Συμφωνία COP28 για τη μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα
Εκπρόσωποι σχεδόν 200 χωρών στην κλιματική σύνοδο COP28 στο Ντουμπάι κατέληξαν σε συμφωνία - ορόσημο, που καλεί για πρώτη φορά σε μείωση της κατανάλωσης ορυκτών καυσίμων, χωρίς όμως να κάνει το μεγάλο βήμα και να ζητά την πλήρη κατάργησή τους. Το κείμενο της συμφωνίας καλεί σε μετάβαση προς την απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα στα ενεργειακά συστήματα, επιταχύνοντας τη δράση σ' αυτήν την κρίσιμη δεκαετία, προκειμένου να επιτευχθεί η ουδετερότητα άνθρακα το 2050 σύμφωνα με τις επιστημονικές συστάσεις. Αρκετοί είναι εκείνοι που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για τα ορυκτά καύσιμα "ιστορική"· ωστόσο πολλοί επιστήμονες εκφράζουν τις επιφυλάξεις τους, καθώς υποστηρίζουν ότι το τελικό κείμενο περιέχει αρκετά ασαφείς διατυπώσεις.
Η COP28 ολοκληρώθηκε με μια έκθεση για την υλοποίηση των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού, η οποία προτρέπει για άμεση μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα στην καθαρή ενέργεια και συνιστά μια πολυμερή συμφωνία για ταχύτερες μειώσεις των εκπομπών, με στόχο το καθαρό μηδέν έως το 2050 και με ενδιάμεσο στόχο τη μείωση των εκπομπών κατά 43% έως το 2030.
Η συμφωνία της COP28 σηματοδοτεί μια σταθερή δέσμευση για βιώσιμη μετάβαση, καταργώντας σταδιακά τις αναποτελεσματικές επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων. Ωστόσο, υπολείπεται της ρητής δέσμευσης για τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσί-μων και στερείται σαφούς χρονοδιαγράμματος για τη μείωση της χρήσης τους.
Όπως επισημαίνουν μέλη της επιστημονικής κοινότητας, τα αποτελέσματα της 28ης διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική αλλαγή σηματοδοτούν πρόοδο στον παγκόσμιο διάλογο για το κλίμα, αλλά υπογραμμίζουν την πολυπλοκότητα της επίτευξης συναίνεσης, ειδικά δεδομένης της αντίθεσης από μεγάλους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων, όπως οι χώρες του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (Ο.Π.Ε.Κ.).