"Dream House" ανακαίνιση κατοικίας με μοτίβα από τη μινωική παράδοση

To "Dream House" αποτελεί μια υλοποιημένη έρευνα πάνω στο πώς η αρχιτεκτονική κι ο σχεδιασμένος χώρος δύνανται μέσω της υλικότητας, του χρώματος και του φωτισμού, να δημιουργήσουν χώρους ονειρικής υφής και ακτινοβόλας γαλήνης, ξεκινώντας από τη μνήμη, την παράδοση και το παρελθόν των κατοίκων. Με αφορμή την ανακαίνιση μιας κατοικίας για μια πολυμελή οικογένεια στην Αθήνα (όπου ανακαινίστηκαν οι χώροι διημέρευσης καθώς και τα υπνοδωμάτια, ενώ ολική ανακαίνιση υπέστη και ο εξωτερικός χώρος), εξερευνήθηκε η μεταφορά μοτίβων από τη μινωική παράδοση (όπως οι μαίανδροι, τα κυκλικά και εν γένει γραμμικά στοιχεία) με όρους σύγχρονου αρχιτεκτονικού λεξιλογίου.
Η ακτινοβόλα γαλήνη, που αποτέλεσε κεντρική ιδέα κατά τον σχεδιασμό, επηρέασε ως έννοια διακριτών μερών που συνυπάρχουν τα δύο υπαίθρια καθιστικά, αλλά και τον εσωτερικό χώρο. Στο καθιστικό-pavilion, που επεκτείνει τον εσωτερικό χώρο διημέρευσης προς τα έξω, και προορίζεται για χρήση από την οικογένεια αλλά και από τους επισκέπτες, η φωτιστική σύνθεση στο βάθος λάμπει καθώς το φως αντανακλάται στο χρωματιστό γυαλί και τη ραβδωτή επιφάνειά του και πολλαπλασιάζεται από τον πάγκο του μπαρ και τα υαλοστάσια. Χάρη σε αυτά, η χρήση του pavilion καθίσταται εφικτή καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. Ο χώρος, μέσω της πολλαπλότητας των αντανακλάσεων, ακτινοβολεί θερμό φως τόσο κατά τη μέρα όσο και κατά τη νύχτα.
Το αμιγώς υπαίθριο παρακείμενο καθιστικό ακολουθεί μια πιο μινιμαλιστική, αν και ζεστή σχεδιαστική λογική, αρθρώνοντας το δεύτερο σκέλος της κεντρικής ιδέας, απηχώντας δηλαδή γαλήνη και ηρεμία. Και εκεί ξεχωρίζουν τα γραμμικά μοτίβα του τοίχου που αποτελείται από πάνελ GRC που όλα μαζί σχηματίζουν συνεχόμενους λαβυρίνθους. Η παρουσία της αυστηρής γεωμετρίας, αν και σταθερή, αμβλύνεται από τη χρωματική παλέτα που αποφεύγει τις σκληρές αντιθέσεις. Σε αντίθεση με το pavilion, που περικλείεται από βοτσαλωτό μονοπάτι και ξεχωρίζει ως νησίδα στον κήπο, αυτό το καθιστικό εντάσσεται στο ίδιο υλικό τμήμα της υπαίθριας διαμόρφωσης με τον χώρο της εισόδου και την πισίνα, επιτείνοντας την αίσθηση ηρεμίας και ενότητας.
Στον εσωτερικό χώρο, η ακτινοβολία των υλικών συναντιέται με τη γαλήνη και την αρμονία των τόνων. Τα δύο καθιστικά, το ένα με τις πιο ήρεμες, καμπυλόμορφες γεωμετρίες του και το άλλο με την παρουσία του κανάβου και των λαμπερών λεπτομερειών αντιπροσωπεύουν και πάλι τις δύο όψεις της κύριας σχεδιαστικής ιδέας. Όλες οι συνθέσεις αποτέλεσαν ειδικά αντικείμενα σχεδιασμού και κατασκευής, ενώ τα διακοσμητικά στοιχεία επιλέχθηκαν με μεγάλη προσοχή. Έτσι, οι επιφάνειες αποπνέουν θερμή αίσθηση και ποικιλία στο άγγιγμα, καθώς τα λεία μάρμαρα εναλλάσσονται με τη μετριασμένη τραχύτητα των ξύλων, τα δερμάτινα υφάσματα και τα ραβδωτά γυαλιά. Οι λαμπερές, χρυσές λεπτομέρειες που καθρεφτίζουν τις ήσυχες, ξύλινες επιφάνειες και διαχέουν το φως παντού μέσα στο σπίτι, φέρνουν την ηρεμία της ονειρικής περιπλάνησης σε ένα σύγχρονο, απαστράπτον περιβάλλον κατοίκησης.

 

 

Περισσότερα...

Στοιχεία ομάδας

Αρχιτεκτονική μελέτη:
AUDO / Κ. Σκρουμπέλος - Φ. Σκρουμπέλος και Συνεργάτες Ο.Ε.
Υπεύθυνη μελέτης:
Ήλια Μαΐστρου
Ομάδα μελέτης (αρχιτέκτονες):
Ιωάννα Χεινοπόρου, Μαρία Δραγανούδη
Διαχείριση έργου:
Γιάννης Τσαφούλιας
Σύμβουλος στατικών:
Λιόντος και Συνεργάτες Ε.Π.Ε
Σύμβουλος μηχανολογικών:
Τόνυ Βατσέλας
Επίβλεψη AUDO:
Ήλια Μαΐστρου
Εσωτερική διακόσμηση:
AUDO
Αρχιτεκτονική τοπίου:
ECOscapes
Μελέτη φωτισμού:
HALO
Χρόνος μελέτης:
2019-2020
Χρόνος αποπεράτωσης:
2020-2021
Φωτογραφίες:
Gavriil Papadiotis
Τρισδιάστατες απεικονίσεις:
Studio Katrakis

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Aναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στη Bούλα Aττικής

Aναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στη Bούλα Aττικής

Η μελέτη του κτιρίου γραφείων στη Βούλα Αττικής είχε ως αντικείμενο τον ανασχεδιασμό και την αναδιαρρύθμιση υπάρχοντος τριώροφου κτιρίου, τετράγωνου περίπου σχήματος, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Βάρης - Κορωπίου. Οι…
Όψη από χαλκό σε προσθήκη μουσείου στην Ζυρίχη

Όψη από χαλκό σε προσθήκη μουσείου στην Ζυρίχη

Χτισμένο κατά μήκος των τειχών της πόλης Rapperswil στη Ζυρίχη, το μικρό οχυρωματικό σύνολο του 1492 που λειτουργεί πλέον ως μουσείο, συγκροτείται από ένα μεσαιωνικό πύργο και μια κατοικία, τα…
Διαμέρισμα

Διαμέρισμα "Pied-à-terre" με αναφορά στον μοντερνισμό της Αθήνας του ‘50 ΚΑΙ ‘60

Το διαμέρισμα στην οδό Τσιμισκή, που δικαίως έχει ονομαστεί "Pied-à-Terre" (προσωπική κατοικία παροδικής διαμονής), προσεγγίστηκε με βάση τις ανάγκες των ιδιοκτητών, πατέρα επιχειρηματία διαρκώς μετακινούμενου και γιου φοιτητή με οικογενειακή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.