Κτίριο Γερμανικού Γενικού Προξενείου και κατοικιών, Θεσσαλονίκη
Ο σχετικός διεθνή κλειστός διαγωνισμός προκήρυξε το Υπουργείο Εξωτερικών και η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δημόσιων Έργων και Χωροταξίας της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας είχε ως βάση την προμελέτη που συντάχθηκε από το γραφείο Τζώνος - Χόιπελ - Χόιπελ.
Κύριος και διπλός στόχος των μελετητών αποτέλεσε η δημιουργία ενός κτιρίου που να χαρακτηρίζεται από μορφολογική και κατασκευαστική διαχρονικότητα. Η θέα προς όλο το θαλάσσιο μέτωπο του κόλπου της Θεσσαλονίκης επέβαλε το σχεδιασμό ενός κτιρίου "ανοικτού" προς τη θάλασσα και τη θέα, με τη χρήση εκτεταμένων διαφανών επιφανειών υαλοστασίων και γυάλινων στηθαίων στους εξώστες. Η αρχιτεκτονική πρόταση που επιλέχθηκε οδηγεί σε μια αυστηρή μορφολογική διαφοροποίηση της ζώνης του προξενείου και του τρόπου "στήριξής" του στο φέρον σύστημα του κτιρίου.
Αντίθετα, στα τμήματα του κτιρίου με χρήση κατοικίας, που καταλαμβάνουν και τη μεγαλύτερη επιφάνεια, επιχειρείται μια περισσότερο ανάλαφρη παρουσία με εκτεταμένη χρήση υαλοστασίων και υαλομεταλλικών κατασκευών στους εξώστες.
Κατασκευή, υλικά και ενεργειακή στρατηγική
Κατασκευαστικά, ο στόχος για την επίτευξη άριστης συμπεριφοράς του κτιρίου στο χρόνο και δραστικής μείωσης του κόστους συντήρησης, –ιδιαίτερα, καθώς το συγκεκριμένο κτίριο γειτονεύει με τη θάλασσα– οδήγησαν στην επιλογή υλικών και κατασκευαστικών τεχνικών με εξαιρετικές αντοχές στη φθορά του χρόνου.
Η πυροπροστασία του κτιρίου και όλες οι εγκαταστάσεις κατασκευάστηκαν σύμφωνα με τους γερμανικούς κανονισμούς και τα γερμανικά πρότυπα. Παράλληλα, οι επιλογές για τη θέρμανση και την ψύξη των χώρων του προξενείου αλλά και των διαμερισμάτων με συστήματα VRV που χαρακτηρίζονται από υψηλό βαθμό απόδοσης σε συνδυασμό με την πρόσθετη ενδοδαπέδια θέρμανση των διαμερισμάτων, τους λέβητες αερίου και τους ηλιακούς συλλέκτες στο δώμα, αποσκοπούν στον περιορισμό των ενεργειακών καταναλώσεων.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: ANCA Α.Ε. - Κων/νος Αντωνίου, Εδουάρδος Κάστρο, Ελευθερία Δισλή
Συνεργάτες: Δ. Σκρέκη, Κ. Ροδίτη, Γ. Ριτζούλης
Στατική μελέτη: Ιωάννης Κονιόρδος, σύμβουλος Ηλίας Βαφειάδης
Γεωτεχνική μελέτη: Γεώγνωση Α.Ε.
Μελέτη - κατασκευή ειδικής θεμελίωσης: Θεμελιοδομή Α.Ε., Κων/νος Τσακαλίδης
Η/Μ μελέτες: Καρανάσιος - Βαρσάμη και συνεργάτες
Συνεργάτης: Σ. Καρατσιόλης
Μελέτη εξωτερικού κελύφους: Κλειώ Αξαρλή
Επίβλεψη: Ιωάννης Κονιόρδος, Δημήτρης Κόλτσος, Αλέξανδρος Νικολάου, Ελευθερία Δισλή
Κατασκευή - πωλήσεις: ΕΚΑΤΕΡ Α.Ε., Στάθης Γεωργιάδης, Ιωάννης Κονιόρδος, Ευριπίδης Κοσμίδης
Υπεύθυνος έργου: Δημήτρης Κόλτσος
Κύριος έργου: Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας / Εκατερ Εμπορική Κατασκευαστική Α.Ε.
Επίβλεψη κυρίου του έργου: Obermeyer Hellas Ltd
Τοποθεσία: Λεωφόρος Mεγάλου Αλεξάνδρου 33, Θεσσαλονίκη
Χρόνος μελέτης: 2005 - 2008
Χρόνος κατασκευής ειδικής θεμελίωσης: 2007
Χρόνος κατασκευής: 2007 - 2009
Φωτογραφίες: Κώστας Ευαγγελίδης