Βιοκλιματικό οινοποιείο στην Αττική

Το οινοποιείο αναπτύσσεται σε έναν αμπελώνα και περιλαμβάνει ένα κτίριο με χρήση οινοποιείου και χώρο δεξιώσεων. Κεντρική ιδέα του κτιριολογικού προγράμματος ήταν η έμφαση στην επισκεψιμότητα, με τρόπο που να μην παρεμποδίζεται η διαδικασία της οινοποίησης, αλλά και να είναι εφικτή η διοργάνωση προγραμματισμένων εκδηλώσεων τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου, όσο και στον υπαίθριο χώρο του αμπελώνα.
Κύριες κατευθύνσεις κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό αποτέλεσαν η προσαρμογή στο φυσικό περιβάλλον, η κλίμακα της τοπικής αρχιτεκτονικής και η εφαρμογή των αρχών του βιοκλιματικού σχεδιασμού. Το ποσοστό εξοικονόμησης ενέργειας που επιτυγχάνεται βασίζεται αποκλειστικά σε παθητικά συστήματα και κατ’ επέκταση στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που προσαρμόζεται στα κλιματικά δεδομένα, στην τοπογραφία του εδάφους και στον προσανατολισμό του οικοπέδου. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται αφενός η μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου για τις διάφορες λειτουργίες του (θέρμανση, δροσισμό, φωτισμό, αερισμό κτλ.) σε σχέση με ένα συμβατικά δομημένο κτίριο και αφετέρου η διαμόρφωση εσωτερικών συνθηκών υψηλής θερμικής άνεσης. Οι χαμηλές ενεργειακές απαιτήσεις σε συνδυασμό με τη χρήση δομικών υλικών φιλικών προς το περιβάλλον λειτουργούν προς την κατεύθυνση της προστασίας του και της ανάπτυξης της λογικής του σεβασμού απέναντι σε αυτό. Η υψηλή ποιότητα στην κατασκευή του κτιρίου έχει ως αποτέλεσμα την υψηλή ποιότητα του εσωτερικού περιβάλλοντος και άρα τη διαμόρφωση κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης για τους χρήστες του.
Το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα: "E.Π. Αγροτική ανάπτυξη και ανάπτυξη της υπαίθρου 2000 - 2006, Επενδύσεις στη μεταποίηση και εμπορία αγροτικών προιόντων, ΜΕΤΡΟ 2.1.", προκειμένου να επιτευχθεί μέρος της χρηματοδότησης της κατασκευής του οινοποιείου. Το λογικό κόστος κατασκευής σε συνδυασμό με τη μείωση του κόστους λειτουργίας του έχει ως αποτέλεσμα την επιτάχυνση της απόσβεσης της επένδυσης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Aρχιτεκτονική μελέτη: Γ. Σκούρτης, Ε. Σταυροπούλου, Δ. Γκλιάτης
Eπίβλεψη: Γ. Σκούρτης, Έ. Σταυροπούλου
Στατική μελέτη: Αρχέτυπο
Η/Μ μελέτη: Ν. Λέκκας
Θερμικές προσομειώσεις: Ν. Κλειτσίκας
Ιδιοκτήτης: "Κτήμα Παπαγιαννάκου"
Tοποθεσία: "Πούσι Καλογέρι", Μαρκόπουλο Αττικής
Εμβαδό: 1.700 m²
Χρόνος μελέτης: 2000
Χρόνος κατασκευής: 2004 - 2007
Φωτογραφίες: Κώστας Θωμόπουλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Επέκταση, λειτουργική συνένωση και αισθητική αναβάθμιση επαγγελματικού χώρου

Επέκταση, λειτουργική συνένωση και αισθητική αναβάθμιση επαγγελματικού χώρου

Φυσιοθεραπεία, η επιστήμη που στοχεύει στην αποκατάσταση της υγείας του ανθρώπου με φυσικά θεραπευτικά μέσα. Το εργαστήριο φυσιοθεραπείας στοχεύει στην αποκατάσταση και την ευεξία του ασθενούς, λαμβάνοντας υπόψη τις προσωπικές…
Σχεδιασμός ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Σχεδιασμός ιταλικού εστιατορίου στο Χαλάνδρι

Σε μία τυπική μεταπολεμική μονοκατοικία του '50 των αθηναϊκών προαστίων, στο Χαλάνδρι, βρήκε στέγη η αστική εκδοχή του καλοκαιρινού ιταλικού εστιατορίου της Αντιπάρου, το Lollo’s Atene.Σκοπός των μελετητών ήταν να…
Μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο στο Κολωνάκι

Μαιευτικό και γυναικολογικό κέντρο στο Κολωνάκι

Αντικείμενο του έργου είναι η μετατροπή ενός τυπικού διαμερίσματος της δεκαετίας του '60 στο Κολωνάκι σε ιατρικό χώρο. Γνωρίζοντας πως η επίσκεψη σε ένα γιατρό συνοδεύεται από ανάμεικτα συναισθήματα προσμονής,…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.