"KLTZ Kaisariani" Ανακαίνιση διαμερίσματος του '70

  • Studio SPACECRAFT Architecture

Στα όρια Καισαριανής και Παγκρατίου, το αρχιτεκτονικό γραφείο Studio SPACECRAFT αναμορφώνει ένα διαμέρισμα 77 τ.μ., χτισμένο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Η ανακαίνιση, υπό την καθοδήγηση του Ρούτχερ Οορ, αρχιτέκτονα και συνιδρυτή του γραφείου, μεταμορφώνει έναν κατακερματισμένο εσωτερικό χώρο σε ένα αρμονικό, φωτεινό περιβάλλον που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της σύγχρονης ζωής.
Κατάλοιπα του Παρελθόντος
Όπως συμβαίνει σε πολλά αθηναϊκά διαμερίσματα της δεκαετίας του '70, η αρχική διαρρύθμιση αντανακλούσε τις ανάγκες μιας διαφορετικής κοινωνίας. Οι χώροι ήταν έντονα διαχωρισμένοι, με δωμάτια που συνδέονταν μέσω διαδρόμων και θυρών, δημιουργώντας έναν λαβύρινθο αποκομμένων δωματίων. Αυτή η προσέγγιση περιόριζε την κίνηση και την πρόσβαση σε φυσικό φωτισμό, ενώ ταυτόχρονα εμπόδιζε την πλήρη ανάδειξη του χώρου.
Η κουζίνα, για παράδειγμα, ήταν ένας απομονωμένος χώρος – ένα κατάλοιπο μιας εποχής που η μαγειρική θεωρούνταν ιδιωτική δραστηριότητα. Κλεισμένη πίσω από τοίχους, βρισκόταν μακριά από το καθιστικό και την τραπεζαρία, κρατώντας τις διεργασίες που λαμβάνουν χώρο σε αυτήν μακριά από τα βλέμματα των καλεσμένων.
Προσαρμογή στις Σύγχρονες Ανάγκες
Η σύγχρονη κατοικία χαρακτηρίζεται από την προτίμηση ανοιχτών, φωτεινών χώρων που προάγουν τη διαφάνεια, τη ροή και την αίσθηση σύνδεσης. Οι ανοιχτές διαρρυθμίσεις ενισχύουν την κοινωνική αλληλεπίδραση, βελτιώνουν τη διάχυση του φυσικού φωτός και του αέρα και προάγουν την αίσθηση ελευθερίας. Οι κουζίνες έχουν γίνει αναπόσπαστο μέρος της καθημερινής ζωής, συχνά συνδυασμένες με τους χώρους του καθιστικού και της τραπεζαρίας, για να διευκολύνουν τη φιλοξενία και τις κοινές δραστηριότητες.
Σημείο αναφοράς για τον επανασχεδιασμό του διαμερίσματος αποτέλεσε η αντιμετώπιση του κατακερματισμού που παρατηρούνταν στην αρχική, διατηρώντας ταυτόχρονα μια σαφή διάκριση μεταξύ των δημοσίων και ιδιωτικών ζωνών. Στην αρχική κάτοψη, η είσοδος οδηγούσε σε έναν στενόμακρο χώρο, όπου αρχικά βρισκόταν η τραπεζαρία και στη συνέχεια το καθιστικό, το οποίο ήταν τοποθετημένο στο βάθος, κοντά στην μπαλκονόπορτα. Η τραπεζαρία, απομακρυσμένη από την πρόσοψη και χωρίς φυσικό φως, δεν προσέφερε την αίσθηση φιλόξενης υποδοχής.  Η κουζίνα, απομονωμένη σε μια γωνία, συνδεόταν μόνο μέσω του διαδρόμου που οδηγούσε στα υπνοδωμάτια και το μπάνιο, ενισχύοντας την απομόνωσή της από τους κύριους κοινωνικούς χώρους.
Επαναπροσδιορίζοντας τα Όρια
Η ανακαίνιση έθεσε προτεραιότητα το φως, τη ροή και τη λειτουργικότητα. Η νέα είσοδος οδηγεί πλέον σε μια φωτεινή κουζίνα η οποία ενσωματώνεται ομαλά στον ενοποιημένο χώρο καθιστικού και τραπεζαρίας. Για να επιτευχθεί αυτό, η κουζίνα μετακινήθηκε στην παλιά θέση της τραπεζαρίας, κοντά στην είσοδο, ενώ το μικρό υπνοδωμάτιο μεταφέρθηκε στη θέση της παλιάς κουζίνας. Αυτή η αλλαγή επέτρεψε την ενοποίηση του πρώην μικρού υπνοδωματίου με το καθιστικό, δημιουργώντας έναν ευρύχωρο ανοιχτό χώρο.
Το αποτέλεσμα είναι μια καθαρή διάκριση μεταξύ δύο λειτουργικών ζωνών. Η πρώτη ζώνη περιλαμβάνει τους δημόσιους χώρους – κουζίνα, τραπεζαρία και καθιστικό – ενοποιημένους σε έναν ευρύχωρο, φωτεινό χώρο ιδανικό για κοινωνικές συναθροίσεις. Η δεύτερη ζώνη αφιερώνεται στις ιδιωτικές λειτουργίες, περιλαμβάνοντας τα υπνοδωμάτια, τα οποία προσεγγίζονται μέσω ενός διαδρόμου. Το μπάνιο βρίσκεται στη συμβολή αυτών των ζωνών, εξυπηρετώντας τόσο τους ιδιωτικούς όσο και τους δημόσιους χώρους.
