Εσωτερική θερμαινόμενη πισίνα: Μια ολιστική προσέγγιση

Η κατασκευή μιας εσωτερικής θερμαινόμενης πισίνας αποτελεί μια σύνθετη πρόκληση για όλους τους εμπλεκόμενους, από τον αρχιτέκτονα που θα σχεδιάσει το χώρο, τον μηχανολόγο που θα μελετήσει την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, μέχρι και τον εγκαταστάτη που θα υλοποιήσει την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση και εν τέλει όλους όσους θα εμπλακούν στην υλοποίηση του έργου.

Στα τέλη του 2023 η Θερμογκάζ Α.Ε. σε συνεργασία με την εταιρία SURVEY DIGITAL PHOTOVOLTAICS Μονοπρόσωπη Α.Ε., με την υποστήριξη της αρχιτέκτων μηχανικού κ. Σοφίας Δανιηλίδου, του χημικού μηχανικού κ. Ευάγγελου Μαυρομμάτη (Υδροκοσμοτεχνική Ο.Ε.) και του μηχανολόγου μηχανικού κ. Μιχάλη Σμυρλόγλου (MES TEXNIKH), σχεδίασαν και κατασκεύασαν μια εσωτερική-θερμαινόμενη πισίνα μίας πολυτελούς κατοικίας.

ΝΝIMG-20240118-WA0015.jpg
Κατά τον σχεδιασμό του έργου τέθηκαν υψηλοί στόχοι όπως:
• Ο χώρος της εσωτερικής πισίνας να είναι υψηλής αισθητικής, με μεγάλα ανοίγματα προς το εξωτερικό περιβάλλον και την ελάχιστη δυνατή οπτική όχληση από το σύστημα αφύγρανσης, θέρμανσης και αερισμού του χώρου.
• Η κεντρική κλιματιστική μονάδα αφύγρανσης, θέρμανσης και αερισμού του χώρου να καλύπτει επαρκώς και με ακρίβεια τις ανάγκες του χώρου με το χαμηλότερο δυνατό ενεργειακό κόστος.
• Οι ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις να εντάσσονται πλήρως μέσα στην οικοδομική άδεια της κατοικίας, να είναι επαρκείς για τις ανάγκες του έργου, και να προκαλούν τη μικρότερη δυνατή οπτική και ηχητική όχληση, ειδικά στο χώρο της εσωτερικής πισίνας. Λόγω των εκτεταμένων υαλοστασίων το σύστημα των αεραγωγών και ειδικότερα του αέρα προσαγωγής θα πρέπει να είναι εκτεταμένο ώστε να δημιουργείται «αεροκουρτίνα» ζεστού αέρα στα υαλοστάσια ώστε να αποφευχθούν οι υγρασίες πάνω σε αυτά.
• Το συνολικό ενεργειακό κόστος της εγκατάστασης, που αφορά κυρίως ηλεκτρική ενέργεια, θα πρέπει να είναι συνολικά το χαμηλότερο δυνατό και να καλυφθεί από φωτοβολταϊκό σύστημα 11.2kW, ώστε μακροπρόθεσμα το κόστος λειτουργίας αλλά και το αποτύπωμα CO2 να ελαχιστοποιηθούν.
• Το νερό της πισίνας όγκου 130 m3 να αξιοποιείται ως αντλιοταμίευση για την αντιμετώπιση μελλοντικών πυρκαγιών, τροφοδοτώντας ένα εξελιγμένο σύστημα πυρόσβεσης, το οποίο τροφοδοτείται ηλεκτρικά από γεννήτρια υγραερίου 22kVA.
• Το όλο σύστημα να μπορεί να λειτουργήσει απομακρυσμένα μέσω της χρήσης αυτοματισμών έξυπνου σπιτιού. Συγκεκριμένα, η λειτουργία των συστημάτων της πισίνας (αντλίες κυκλοφορίας, φωτισμός, κλπ), της αφύγρανσης, της αντλίας θερμότητας και της πυρόσβεσης, ελέγχονται απομακρυσμένα μέσω εφαρμογής σε συσκευή κινητού τηλεφώνου.
• Να δημιουργείται μία αίσθηση «ευ ζειν» στον χρήστη του χώρου, γεγονός που επιτυγχάνεται από ειδικούς καταρράκτες νερού από τα δοκάρια ψηλά στην εσωτερική πισίνα, σε συνδυασμό με σύστημα αρωματοθεραπείας που δημιουργούν ειδικές συσκευές.
• Οι χώροι να απαιτούν την ελάχιστη συντήρηση στην διάρκεια του χρόνου, ειδικά σε σημεία που είναι ιδιαίτερα δύσκολο να προσεγγιστούν λόγω μεγάλου ύψους ή μεγάλων ανοιγμάτων πάνω από νερό. Ως εκ τούτου, τα δομικά στοιχεία της εσωτερικής πισίνας έχουν μονωθεί επαρκώς αλλά και καλυφθεί με γρανιτοπλακίδια, ώστε να απαιτείται μηδενική συντήρηση σε βάθος χρόνου.

