Επανασχεδιασμός μονάδας νοσηλείας στο Ευγενίδειο Θεραπευτήριο

Το έργο αφορά τον επανασχεδιασμό της μονάδας νοσηλείας των μονόκλινων δωματίων του Ευγενίδειου Θεραπευτηρίου, στον πέμπτο όροφο του κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 429 m2. Η μελέτη των iy SYNAPSIS ARCHITECTS εκπονήθηκε με στόχο να ικανοποιήσει δύο βασικές ανάγκες, την λειτουργική αρτιότητα της πτέρυγας και την αισθητική αναβάθμιση της.

Κεντρική ιδέα της μελέτης είναι ο χρήστης του χώρου να εισπράττει ποιότητα διαμονής, ηρεμία και ασφάλεια με θέα τον λόφο της πόλης.
Στην στάση νοσηλείας (γραμματεία), στην είσοδο της πτέρυγας, στον κεντρικό κοινόχρηστο χώρο και την αναμονή επιλέξαμε ξύλο και μάρμαρο travertino, σε υλικά κατάλληλα για χρήση σε νοσοκομεία. Η πολυτέλεια που δίνει η ποιότητα και το πάντρεμα των δυο υλικών κάνουν τον επισκέπτη να αισθάνεται από την πρώτη στιγμή την ποιότητα των υπηρεσιών του θεραπευτηρίου.

Οι επιβλητικές πόρτες των δωματίων σχεδιάστηκαν με πλαϊνή επένδυση ίδιου υλικού και χρώματος και προδιαθέτουν τον χρήστη για μια όμορφη, ασφαλή και ποιοτική διαμονή. Στο τμήμα της πτέρυγας με την μεγαλύτερη κυκλοφορία οι πόρτες σχεδιάστηκαν με υποχώρηση για την καλύτερη εξυπηρέτηση στην κίνηση των φορείων. Οι πόρτες αυτές συνθέτουν μια μεγάλη πύλη και καθιστούν την σύνθεση ως την κύρια ταυτότητα του έργου.

Για την σύνθεση αυτή τηρήθηκαν οι εξής άξονες:
Άξονας 1: Το ύψος του χώρου ορίστηκε στην παρειά των δοκαριών. Αυτός ήταν και ο άξονας που όριζε την πάνω στάθμη των επενδύσεων. Πάνω από αυτήν υπήρχαν μόνο τα φωτιστικά σώματα.
Άξονας 2: Το πρέκι των θυρών των ανελκυστήρων που όρισε και το πρέκι των πορτών των δωματίων. Συγκεκριμένα ο άξονας όρισε την πάνω στάθμη του πρεβαζιού, την στάθμη της επένδυσης καθώς και της σύνθεσης των δύο θυρών που μαζί δημιουργούν μια πύλη.
Άξονας 3: Η στάθμη αλλαγής της επένδυσης που ορίζει και το υλικό του πάγκου εξυπηρέτησης του κοινού.
Άξονας 4: Ο άξονας των προστατευτικών σε τοίχους και πόρτες που ορίζει και την θέση του χειρολισθήρα, όλα τοποθετημένα στο ιδανικό ύψος αφενός για την στήριξη των ασθενών και χρηστών, αφετέρου για την προστασία από τα χτυπήματα των φορείων.

