"Marbella Elix Hotel" στο Καραβοστάσι Θεσπρωτίας

Το υφιστάμενο ξενοδοχειακό συγκρότημα 4* των αρχών της δεκαετίας του ’90, Regina Mare, στην Πέρδικα Θεσπρωτίας, μετονομάζεται σε Marbella Elix και επαναπροσδιορίζεται μέσα από την εκ θεμελίων ανακατασκευή των κτιριακών του εγκαταστάσεων και τον εκσυγχρονισμό των παρεχόμενων υπηρεσιών του. Με την κατεδάφιση επιλεγμένων τμημάτων και την προσθήκη κατάλληλα μελετημένων κτιρίων, κολυμβητικών δεξαμενών και χώρων υπαίθριας εκτόνωσης επιτυγχάνεται η μεταμόρφωσή του σε υψηλών προδιαγραφών θέρετρο 5*, με προσαυξημένη κατά περίπου 50% δυναμικότητα.
Η κεντρική ιδέα και οι αρχές σχεδιασμού της αρχιτεκτονικής πρότασης έχουν στόχο τη βέλτιστη ενσωμάτωση στο ιδιαίτερα επικλινές φυσικό περιβάλλον του, εκπληρώνοντας συγχρόνως το νέο κτιριολογικό πρόγραμμα για δημιουργία 146 δωματίων φιλοξενίας με άμεση εκτόνωση σε εξώστες, βεράντες, αλλά και σε ιδιωτικές κολυμβητικές δεξαμενές. Στην προσπάθεια να μεταβάλουμε τις ιδιαιτερότητες και δυσκολίες του οικοπέδου σε πλεονεκτήματα, οδηγηθήκαμε στην ανάπτυξη νέων πτερύγων σε συνέχεια των υφιστάμενων με κλιμακωτή διάταξη σε δύο κατευθύνσεις, προσαρμοσμένες στις ισοϋψείς του εδάφους, σεβόμενοι τον περιορισμό ύψους σε όλη την έκταση του συγκροτήματος. Μεγάλη πρόκληση ήταν η εύρεση λύσης για την άμεση προσβασιμότητα σε όλους τους χώρους, η οποία επιτεύχθηκε με την προσθήκη συνολικά 5 κλιμακοστασίων και ανελκυστήρων, που λειτουργούν ως αρθρώσεις σύνδεσης των παλαιών με τα νέα κτίρια, εξασφαλίζουν τη βέλτιστη διαφυγή σε περίπτωση ανάγκης και διασφαλίζουν την κατακόρυφη επικοινωνία όλων των επιπέδων, δημιουργώντας ένα ευανάγνωστο δίκτυο διασταυρούμενων οριζόντιων και κάθετων κινήσεων.
Η επιλογή υλικών και χρωμάτων και δη αυτών που διαμορφώνουν τα κελύφη των κτιρίων έγινε με γνώμονα την καλύτερη προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον, τη μείωση του όγκου του, αλλά και τη μεγιστοποίηση της ενεργειακής του απόδοσης. Γι' αυτόν το λόγο, έχει γίνει εκτεταμένη χρήση εξωτερικής θερμομόνωσης, θερμοδιακοπτόμενων κουφωμάτων, ενεργειακών υαλοπινάκων και προβολικών στεγάστρων με χρήση περσίδων σε αυτά και στις προσόψεις.

