Ριζική ανακαίνιση κτιρίου γραφείων στη λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας
Σε έναν αποκλειστικά κλειστό διαγωνισμό με τη συμμετοχή διακεκριμένων ελληνικών αρχιτεκτονικών γραφείων, η ZOIA, προσκάλεσε τις σχεδιαστικές προτάσεις για την αναζωογόνηση ενός σημαντικού ορόσημου που χτίστηκε τη δεκαετία του ’70. Τοποθετημένο στην καρδιά της Αθήνας με θέα το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου και απέναντι από τους στύλους του Ολυμπίου Διός, το κτίριο γραφείων στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας 40 αποκτά επιτέλους ένα νέο αφήγημα μετά την πυρκαγιά και τον βανδαλισμό του το 2010.
Το όραμα πίσω από αυτό το έργο περιστράφηκε γύρω από την επαναχρησιμοποίηση και την αποκατάσταση του περιουσιακού στοιχείου της Αθήνας των 70’s, δίνοντας σε αυτή μια νέα ταυτότητα επιτρέποντας παράλληλα στο εγκαταλελειμμένο κτίριο να γίνει προορισμός για έναν σύγχρονο χώρο εργασίας.
Με στόχο τη δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων, που συνομιλεί με το ιστορικό κέντρο της πόλης και τα σημαντικά αρχαιολογικά μνημεία, με τα οποία έρχεται σε επαφή, οι αρχιτέκτονες ανέλαβαν τον σχεδιασμό για τη ριζική ανακαίνιση του κτιρίου γραφείων στην λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας. Ένα τετραώροφο ακίνητο με 2 υπόγεια και δώμα που κατασκευάστηκε το 1977 και αποτελείται από έναν ενιαίο όγκο, ενώ στο σύνολό τους οι χώροι αναπτύσσονται σε δύο υπόγεια και τέσσερις υπέργειους ορόφους.
Βασική βλέψη του σχεδιασμού ήταν οι νέες όψεις του κτιρίου να συνυπάρχουν αρμονικά με την ιστορία του κέντρου της Αθήνας και τα αρχαία μνημεία της περιοχής. Χαρακτηριστική των νέων όψεων είναι η διατήρηση του μεγαλύτερου μέρους τους ως υαλοπετάσματος ενισχύοντας τη διαφάνεια, για να διασφαλιστεί η πανοραμική θέα προς το ιστορικό κέντρο, τους στύλους του Ολυμπίου Διός αλλά και το εθνικό πάρκο, καθώς και το επιπρόσθετο μεταλλικό σύστημα σκίασης περιμετρικά. Η κεντρική ιδέα της νέας διαμόρφωσης των όψεων βασίστηκε στη χρήση των αναλογιών της χρυσής τομής για τον σχεδιασμό ενός δεύτερου κελύφους, που δημιουργείται για να συνομιλεί με τα αρχαία μνημεία της περιοχής, διατηρώντας τη μνήμη της τυπικής αρχιτεκτονικής γλώσσας των κτιρίων γραφείων της εποχής που κατασκευάστηκε.
Η χρήση των χρυσών αναλογιών εντοπίζεται σε δυο επίπεδα. Από τη μία διατηρούνται προσεγγιστικά οι αναλογίες του περιγράμματος της κατασκευής σε σχέση με το περίγραμμα των όψεων, καθώς με βάση τις θερμικές και λειτουργικές ανάγκες του κτιρίου, αυτές παραποιούνται και μεταβάλλονται. Σε δεύτερο επίπεδο, αυτές οι ζώνες ενσωματώνουν διαφορετικούς τρόπους σκίασης ανάλογα με τις λειτουργικές και θερμικές ανάγκες του κτιρίου. Οι διαφορετικοί τρόποι σκίασης χρησιμοποιούν σημειακά πυκνές κατακόρυφες περσίδες με σταθερό ρυθμό και τοποθετημένες με τέτοια κλήση, ώστε να ευνοούν τον σκιασμό τις πρωινές ώρες, αλλά και να στρέφουν τη ματιά του χρήστη προς τα γειτονικά αξιοθέατα. Στην υπόλοιπη επιφάνεια της όψης βρίσκονται κατακόρυφες περσίδες, που ρυθμικά πυκνώνουν σύμφωνα με την ακολουθία Φιμπονάτσι.
Το εσωτερικό του κτιρίου εκσυγχρονίζεται λειτουργικά και αισθητικά, ενώ αναβαθμίζεται πλήρως ενεργειακά και με πιστοποίηση LEED for Core & Shell στο επίπεδο Silver. Δημιουργούνται χώροι στάθμευσης στα υπόγεια για τη σωστή λειτουργεία ενός κτιρίου γραφείων στο κέντρο της Αθήνας, ενώ διαμορφώνονται σύγχρονοι χώροι γραφείων, που θα προσφέρουν ευελιξία και θα προσαρμόζονται ανάλογα με τις ανάγκες του χρήστη.
Με την αίγλη της ανανεωμένης δομής να δεσπόζει στο δώμα του κτιρίου με θέα την Ακρόπολη, τους στύλους του Ολυμπίου Διός και τη μαγευτική Πύλη του Ανδριανού, αυτός ο χώρος προορίζεται να αποτελέσει καταφύγιο ψυχαγωγίας και ευεξίας στην εμπειρία του επισκέπτη, υποσχόμενος μια πραγματικά μοναδική εμπειρία.
Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη: A&M Architects
Υπεύθυνοι μελέτης: Μιχάλης Μαυρολέων, Άννα Στρατουδάκη
Ομάδα μελέτης (αρχιτέκτονες): Εστα Γεωργαλά, Μαίρη Διαλεκτάκη, Σταύρος Ζώτος, Κυριάκος Κυριακόπουλος, Γιώργος Γεωργόπουλος
Quantity surveyors: Ευδοκία Τσάνταλη, Μίνα Σκαρίμπα, Σωτήρης Θεοδώρου
Στατική μελέτη & επίβλεψη: Ελληνική Μελετητική / Δημήτρης Ευστρατιάδης
Η/Μ μελέτη & επίβλεψη: Kravvaritis & Partners / Κλεάνθης Κραββαρίτης
Κατασκευή: Diolkos Development
Επίβλεψη: A&M Architects
Εσωτερική διακόσμηση: Ολίβια Στάθη, Maria Laura Santillo
Σύμβουλος LEED: DCARBON / Χαράλαμπος Γιαννικόπουλος
Εσωτερικός σχεδιασμός: INTRASOFT / Γ.Κομπογιάννης, Γ.Κατσαμπέρης
Μελέτη φωτισμού: IFI Lighting
Ιδιοκτήτης: ZOIA
Εμβαδό οικοπέδου: 620m²
Συνολικό εμβαδό: 3.120 m²
Έτος ολοκλήρωσης: 2023
Φωτογραφίες: Γιώργος Κορδάκης
Τρισδιάστατες απεικονίσεις: A&M Architects: Χενια Λιώδη