Δώμα με σύστημα συλλογής βρόχινου νερού

Σκοπός του σχεδιασμού της βιοκλιματικής θερινής κατοικίας "ROCKSPLIT" στην Κέα ήταν η εμπειρία του κυκλαδίτικου τοπίου μέσω της σχέσης της κατοικίας με το έντονα επικλινές έδαφος. Το σύστημα συλλογής βρόχινων υδάτων στα δώματα αποτελεί κομμάτι της περιβαλλοντικά φιλικής προσέγγισης του σχεδιασμού και έχει κατασκευαστεί με όσο το δυνατό φυσικά υλικά.
Το βρόχινο νερό συγκεντρώνεται στις τρεις ταράτσες και μέσα από υδρορρόες φιλτράρεται και οδηγείται σε υπόγεια δεξαμενή. Στην είσοδο της υδρορρόης υπάρχει ένα φίλτρο (σήτα / πλέγμα), που κάνει ένα αρχικό φιλτράρισμα του νερού. Το νερό φιλτράρεται επιπλέον, περνώντας μέσα από ένα φρεάτιο με φίλτρο από στρώσεις άμμου και χαλικιών, που έχει άνοιγμα για τον καθαρισμό. Έπειτα, το βρόχινο νερό οδηγείται σε υπόγεια δεξαμενή για οικιακή χρήση και για πότισμα. Όσον αφορά τη στεγανοποίηση από τα νερά και την υγρασία, η χρήση της τοπικής τεχνικής κατασκευής "κοτούντο ή γκντούντο", δημιουργεί ένα στεγανό κενό μεταξύ του περιβάλλοντος βράχου και του κτίσματος, λειτουργώντας ως φυσική μέθοδος υγρομόνωσης. Απαιτείται έτσι μειωμένη χρήση συνθετικών στεγανών μονωτικών υλικών.
Φωτογραφίες: Δημήτρης Κλεάνθης

ΠΑΡΟΜΟΙΕΣ ΙΔΕΕΣ

Ξύλινη πέργκολα με ενσωματωμένο φωτισμό

Ξύλινη πέργκολα με ενσωματωμένο φωτισμό

Σε εξοχική μονοκατοικία στην Πάρο, η μεγάλη ξύλινη πέργκολα χρησιμοποιείται ως ένα αρχιτεκτονικό στοιχείο ενοποίησης των κτιριακών όγκων, συνδέοντας τον κύριο όγκο της κατοικίας με εκείνον που στεγάζει το υπνοδωμάτιο.…
Στεγασμένο αίθριο με

Στεγασμένο αίθριο με "πράσινους" τοίχους

Στο στεγασμένο αίθριο του εμπορικού κέντρου "Emporia" στο Μάλμε της Σουηδίας δεκαέξι κατακόρυφες κατασκευές, που προσομοιάζουν σε δέντρα, λειτουργούν όπως και οι κατακόρυφοι "πράσινοι" τοίχοι.Φωτογραφίες: Tord-Rikard Söderström

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.