ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΚΤΙΡΙΩΝ

  • Δημοσιεύτηκε: 2023 / τεύχος 01 / σελ.80

ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΚΑΙ ΧΩΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΑΝΕΤΗ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΕ ΑΜΕΑ

Η δυνατότητα απρόσκοπτης προσβασιμότητας όλων των κτιρίων, ειδικότερα δε των δημόσιων δομών και των χώρων συνάθροισης του κοινού, αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα όλων των πολιτών. Μάλιστα, στην περίπτωση των ατόμων με αναπηρία και των εμποδιζόμενων ατόμων αποτελεί εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης και ισονομίας, ισοτιμίας και αλληλεγγύης. Οι σύγχρονες κατασκευές λαμβάνουν ως επί το πλείστον σοβαρά υπόψη τις ανάγκες του συνόλου των ατόμων κατά τη διαδικασία σχεδιασμού τους. Υπάρχει, όμως, ένα μεγάλο ποσοστό υφιστάμενων κτιρίων, το οποίο χρειάζεται αναβάθμιση σε ό,τι αφορά στην προσβασιμότητα. Ανακύπτει, επομένως, η αναγκαιότητα προσαρμογής αυτών των δομών στα νέα δεδομένα, με στόχο τη δημιουργία δημόσιων κτιρίων και χώρων προσβάσιμων σε όλους.
Επομένως, η έννοια της αναβάθμισης των κτιριακών υποδομών δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην τοποθέτηση ραμπών και ανελκυστήρων. Πρόκειται για ένα συνολικό επανασχεδιασμό του χώρου, με κατανοητή και εύκολα αντιληπτή από όλους σήμανση, με χρωματικές αντιθέσεις για τον εντοπισμό τυχόν εμποδίων, με περιορισμένη χρήση κλιμάκων και υψομετρικών διαφορών, με σήμανση σε μορφή Braille (ανάγλυφη γραφή τυφλών) και ηχητικά σήματα κ.ά., ώστε να καλύπτει τις ανάγκες ενός ευρύτερου φάσματος ατόμων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

ΓΥΑΛΙΝΕΣ ΣΚΑΛΕΣ ΣΤΗΝ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ

Η εξέλιξη του γυαλιού ως δομικού στοιχείου στις σύγχρονες μορφές κλιμάκων είναι συνισταμένη της ανάπτυξης της τεχνολογίας των υλικών και των μεθόδων κατασκευής.
ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

ΔΙΑΚΟΣΜΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Oι σύγχρονες εφαρμογές στις διακοσμητικές επενδύσεις εσωτερικών χώρων έγιναν εφικτές χάρη σε πρωτοποριακές τεχνολογίες σχεδιασμού και κατασκευής, που παρέχουν νέες διεξόδους στους αρχιτέκτονες για σύνθετες, τρισδιάστατες και καμπύλες κατασκευές.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.