IMG-20240118-WA0003.jpg
Το τελικό αποτέλεσμα και η λειτουργία του χώρου της εσωτερικής πισίνας δικαιώνει την μελέτη, την επιλογή των κατάλληλων μηχανημάτων αλλά και την άψογη εγκατάσταση των συστημάτων τους. Για την παραγωγή της απαιτούμενης θερμότητας εγκαταστάθηκε ένα υβριδικό σύστημα αντλίας θερμότητας σε συνδυασμό με λέβητα υγραερίου τεχνολογίας συμπύκνωσης της VAILLANT ώστε να διασφαλιστεί χαμηλό κόστος λειτουργίας αλλά και αυξημένη επάρκεια για τις ημέρες όπου επικρατούν πολύ χαμηλές εξωτερικές θερμοκρασίες. Το φωτοβολταϊκό σύστημα αν και δεν έχει κλείσει ένας χρόνος λειτουργίας από τις πρώτες μετρήσεις παραγόμενης και καταναλισκόμενης ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται ότι θα καλύπτει σε πολύ υψηλό ποσοστό την απαιτούμενη ενέργεια του συνολικού συστήματος, το οποίο εκ των πραγμάτων μπορεί να χαρακτηριστεί υψηλών απαιτήσεων.

Off_1.jpg
 Στον εσωτερικό χώρο της πισίνας το σύστημα των αεραγωγών είναι ενσωματωμένο στα δομικά στοιχεία, τα δε στόμια προσαγωγής τύπου «σχισμής» επηρεάζουν ελάχιστα την αισθητική του χώρου. Τα υαλοστάσια παραμένουν καθαρά χωρίς συμπυκνώματα, ακόμα και σε ημέρες με πολύ χαμηλή εξωτερική θερμοκρασία. Η θερμοκρασία αλλά και η υγρασία του χώρου ρυθμίζονται και διατηρούνται με ακρίβεια μέσω της κεντρικής κλιματιστικής μονάδας της TERMOVENT δημιουργώντας ένα άνετο και ευχάριστο περιβάλλον εσωτερικής πισίνας. Το επίπεδο θορύβου από τους αεραγωγούς και την ροή του αέρα είναι ιδιαίτερα χαμηλό, πρακτικά μηδενικό, ώστε να επιτυγχάνεται η άνεση που αναμένεται από έναν χώρο εσωτερικής πισίνας υψηλής αισθητικής.

IMG-20240118-WA0004.jpg
Είναι γεγονός ότι ο χώρος της εσωτερικής πισίνας αποτελεί μια σύνθετη αρχιτεκτονική και τεχνολογική πρόκληση. Το συμπέρασμα, όμως, που εξάγεται από την επιτυχή έκβαση του έργου είναι ότι όλα τα προβλήματα μπορούν να επιλυθούν μέσω της συνεργασίας. Αποτέλεσμα είναι η κατασκευή του χώρου με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, με μια ολιστική προσέγγιση, όπου το κάθε επιμέρους σύστημα και ζήτημα που τίθεται επιλέγεται και επιλύεται, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους του έργου και του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.