ΕΠΙΛΟΓΗ ΥΛΙΚΩΝ ΜΕ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

  • Δημοσιεύτηκε: 2022 / τεύχος 08 / σελ.95

Η μόλυνση του περιβάλλοντος και η κατασπατάληση των φυσικών πόρων έχει οδηγήσει τα τελευταία χρόνια σε μια στροφή της συμβατικής κατασκευαστικής πρακτικής σε αναζήτηση τεχνικών και υλικών, που συνιστούν ένα πιο βιώσιμο δομημένο περιβάλλον. Υπολογίζεται ότι ο κατασκευαστικός τομέας καταναλώνει παγκοσμίως περίπου 3 δισεκατομμύρια τόνους πρώτων υλών σε ετήσια βάση, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 40% της συνολικής κατανάλωσης. Επιπλέον τα κτίρια συνεχίζουν να επιβαρύνουν το περιβάλλον και μετά την κατασκευή τους λόγω της ενέργειας που καταναλώνουν, των εκπομπών που παράγουν και της επίδρασής τους στο έδαφος. Συνεπώς κρίνεται όλο και πιο επιτακτική η στροφή προς μια πιο "πράσινη" αρχιτεκτονική με κριτήρια την ορθολογική χρήση των πρώτων υλών, το περιβαλλοντικό αποτύπωμα των κατασκευών και την ασφάλεια των χρηστών.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ

ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΥΚΛΟΥ ΖΩΗΣ

Η ανάλυση κύκλου ζωής (LCΑ) είναι μια γενική μέθοδος περιβαλλοντικής διαχείρισης, η οποία στηρίζεται στο διεθνές πρότυπο ISO 14040-14044 και σκοπό έχει την ποσοτικοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων.
ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΕΣ

H ζήτηση ενέργειας αυξάνεται ραγδαία, εντείνοντας την αναζήτηση και ανάπτυξη ανταγωνιστικών τρόπων παραγωγής της με αξιοποίηση ανανεώσιμων ή ανεξάντλητων πηγών. Παράλληλα επιδιώκεται η αποδέσμευση της παραγωγής ενέργειας από τεχνολογίες, με…
ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ

Η ηλιακή ακτινοβολία με την άμεση μετατροπή της σε ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί μια καθαρή και πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, ικανή να καλύψει θεωρητικά τις ενεργειακές ανάγκες σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.