"Πράσινο" δίκτυο σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου για σκάφη αναψυχής από τη Zaha Hadid Architects

Το αρχιτεκτονικό γραφείο Zaha Hadid Architects σχεδίασε την πρώτη υποδομή ανεφοδιασμού υδρογόνου στον κόσμο για σκάφη αναψυχής. Οι σταθμοί πρόκειται να εγκατασταθούν σε 25 ιταλικές μαρίνες και λιμάνια ξεκινώντας τις εργασίες το καλοκαίρι του 2024, ενώ πρόκειται να επεκταθούν σε περισσότερες από 100 τοποθεσίες ανά τη Μεσόγειο τα επόμενα έξι χρόνια.
Σε μια προσπάθεια αποτελεσματικής απόκρισης στην ολοένα και αυξανόμενη ζήτηση για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι σταθμοί βασίζονται σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν από την εταιρεία NatPower H για την παροχή πράσινου υδρογόνου, το οποίο μετατρέπεται σε βιώσιμο καύσιμο. Αρκετές μαρίνες σε όλο τον κόσμο απαγορεύουν πλέον τη χρήση κινητήρων ντίζελ, προωθώντας μια ταχεία ενεργειακή μετάβαση στη βιομηχανία σκαφών. Η προτεινόμενη υποδομή στοχεύει στη δημιουργία ενός δικτύου ενεργειακών κόμβων, η οποία θα ενθαρρύνει την περαιτέρω ανάπτυξη σκαφών που κινούνται με υδρογόνο.
Οι ίδιοι οι σταθμοί προσπαθούν επίσης να τηρούν τις αρχές βιωσιμότητας. Πρόκειται να κατασκευαστούν χρησιμοποιώντας ένα αρθρωτό σύστημα, το οποίο μπορεί να προσαρμοστεί σε ποικίλες τοποθεσίες σε όλη τη Μεσόγειο, επιτρέποντας έτσι στις κατασκευές να ανταποκρίνονται σε συγκεκριμένες τοπικές ανάγκες όπως το συνολικό μέγεθος, τα καθίσματα, η κυκλοφορία των πεζών και οι εγκαταστάσεις φόρτισης ποδηλάτων. Τα τμήματα κάθε ενότητας κατασκευάζονται χρησιμοποιώντας τεχνολογίες τρισδιάστατης εκτύπωσης, οι οποίες επιτρέπουν την κατασκευή ρευστών γεωμετριών εμπνευσμένων από τα μεσογειακά τοπία και τα θαλάσσια οικοσυστήματα.
Τα δομοστοιχεία που προκύπτουν, τα οποία είναι πλήρως ανακυκλώσιμα, θα συναρμολογηθούν σε ξηρή κατάσταση επί τόπου, ελαχιστοποιώντας τα κατασκευαστικά απόβλητα. Ο σχεδιασμός έχει αναπτυχθεί από τη συνεργασία της ZHA's Computation and Design Research Group (ZHA CODE) με το Block Research Group και το Incremental3D.
Σύμφωνα με την εταιρεία, οι προβλεπόμενοι 100 σταθμοί ανεφοδιασμού θα λειτουργήσουν μέχρι το 2030, παραδίδοντας έως και 3.650 τόνους πράσινου υδρογόνου ετησίως. Το γεγονός αυτό θα αποτρέψει περίπου 45.000 τόνους εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου ετησίως από τα σκάφη αναψυχής της Μεσογείου.

Αρχιτεκτονική μελέτη: Zaha Hadid Architects
Σχεδιασμός: Zaha Hadid με Patrick Schumacher
Διεύθυνση έργου: Filippo Innocenti
Διάρκεια έργου: 2024 - 2030
Φωτορεαλιστικά: Tecma Solutions

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.