Οι παιδικές χαρές είναι για μεγάλο αριθμό παιδιών οι μοναδικοί χώροι υπαίθριων δραστηριοτήτων. Παρουσιάζουν μια εκπληκτική ομοιομορφία σχετικά με την οργάνωση τους και τον εξοπλισμό τους. Απευθύνονται σε ηλικίες χρηστών το πολύ έως πέντε ετών. Η έλλειψη ποικιλίας δηλώνει την απουσία ενδιαφέροντος για το σχεδιασμό τους. Στην υπόλοιπη Ευρώπη, από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα, οι παιχνιδότοποι αποτέλεσαν ιδανικό πεδίο παρατήρησης. Η εξέλιξη του σχεδιασμού τους είναι συνδεδεμένη με τις παιδαγωγικές θεωρίες που αναπτύχθηκαν σχετικά με το παιχνίδι και τη σημασία του στην ανάπτυξη του παιδιού.
Η παιδική χαρά, επιφάνειας 400 m² περίπου, βρίσκεται στα Κάτω Πατήσια του Δήμου Αθηναίων. Οι οδοί Βικέλα, Λαμπράκη και Ανδρεάδου την περιβάλλουν. Η πρόσβαση πραγματοποιείται από τον πεζόδρομο Χατζοπούλων. Είναι περιφραγμένη με μεταλλικό κιγκλίδωμα. Βασική παράμετρος της αναδιαμόρφωσης της ήταν η δημιουργία ενός φυσικού παιχνιδότοπου. Η παράμετρος αφορά  στην επιλογή των υλικών και του τρόπου παρέμβασης, στο περιβάλλον εντός του οποίου κατασκευάστηκε και στις δραστηριότητες παιχνιδιού. Στο κέντρο κατασκευάστηκε χωμάτινος λόφος που διαχωρίζει τις υποπεριοχές και αποτελεί και ο ίδιος μέρος του παιχνιδιού. Στην ανατολική πλευρά, η υποπεριοχή Α αφορά τα παιδιά ηλικίας 5-14 ετών. Τα όργανα παιχνιδιού αφορούν δραστηριότητες αναρρίχησης και ισορροπίας και δίνουν τη δυνατότητα για την εκδήλωση ομαδικότητας, την ανάπτυξη του ανταγωνισμού και την επίδειξη των δεξιοτήτων.  Στο κέντρο της παιδικής χαράς κυριαρχεί ο λόφος με την τσουλήθρα. Είναι περιοχή ανάβασης, ολίσθησης και ισορροπίας ενώ παράλληλα αναπτύσσει την αντίληψη του κινδύνου. Τέλος, στη δυτική πλευρά, βρίσκεται η υποπεριοχή Β που αφορά παιδιά ηλικίας 3-14 ετών και περιλαμβάνει μια κούνια δύο θέσεων με πρόβλεψη για μελλοντική τοποθέτηση εξοπλισμού κούνιας 4 θέσεων.
Η ανακατασκευή κινείται στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού αειφορικού σχεδιασμού καθώς χρησιμοποιήθηκαν και εντάχθηκαν στη λειτουργία της παιδικής χαράς ανακυκλώσιμα και μη τοξικά υλικά στον εξοπλισμό, φυσικά δάπεδα που εξασφαλίζουν την απορροή των υδάτων και το πόσιμο νερό για πότισμα των φυτών. Τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν είναι κατά το πλείστον ξύλο για τα όργανα παιχνιδιού και βότσαλο για τα δάπεδα των χώρων πτώσης. Το ξύλο, ως οργανικό δομικό υλικό διαφέρει σημαντικά από το μέταλλο και το πλαστικό, είναι φιλικό και ευχάριστο. Η όψη του ξύλου προκαλεί το ενδιαφέρον των παιδιών καθώς εμφανίζει διαφορετικές δομές, διάφορες αποχρώσεις, σημάδια ανάπτυξης και ίχνη της κατασκευής του. Οι περιοχές παιχνιδιού διαμορφώθηκαν με ακανόνιστα καμπυλόμορφα χείλη. Το εσωτερικό τους έχει γεμίσει με βότσαλα. Για την αποστράγγιση των όμβριων υδάτων τοποθετήθηκε αποστραγγιστικός αγωγός, στη συνέχεια διαστρώθηκε αδρανές υλικό λατομείου και πάνω από αυτό τοποθετήθηκε γεωύφασμα προστασίας. Στη συγκράτηση του πρανούς του λόφου της παιδικής χαράς χρησιμοποιήθηκαν υφασμάτινοι σάκοι. Ο λόφος έχει την κάτοψη ενός μη κανονικού πενταγώνου. Πέντε κλιμακωτές και διαδοχικά μειούμενες, αντίστοιχης με την αρχική κάτοψη, επιφάνειες ολοκληρώνουν και κορυφώνουν το λόφο. Οι σάκοι, διαστάσεων 80x120 cm περίπου, στοιβάζονται χωρίς κλίση ώστε τα επίπεδα που διαμορφώνουν να έχουν υψομετρική διαφορά μικρότερη των 60 cm. Τα ενδιάμεσα κενά τους πληρώθηκαν με αδρανές υλικό λατομείου και στην τελική επιφάνεια με χώμα πατημένο, κατάλληλο για φύτευση.
Η αναδιαμόρφωση της παιδικής χαράς έγινε στο πλαίσιο του χορηγικού προγράμματος "Αστικές Οάσεις", που διαχειρίστηκε η ομάδα "Σύμπραξις" για λογαριασμό της Coca-Cola Τρία Έψιλον.
 

Περισσότερα...

Σοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη: ΚΟΜ37-Αρχιτέκτονες, Plan b αρχιτεκτονική
Επίβλεψη: Δήμητρα Μπουγά, Σταύρος Γανωτής
Τεχνική εταιρεία κατασκευής: p.a.d. Αλέξανδρος Ψαρρόπουλος
Ιδιοκτήτης: Δήμος Αθηναίων
Συνολικό εμβαδόν έργου: 400 m²
Χρόνος μελέτης: 2014
Χρόνος κατασκευής: 2014
Χορηγός: Coca-Cola Τρία Έψιλον
Διαχειριστής έργου: Ομάδα Σύμπραξις
Παρουσίαση έργου: Μανώλης Βότσης
Φωτογραφίες: Δήμητρα Μπουγά, Ομάδα Σύμπραξις

 

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Αποκατάσταση και επανάχρηση αρχοντικού αγροτόσπιτου στην Προσοτσάνη Δράμας

Το κτιριακό συγκρότημα του αρχοντικού βρίσκεται στη συνοικία Βαρόσι, νότια και σε μικρή απόσταση από την πλατεία της Προσοτσάνης Δράμας.Υπάρχουσα κατάστασηΣτο κτιριακό συγκρότημα, του οποίου η κατασκευή χρονολογείται στα μέσα…
Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Επέκταση και επανασχεδιασμός δημοτικού σχολείου στο Μαρούσι

Το κτίριο αποτελεί τμήμα ενός σχολικού συγκροτήματος, που διακρίνεται για τη διαχρονικότητα της αρχιτεκτονικής του. Η ανάθεση του έργου ήταν αποτέλεσμα αρχιτεκτονικού διαγωνισμού με πρόσκληση. Αντικείμενο ήταν η επέκταση του…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.