ΣΤΑΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΦΕΡΟΥΣΑΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΙΑΣ

  • Δημοσιεύτηκε: 2022 / τεύχος 02 / σελ.115

ΣΥΓΧΡΟΝΕΣ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΩΝ, ΟΠΩΣ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΣΕ ΔΙΑΤΗΡΗΤΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ.

Ιστορικά, οι πρώτες ενδείξεις χρήσης υδαρούς κονιάματος για την πλήρωση των ρωγμών τοιχοποιίας εντοπίζονται σε πολλά ρωμαϊκά μνημεία. Στη σύγχρονη εποχή, στις αρχές του 19ου αιώνα, Γάλλοι μηχανικοί χρησιμοποίησαν ενέματα για τη στερέωση λιθοδομών γεφυρών (γέφυρα της Tours) και λιμενικών έργων (λιμάνι της Dieppe). Το 1888 εφευρέθηκε η πρώτη μηχανή εισαγωγής ενεμάτων υπό πίεση από το Βρετανό μηχανικό James Greathead, γεγονός που διεύρυνε τη χρήση της μεθόδου για πρώτη φορά σε υφιστάμενες λιθοδομές παλαιών μνημείων. Μετά το 1960 η χρήση ενεμάτων, που εκείνη την εποχή αποτελούνταν κυρίως από τσιμέντο και νερό, καθιερώθηκε ως μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική στατικής ενίσχυσης κτιρίων. Από τη δεκαετία του 1980 και μετά σημειώθηκε εκτεταμένη χρήση τσιμεντενεμάτων και στην Ελλάδα.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΘΕΜΕΛΙΑ

H παρουσία του νερού στο έδαφος, μόνιμη ή περιστασιακή, είναι σχεδόν αναπόφευκτη. H περιεκτικότητα νερού στο έδαφος οφείλεται στο φαινόμενο των τριχοειδών αγγείων και εξαρτάται ουσιαστικά από τη φύση και…
ΕΙΔΙΚΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

ΕΙΔΙΚΑ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΑ ΓΙΑ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΜΕΝΕΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ

Οι σύγχρονες εξελίξεις στην τεχνολογία του σκυροδέματος έχουν δημιουργήσει μια ποικιλία ειδικών σκυροδεμάτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών, που είναι πιθανό να παρουσιάζουν κατασκευές με ειδικές προδιαγραφές.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.