ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • Δημοσιεύτηκε: 2022 / τεύχος 08 / σελ.95

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια στροφή της συμβατικής κατασκευαστικής πρακτικής σε αναζήτηση τεχνικών και υλικών, που συνιστούν ένα πιο βιώσιμο δομημένο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι ο κατασκευαστικός τομέας καταναλώνει παγκοσμίως περίπου 3 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών σε ετήσια βάση, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής κατανάλωσης. Επιπλέον τα κτίρια συνεχίζουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον και μετά την κατασκευή τους λόγω της ενέργειας που καταναλώνουν, των εκπομπών που παράγουν και της επίδρασής τους στο έδαφος. Συνεπώς κρίνεται όλο και πιο επιτακτική η στροφή προς μια πιο "πράσινη" αρχιτεκτονική με κριτήρια την ορθολογική χρήση των πρώτων υλών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κατασκευών και την ασφάλεια των χρηστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

EΞΥΠΝΕΣ & ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

EΞΥΠΝΕΣ & ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ ΣΗΜΕΡΑ. Η αυξημένη περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, οι εντατικές τάσεις αστικοποίησης και οι τεχνολογικές εξελίξεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των πρώτων υλών καθιστούν αναγκαία την…
ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ LEED

ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ & ΟΦΕΛΗ ΤΗΣ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΣΗΣ LEED

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΓΙΑ ΤΑ ΚΤΙΡΙΑΚΑ ΕΡΓΑ Στα τέλη του 20ου αιώνα ξεκίνησαν οι πρώτες προσπάθειες για τον περιορισμό της επίπτωσης των δραστηριοτήτων του ανθρώπου στο φυσικό περιβάλλον. Το 1987 η…
ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ

ΠΑΘΗΤΙΚΟΣ ΔΡΟΣΙΣΜΟΣ ΕΠΙΛΕΓΟΝΤΑΣ ΥΛΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΟ ΚΤΙΡΙΑΚΟ ΚΕΛΥΦΟΣΧρειάζεται προσεκτική μελέτη των κλιματικών συνθηκών με τη βοήθεια ψυχρομετρικών διαγραμμάτων, έτσι ώστε να καθοριστούν κατ’ αρχάς οι κατάλληλες στρατηγικές παθητικού δροσισμού και κατόπιν να επιλεγούν τα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.