Επανεκκίνηση της διαδικασίας κατασκευής για το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ι.Σ.Ν.

Στο πλαίσιο της διεθνούς πρωτοβουλίας για την υγεία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) και σε συνέχεια της πρόσφατης υπογραφής σύμβασης με τον όμιλο ΑΒΑΞ, αναμένεται να ξεκινήσουν αμέσως οι κατασκευαστικές εργασίες των τριών νέων νοσοκομείων Ι.Σ.Ν.
Το 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Ι.Σ.Ν.) σε ένα κοινό όραμα με το αρχιτεκτονικό γραφείο RPBW και τη Betaplan ξεκίνησαν να συνεργάζονται με σκοπό τη δημιουργία πρότυπων νοσοκομείων και την παράδοση τριών εξ αυτών στο εθνικό σύστημα υγείας. Το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής Ι.Σ.Ν., το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης Ι.Σ.Ν. και το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης Ι.Σ.Ν. θα λειτουργούν ως υπερσύγχρονα, δημόσια νοσοκομεία διεθνών προδιαγραφών, με έδρα περιοχές της ελληνικής περιφέρειας με περιορισμένη πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας. Η ολοκλήρωση και παράδοση των έργων στην Κομοτηνή και στη Θεσσαλονίκη έχει προγραμματιστεί στα τέλη του 2026, ενώ στη Σπάρτη στα τέλη του 2027.
Η φιλοσοφία
Το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης στο Φίλυρο θα οργανωθεί ως campus παροχής τριτοβάθμιων παιδιατρικών υπηρεσιών για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, δευτεροβάθμιων παιδιατρικών υπηρεσιών για την ευρύτερη Θεσσαλονίκη και νέου Εθνικού Κέντρου Παραπομπής Ψυχικής Υγείας Παιδιών και Εφήβων. Θα περιλαμβάνει επίσης εκτεταμένους χώρους εκπαίδευσης για την Ιατρική Σχολή του Α.Π.Θ., με υποστήριξη ερευνητικών εργαστηρίων και πολλαπλούς χώρους εκπαίδευσης προσωπικού και φοιτητών.
Χωροταξικά, το νέο γενικό σχέδιο έχει οργανωθεί γύρω από δύο κύριους κόμβους. Ο ένας είναι το κεντρικό νοσοκομείο και όλες οι κλινικές λειτουργίες και η υποστήριξή τους, η μονάδα παιδικής ψυχικής υγείας, οι κήποι και ο θεραπευτικός κήπος. Ο άλλος είναι το ερευνητικό κέντρο, το οποίο περιλαμβάνει ερευνητικά εργαστήρια, εκπαιδευτικούς χώρους και ακαδημαϊκά γραφεία, διοικητικά γραφεία, καφετέρια, δημόσιο χώρο στάθμευσης, χώρο στάθμευσης προσωπικού, το κέντρο ενέργειας και το ελικοδρόμιο.
Το γενικό σχέδιο προβλέπει διαφορετικές πορείες για το κοινό και το προσωπικό. Μια πεζογέφυρα που συνδέει τον δημόσιο χώρο στάθμευσης με την είσοδο του νοσοκομείου παρέχει μια ασφαλή και προσβάσιμη διαδρομή στο φυσικό περιβάλλον για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Ταυτοχρόνως, ένας υπόγειος διάδρομος για το προσωπικό κάτω από τον κεντρικό οδικό άξονα δημιουργεί μια αποτελεσματική σύνδεση μεταξύ του νοσοκομείου και του ερευνητικού κέντρου.
Το νέο νοσοκομείο έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να εξασφαλίσει πιστοποίηση LEED Platinum και να πετύχει ένα σχεδόν ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα.
Αρχές σχεδιασμού: Ένα νοσοκομείο για τα παιδιά
Η εμπειρία του χρήστη –τόσο για τους ασθενείς και τις οικογένειές τους, όσο και για το προσωπικό του νοσοκομείου– είναι θεμελιώδης πτυχή του σχεδιασμού.
Η σχέση με τη φύση παίζει κεντρικό ρόλο: το πάρκο προσφέρει κήπους και χώρους παιχνιδιού, χώρους δραστηριότητας και αναψυχής για τα παιδιά και τους συγγενείς τους, αλλά και για γιατρούς και προσωπικό. Οι εσωτερικοί χώροι διαθέτουν διαφανείς και διαπερατές συνδέσεις με το υπαίθριο πάρκο και οι αίθουσες νοσηλείας στο επίπεδο του θαλάμου έχουν μεγάλα παράθυρα που προσφέρουν θέα στο γύρω τοπίο.
Ο σχεδιασμός του εσωτερικού προσφέρει ασφαλείς χώρους για παιδιά και οικογένειες, καθώς και χώρους παιχνιδιού και εκπαίδευσης προσαρμοσμένους σε ασθενείς διαφορετικών ηλικιών.
Οι χώροι για γονείς και φροντιστές έχουν σχεδιαστεί σύμφωνα με την ανάγκη για εγγύτητα και αλληλεπίδραση με το παιδί τους: υπάρχει ένα επιπλέον κρεβάτι για κάθε κλινικό κρεβάτι, που επιτρέπει στον γονέα να μείνει με το παιδί του όλη τη νύχτα. Ένας ειδικός οικογενειακός χώρος στο επίπεδο της εισόδου συνδέεται οπτικά με το πάρκο και παρέχει χώρους για τα παιδιά και τις οικογένειές τους για να συναντηθούν και να μιλήσουν με τους γιατρούς τους, ενθαρρύνοντας τον διάλογο και την υποστήριξη.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.