Μετατροπή κατοικίας του ‘60 σε nZEB κτίριο στο πλαίσιο του προγράμματος RINNO1
Μία τυπική εργατική πολυκατοικία στον Ταύρο, που κατασκευάστηκε τη δεκαετία του '60 για να φιλοξενεί πρόσφυγες, με έκταση περίπου 750 m2, πρόκειται να ανακαινιστεί ενεργειακά σύμφωνα με το Πρότυπο Παθητικού Κτιρίου.
Η παρέμβαση γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος RINNO1 που υλοποιούν το Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου (Ε.Ι.Π.Α.Κ.) σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), την αρωγή και υποστήριξη του Δήμου Μοσχάτου - Ταύρου και του ελληνικού γραφείου της Greenpeace. Το RINNO είναι ένα τετραετές πρόγραμμα έργων για τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης κατοικιών στην Ευρώπη και χρηματοδοτείται από το Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σε πρώτο επίπεδο εφαρμογής και προτού καθοριστούν με ακρίβεια οι επί μέρους παρεμβάσεις στα ενεργειακά χαρακτηριστικά του κτιρίου διεξήχθη η τρισδιάστατη αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης. Αυτές οι παρεμβάσεις θα καθοριστούν από το ολιστικό σύστημα σχεδιασμού και λήψης απόφασης του RINNO (RINNO Planning and Design Assistant), περιλαμβάνοντας εφαρμογή σωστής εξωτερικής θερμομόνωσης, βελτιστοποίηση της αεροστεγανότητας του κτιρίου, αντικατάσταση των υπαρχόντων κουφωμάτων με κουφώματα υψηλών προδιαγραφών, εγκατάσταση ανά διαμέρισμα συστημάτων μηχανικού αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στην οροφή για την παραγωγή καθαρής ενέργειας, κ.ά. Βάσει ευρωπαϊκής κοινοτικής οδηγίας η οποία έχει μεταφερθεί στο ελληνικό θεσμικό πλαίσιο, όλα τα νέα κτίρια και όσα αναβαθμίζονται ριζικά θα πρέπει να είναι nZEB, με απώτερο στόχο την επίτευξη κτιριακού δυναμικού μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
Φωτογραφία: woozy.gr