηνών και το 2007 εκλέχτηκε τακτικό μέλος αυτής στην έδρα «Αρχιτεκτονική (Εφηρμοσμένων Συνθέσεων και Σχεδιασμού)». Έχει διατελέσει πρόεδρος του τμήματος αρχιτεκτόνων του τεχνικού επιμελητηρίου Ελλάδος και αντιπρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου αρχιτεκτόνων (ΣΑΔΑΣ) ενώ είναι μέλος της αρχαιολογικής εταιρείας.
Η ποιότητα και η διαχρονικότητα του αρχιτεκτονικού του έργου τον κατατάσσουν αδιαμφισβήτητα στους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα.

ΕΡΓΑ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΤΟ ktirio.gr

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.