Αισθητικές και Γλυπτικές Πινελιές
Οι καμπύλες γεωμετρίες παίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση, ενισχύοντας την αίσθηση ροής στον χώρο και  βελτιώνοντας τις μεταβάσεις ανάμεσα στα δομικά στοιχεία. Αυτές οι καμπύλες, εξομαλύνοντας τα σημεία όπου συναντώνται τοίχοι, οροφές, δοκοί και κολόνες, δημιουργούν μια αίσθηση συνέχειας και προσδίδουν έναν γλυπτικό χαρακτήρα στον χώρο.
Η επιλογή των υλικών ενισχύει περαιτέρω τον διάλογο μεταξύ παρελθόντος και παρόντος. Η αισθητική της δεκαετίας του '70 αναδεικνύεται μέσα από τις τολμηρές χρωματικές επιλογές: τα ραφ ντουλάπια της κουζίνας προσδίδουν ένα ζεστό και φιλόξενο τόνο στην είσοδο, ενώ οι πράσινες ντουλάπες στα υπνοδωμάτια λειτουργούν ως ζωντανά οπτικά σημεία, σε αντίθεση με τις πιο ουδέτερες αποχρώσεις των τοίχων.
Διατήρηση και Ενίσχυση της Υλικότητας
Η επιλογή των δαπέδων αντικατοπτρίζει έναν προσεκτικό διάλογο μεταξύ παλαιού και νέου. Το παλιό μαύρο μάρμαρο της τραπεζαρίας και του καθιστικού διατηρήθηκε, με την προσθήκη μιας λευκής μαρμάρινης λωρίδας που συνδέει οπτικά το μάρμαρο με το ξύλινο δάπεδο. Αυτή η λεπτή λεπτομέρεια λειτουργεί ως οπτική γέφυρα, ενισχύοντας την ενοποίηση των υλικών. Το λευκό μάρμαρο εκτείνεται επίσης στον διάδρομο και το μπάνιο, σηματοδοτώντας τη μετάβαση στην ιδιωτική ζώνη. Στο νέο μικρό υπνοδωμάτιο, όπου παλιότερα υπήρχε μωσαϊκό, τοποθετήθηκε ξύλινο δάπεδο, σε αρμονία με αυτό του μεγάλου υπνοδωματίου.
Επίλογος
Το KLTZ Kaisariani αποτελεί ένα παράδειγμα της μεταμορφωτικής δύναμης του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Μέσα από το άνοιγμα του χώρου και την επανερμηνεία της δεκαετίας του '70, το Studio SPACECRAFT Architecture δημιούργησε ένα διαμέρισμα που παραμένει διαχρονικό, που ανταποκρίνεται πλήρως στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής. Με λεπτές σχεδιαστικές χειρονομίες, τολμηρά χρώματα και έναν προσεκτικό συνδυασμό παλαιού και νέου, το KLTZ Kaisariani καταφέρνει να μετατρέψει τον σχεδιασμό σε μια ολόκληρη εμπειρία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου
Αρχιτεκτονική μελέτη - επίβλεψη: Ρούτχερ Οορ / Studio SPACECRAFT Architecture
Η/Μ μελέτη: KG Engineering Consultants
Μελέτη φωτισμού: Ρούτχερ Οορ, Studio SPACECRAFT Architecture
Μελέτη εσωτερικού χώρου: Ρούτχερ Οορ / Studio SPACECRAFT Architecture
Άλλοι συνεργάτες: Ξυλουργικά: Κωνσταντίνος Δούρος
Τοποθεσία: Καισαριανή
Συνολικό εμβαδόν κτιρίου: 77 m²
Χρόνος μελέτης: 02/24 – 03/24
Χρόνος κατασκευής: 04/24 – 09/24
Κείμενο παρουσίασης: Ρούτχερ Οορ / Studio SPACECRAFT Architecture
Φωτογράφος: Ρούτχερ Οορ / Studio SPACECRAFT Architecture

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου στο κέντρο της Αθήνας

Βασικές Αρχές αποκατάστασης Βασική αρχή του σχεδιασμού αποτέλεσε η διατήρηση της ιστορικότητας, με την αποκατάσταση όλων των αξιόλογων στοιχείων του αρχικού κτιρίου, και ιδιαίτερα της όψης, που βρίσκεται σε συνέχεια…
Αποκατάσταση ισόγειου διαμερίσματος με εσωτερική αυλή στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Αποκατάσταση ισόγειου διαμερίσματος με εσωτερική αυλή στην Παλιά Πόλη Ρεθύμνου

Το διώροφο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Τομπάζη 25-27, στον κεντρικό ιστό της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, εντός της αμιγώς εμπορικής ζώνης, αποτελείται από δύο αυτόνομες κατοικίες, μία ανά όροφο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.