"Collaborative Nest", πρόταση για ένα σχολείο στη Σενεγάλη, για το διαγωνισμό " Archstorming & Let’s Build My School "

  • ΦΩΤΕΙΝΗ ΜΠΟΥΛΙΑΡΗ
  • ΣΟΦΙΑ ΜΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

"Η επαυξημένη πραγματικότητα ως ένα διαισθητικό εργαλείο για την κατασκευή". Αυτή η πρόταση στοχεύει στη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ως εργαλείου κατασκευής, εμπλοκής και καθοδήγησης της κοινότητας μέσω της διαδικασίας οικοδόμησης. Η οπτική καθοδήγηση σε πραγματικό χρόνο στο χώρο θα επιτρέψει στους ντόπιους να κατανοήσουν διαισθητικά πού και πώς να τοποθετήσουν και να συναρμολογήσουν δομικά υλικά. Αυτή η διαδικασία κατασκευής μπορεί να αναπαραχθεί σε διαφορετικά κτίρια και υλικά, από απλά έως πιο περίπλοκα σχέδια. Η ιδέα μας για τον ιστότοπο σκοπεύει να δείξει πόσο φαινομενικά πιο περίπλοκες μορφές κτιρίων μπορούν να διευκολυνθούν με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας AR στη διαδικασία κατασκευής, καθιστώντας ευκολότερη την εφαρμογή μοναδικών σχεδίων σε εκπαιδευτικά κτίρια σε όλη τη Σενεγάλη. Μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής του κτιρίου, τα γυαλιά AR θα αποθηκευτούν στο κέντρο της κοινότητας για να χρησιμοποιηθούν ξανά σε μελλοντικά έργα στην περιοχή. Αυτό θα δώσει επίσης στους ντόπιους την ευκαιρία να αλληλεπιδράσουν περισσότερο με τις ψηφιακές τεχνολογίες.
Τα κύρια υλικά που χρησιμοποιούνται στον προτεινόμενο σχεδιασμό είναι τοπικά τούβλα και ξύλο. Η είσοδος του κτιρίου βρίσκεται στη νότια πλευρά του χώρου. Καθώς μπαίνει κανείς, το κτίριο μεταβαίνει από εξωτερικούς σε κλειστούς χώρους. Οι τοίχοι από τούβλα έχουν κενά που επιτρέπουν τη διέλευση φωτός και αέρα ενώ τονίζει το κατώφλι μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού, καθώς γίνονται πιο συμπαγείς προς τους πιο ιδιωτικούς χώρους του κτιρίου. Το σχέδιο είναι οργανωμένο ως σπείρα, μια φωλιά που αγκαλιάζει το υπάρχον δέντρο. Οι επτά αίθουσες διδασκαλίας, η βιβλιοθήκη και οι χώροι γραφείων βρίσκονται σε κλειστούς ή ημι-κλειστούς χώρους γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Το αίθριο είναι ο κύριος εξωτερικός χώρος του χώρου. Φιλοξενεί καντίνα, ράφια ποδηλάτων, χώρους παιχνιδιού και ένα νέο πηγάδι για τη συλλογή βρόχινων και υπόγειων υδάτων. Ένας οπωρώνας, ένα κοράλλι και τρεις χωριστές τουαλέτες βρίσκονται στις νοτιοδυτικές, βορειοδυτικές και νοτιοανατολικές γωνίες της περιοχής αντίστοιχα.
Η οροφή αιωρείται πάνω από τους τοίχους από τούβλα επιτρέποντας τον διασταυρούμενο αερισμό και αντιμετωπίζει το τοπικό κλίμα. Είναι κατασκευασμένο με στήλες από ξύλο και δοκάρια σε μεγέθη διαθέσιμα τοπικά και καλύπτεται με κυματοειδές μεταλλικό φύλλο. Η οροφή έχει επίσης μια κλίση προς το αίθριο, με υδρορροές και κατηφόρες που κατευθύνουν το νερό της βροχής προς το κεντρικό πηγάδι.
Ο σχεδιασμός μπορεί να κατασκευαστεί σε δύο φάσεις, με την καντίνα, τη βιβλιοθήκη και τέσσερις από τις επτά αίθουσες διδασκαλίας που κατασκευάστηκαν στην πρώτη φάση.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Ομάδα μελέτης:
Φωτεινή Μπούλιαρη, Σοφία Μιχοπούλου
Εμβαδό:
920 m²
Έτος:
2020

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία

Εξοχική κατοικία "Hedonistic Π" στην Αίγινα

Concept και ένταξη στο περιβάλλονΗ κατοικία οργανώνεται σε σχήμα Π γύρω από ένα κεντρικό αίθριο. Ο διάλογος με το φυσικό ανάγλυφο του εδάφους καθώς και με τις οπτικές θεάσεις του…
MEERUM: Τουριστικές κατοικίες που ενισχύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα

MEERUM: Τουριστικές κατοικίες που ενισχύουν τη σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα

Τέσσερις παραθαλάσσιες βίλλες, λίγο έξω από το Ρέθυμνο, συντίθενται με κύρια αρχή την σχέση του ανθρώπου με τη θάλασσα. Ένας κάνναβος αποτέλεσε συνθετική αρχή της οργανωμένης δομής, η οποία συνέχεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.