Συγκρότημα γραφείων της Eθνικής Aσφαλιστικής στην Αθήνα
MP SPARCH / Μόρφω ΠαπανικολάουΤο ζήτημα της εταιρικής ταυτότητας μέσα από το σχεδιασμό ενός κτιρίου τέθηκε από την αρχή και καθόρισε τις βασικές αρχές σχεδιασμού. Στόχος ήταν μία μορφή στιβαρή, ένα κτιριακό συγκρότημα που να συνομιλεί με τον αστικό ιστό και ταυτόχρονα με την έννοια της κίνησης και με το φως.
Το συγκρότημα της Eθνικής Aσφαλιστικής αποτελείται από το κτίριο διοίκησης, με ισόγειο και έξι ορόφους, που ανοίγεται προς τη λεωφόρο Συγγρού και τη θέα της Ακρόπολης και ένα γραμμικό κτίριο γραφείων, με ισόγειο και τρεις ορόφους, που διαμορφώνει οπτικό φράγμα προς το πλάγιο όριο του οικοπέδου. Κάτω από το έδαφος, το συγκρότημα εκτείνεται, στο μέγιστο της κάλυψης του οικοπέδου, σε επτά υπόγειους ορόφους. Η έννοια του δημόσιου χώρου γίνεται σημαντική για το σχεδιασμό, καθώς εκφράζεται μέσα από τη δημιουργία μιας αστικής πλατείας, που συνδέει τα δύο κτίρια, ενός αιθρίου και ενός διώροφου φουαγιέ.
Η αιχμηρή γωνία προς τη λεωφόρο Συγγρού διαμορφώνει την έντονη προοπτική της πλατείας και το μέτωπο του κτιρίου διοίκησης. Οριζόντιες σχισμές με τα παράθυρα σε υποχώρηση τονίζουν τη γεωμετρικότητα του κτιρίου. Το εσωτερικό αίθριο ενοποιεί οπτικά όλα τα επίπεδα. Μέσα από τους δύο κυκλικούς φεγγίτες, το φυσικό φως διαγράφει τους όγκους και τα επίπεδα στο εσωτερικό. Tο πολυώροφο αυτό κενό διασχίζουν εναλλάξ μεταλλικές γέφυρες με δάπεδα από αμμοβολισμένο γυαλί.
Το συνεδριακό – εκπαιδευτικό κέντρο, αποτελεί ιδιαίτερη ενότητα του συγκροτήματος, με δυνατότητα αυτόνομης λειτουργίας. Η κύρια είσοδός του από τη λεωφόρο Συγγρού δημιουργείται ως ρωγμή ανάμεσα στο επίπεδο της πλατείας και στο κτίριο διοίκησης. Ο χώρος της εισόδου διαχέεται μέσα από πλατιά γραμμική κλίμακα προς το κυρίως φουαγιέ που βρίσκεται στην κάτω στάθμη και είναι στο μεγαλύτερό του τμήμα διώροφο. Στο επίπεδο αυτό βρίσκονται η αίθουσα συνεδρίων, με χωρητικότητα 500 ατόμων, ο εκθεσιακός χώρος, η βιβλιοθήκη και οι λοιπές εξυπηρετήσεις. Ο καμπύλος τοίχος οριοθετεί και δίνει μορφή στο χώρο, ενώ διάσπαρτα skylights επιτρέπουν την είσοδο στο φυσικό φως.