Ένα ακόμα στοιχείο της μελέτης που δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή είναι η επιλογή των χρωμάτων στα διάφορα υλικά. Για να υπάρχει συνέπεια στην μελέτη έπρεπε τα χρώματα, αφενός να είναι ανοιχτά και θερμά, αφετέρου να είναι ενοποιημένα χωρίς αντιθέσεις, διαχωρίζοντας ωστόσο του χώρους κυκλοφορίας με τους χώρους διαμονής. Βασικό στοιχείο που ορίζει τους δύο χώρους είναι το δάπεδο. Στους χώρους κυκλοφορίας, αναμονής και τους βοηθητικούς χώρους η επιλογή ήταν ένα πολύ ανοιχτό ομογενές βινηλικό δάπεδο με πολύ ήπια χρωματική παλέτα στα χρώματα του ξύλου και του travertino. Για το δάπεδο των δωματίων η επιλογή ήταν ένα σκούρο θερμό χώμα με ήπια χρωματική παλέτα στους ίδιους τόνους. Ακριβως το ίδιο χρώμα είναι η πόρτα και τα προστατευτικά της και αυτό καθιστά τη συνολική εικόνα απόλυτα αρμονική. Με την ίδια λογική τα χρώματα των τοίχων στους χώρους κυκλοφορίας είναι λευκά με λευκά προστατευτικά και λευκή οροφή, ενώ την μικρή αναπάντεχη ένταση στο σύνολο των χώρων δίνουν τα εξωτερικά μαύρα σποτ για τους αριθμούς του κάθε δωματίου. Στο εσωτερικό των δωματίων το χρώμα των τοίχων είναι θερμό ανοιχτό ίδιο με την πόρτα του λουτρού και τα προστατευτικά στους τοίχους. Τέλος η οροφή είναι λευκή μέχρι το λευκό καμπύλο εργαλείο.
Επόμενος στόχος την μελέτης η λειτουργικότητα και αρτιότητα της πτέρυγας που έπρεπε να βελτιωθεί με τον επανασχεδιασμό του ορόφου. Έτσι λαμβάνοντας υπόψη στοιχεία που δεν μπορούν να μετατοπιστούν, όπως κατακόρυφες στήλες αποχετεύσεων, δομικά στοιχεία κ.α., αλλά και την επιθυμία της διοίκησης για την μικρότερη δυνατή μεταβολή στις εσωτερικές τοιχοποιίες, πετύχαμε να μεταφέρουμε την στάση νοσηλείας (γραμματεία) σε σημείο με πολύ καλό έλεγχο στην είσοδο της πτέρυγας. Δημιουργήσαμε δωμάτιο με προδιαγραφές στον χώρο διαμονής και το λουτρό, για χρήση από άτομα με ειδικές ανάγκες. Εντάξαμε WC επισκεπτών, WC ΑΜΕΑ, WC προσωπικού. Επιπλέον σχεδιάστηκε χώρος για το διάλειμμα του νοσηλευτικού προσωπικού, χώροι ιματιοθήκης, ακαθάρτων, ειδών καθαριότητας κ.α.
Μία ακόμα ενέργεια που έγινε με τον νέο σχεδιασμό ήταν η μεταφορά του χώρου αναμονής αναμονή σε σημείο που δεν είναι εφικτή η οπτική επαφή προς τα δωμάτια των ασθενών.

Τέλος, βασικό στοιχείο του επανασχεδιασμού ήταν οι αλλαγές όλων των δωματίων με σκοπό να μεγαλώσουν τα λουτρά και να βελτιωθεί η πρόσβαση των φορείων προς τα δωμάτια. Αυτός ήταν και ο λόγος για την μετατόπιση των θυρών προς το εσωτερικό των δωματίων στο τμήμα του ορόφου με τα περισσότερα δωμάτια και την αυξημένη κυκλοφορία. Αποτέλεσμα η δημιουργία ενός άρτιου λειτουργικά χώρου, σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες ενός θεραπευτηρίου, που προσφέρει ηρεμία και πολυτέλεια στους χρήστες του και εργονομία στους εργαζόμενους.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
iy SYNAPSIS ARCHITECTS
Επίβλεψη:
Γιάννης Στάμου, Ιωάννα Πολυμενέα
Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Sarnitec S.A.
Ιδιοκτήτης:
Ευγενίδειο Θεραπευτήριο Α.Ε.
Τοποθεσία:
Ιλίσια, Αθήνα
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
429 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής:
2021 (3 μήνες)
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Αποκατάσταση διατηρητέου αρχοντικού στην Ξάνθη

Η ολοκλήρωση των εργασιών αποκατάστασης του αρχοντικού Χασιρτζόγλου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια γόνιμη συζήτηση γύρω από τα θέματα που σχετίζονται τόσο με τους σύγχρονους τρόπους επέμβασης για την ενίσχυση…
Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Διαμόρφωση γραφείου στα Ιωάννινα

Βασική ιδέα πίσω από τη διαμόρφωση του γραφείου υπήρξε η δημιουργία χώρων με ιδιαίτερη ταυτότητα που αντανακλούν δυναμισμό αλλά και την αισθητική του ιδιοκτήτη-πολιτικού μηχανικού. Χώροι ανοιχτοί, που δίνουν τη…
Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Μετατροπή διατηρητέου κτιρίου σε ξενοδοχείο στο Σύνταγμα

Η μελέτη των STOA Studio Of Architecture αφορά στην αποκατάσταση και μετατροπή κτιρίου της μεσοπολεμικής αθηναϊκής αρχιτεκτονικής περιόδου σε μονάδα επέκτασης του ξενοδοχείου in[n]Athens.Το κτίριο, χαρακτηρισμένο ως νεότερο μνημείο, ανήκει…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.