Στατική Μελέτη
Σε επίπεδο στατικής μελέτης, παράλληλα με τη μελέτη των νέων κτιρίων, έγινε αποτίμηση της υφιστάμενης κατάστασης και το αποτέλεσμα έδειξε ανάγκη εκτεταμένων επεμβάσεων για την ενίσχυση του φέροντος οργανισμού των υφιστάμενων κτιρίων. Ο ανασχεδιασμός του φορέα συμπεριλάμβανε επεμβάσεις, οι οποίες αφορούσαν την προσθήκη τοιχωμάτων σε επιλεγμένα στοιχεία της κάτοψης και προσθήκη συνδετήρων στις στηρίξεις των δοκών, ώστε να μπορούν να παραληφθούν τα νέα σεισμικά φορτία μιας και στα κατακόρυφα υπήρχε επάρκεια του υφιστάμενου φορέα. Για τη μελέτη ενίσχυσης εφαρμόστηκε ο κανονισμός επεμβάσεων. Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στον έλεγχο στατικής επάρκειας της θεμελίωσης μετά την προσθήκη των νέων τοιχωμάτων. Στο στατικό μοντέλο της θεμελίωσης συμπεριλήφθηκαν τόσο τα μεμονωμένα πέδιλα, όσο και τα περιμετρικά και ενδιάμεσα συνδετήρια υφιστάμενα τοιχία των πεδίλων, ενώ η επίλυση πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο πεπερασμένων στοιχείων, σύμφωνα με την οποία υπήρξε επάρκεια αντοχής. Στο κεντρικό κτίριο του ξενοδοχειακού συγκροτήματος πραγματοποιηθήκαν ενισχύσεις του υφιστάμενου φορέα με προσθήκη τοιχωμάτων, ενισχύσεις πεδίλων, υποστυλωμάτων και δοκών με μανδύες οπλισμένου σκυροδέματος, καθώς και ενισχύσεις πλακών με κατασκευές δομικού χάλυβα. Επίσης υλοποιήθηκε τμηματική κατακόρυφη επέκταση του υπογείου προς τα κάτω με υφιστάμενη ανωδομή στην περιοχή του ανελκυστήρα.

Ηλεκτρομηχανολογικές μελέτες
Το ξενοδοχείο έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα μέσω παραγωγής ζεστού νερού και θέρμανσης πισίνων μέσω ανάκτησης θερμότητας. Έγινε εγκατάσταση τριτοβάθμιας επεξεργασίας λυμάτων για χρήση άρδευσης, εγκατάσταση αντίστροφης όσμωσης με παράλληλη γεωθερμική ανάκτηση στην παραγωγή ζεστού νερού και κλιματισμό, καθώς και αποθήκευση και επαναχρησιμοποίηση νερών έκπλυσης φίλτρων πισινών. Το σύνολο των ηλεκτρομηχανολογικών συστημάτων ελέγχεται και επιτηρείται από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης BEMS με διατάξεις μετρήσεων ανά τύπο και είδος ενεργειακών καταναλώσεων, ενώ ο φωτισμός του ξενοδοχείου ρυθμίζεται από ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης φωτισμού KNX.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη:
Φ. & Κ. Κυδωνιάτης & Συνεργάτες
Στατική μελέτη:
Σ. Δημητρίου Structural Engineering
Επίβλεψη στατικών:
Σάββας Πουλημένος
Η/Μ μελέτη - επίβλεψη:
PG Kamarinos Consulting Engineers
Εσωτερικός σχεδιασμός κεντρικού κτίριου:
Dimitris Thomopoulos Architects
Εσωτερικός σχεδιασμός δωματίων:
Φ. & Κ. Κυδωνιάτης & Συνεργάτες
Διακόσμηση κεντρικού κτιρίου & δωματίων:
Ειρήνη Αντωνοπούλου
Διαχείριση κατασκευής & κατασκευή έργου:
Μπαλλιάν Τεχνική Α.Ε.
Ιδιοκτησία:
Marbella Collection Hotels
Χρόνος μελέτης:
2017 –2019
Χρόνος κατασκευής:
2018 –2020
Κείμενο:
Κωνσταντίνος Κυδωνιάτης
Φωτογραφίες:
Heinz Troll

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Παραθεριστικό κατάλυμα στο Βάλτο Πάργας

Η μελέτη αφορά στο σχεδιασμό ενός μικρού παραθεριστικού καταλύματος στην περιοχή Βάλτος της Πάργας, σε ελαιώνα εμβαδού 6,6 στρεμμάτων κοντά στην ομώνυμη παραλία.Η χωροθέτηση του κτιρίου έγινε με κύριο άξονα…
Παραδοσιακός ξενώνας στη Μάνη

Παραδοσιακός ξενώνας στη Μάνη "Olea Stone House"

Ο παραδοσιακός ξενώνας "Olea Stone House" βρίσκεται στον οχυρό οικισμό Φουρνιάτα στον Πύργο Διρού, 7 km περίπου από την Αρεόπολη και σε κοντινή απόσταση από τα σπήλαια Διρού. Πρόκειται για…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.