ΔΑΠΕΔΑ ΣΕ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΕΣΤΙΑΤΟΡΙΩΝ
- Δημοσιεύτηκε: 2022 / τεύχος 05 / σελ. 101
Οι διαφορετικές λειτουργίες μιας επαγγελματικής κουζίνας καθορίζουν τις απαιτήσεις αποστράγγισης και καθαρισμού των δαπέδων και αποτελούν τα βασικά κριτήρια για την επιλογή των υλικών τους. Σε κάθε περίπτωση, τα δάπεδα θα πρέπει να διαθέτουν τα ακόλουθα κοινά χαρακτηριστικά: ανθεκτικότητα σε θερμότητα και χημικούς παράγοντες, αντοχή στο χρόνο, υψηλές απαιτήσεις υγιεινής και ασφάλειας.
Στην οργάνωση της κάτοψης συνιστάται ο σαφής διαχωρισμός των χώρων αποθήκευσης, προετοιμασίας, επεξεργασίας και διανομής του φαγητού, πλυσίματος των σκευών και απόρριψης των απορριμμάτων, προκειμένου να μη μεταφέρονται, στερεοί ή υγροί ρύποι και να εξασφαλίζονται υψηλές συνθήκες υγιεινής. Επίσης οι χώροι για το προσωπικό, τα αποδυτήρια και οι χώροι υγιεινής για τους πελάτες θα πρέπει να τοποθετούνται έτσι, ώστε να μη χρειάζεται η διέλευσή τους από τους χώρους επεξεργασίας και παραγωγής φαγητού.