Βιοτεχνολογικός χώρος παιχνιδιού που καθαρίζει τον αέρα με μικροφύκη ©Maja_Wirkus

Βιοτεχνολογικός χώρος παιχνιδιού που καθαρίζει τον αέρα με μικροφύκη

Το γραφείο ecoLogicStudio παρουσίασε την πρώτη βιοτεχνολογική παιδική χαρά, που χάρη στις καλλιέργειες μικροφυκών που ενσωματώνει, καθαρίζει τον αέρα στον εσωτερικό της χώρο.
Το "AirBubble" αποτελεί το πιο πρόσφατο δημιούργημα του ecoLogicStudio, ενός διεθνούς αρχιτεκτονικού γραφείου με έδρα το Λονδίνο. Σύμφωνα με τους επικεφαλής της ομάδας, που ειδικεύονται στον βιο-ψηφιακό σχεδιασμό, η εκμετάλλευση της νοημοσύνης των φυσικών συστημάτων στις πόλεις μπορεί να μετατρέψει τα κτίρια σε ζωντανές μηχανές, που παράγουν ενέργεια, αποθηκεύουν CO² και καθαρίζουν τον αέρα. Δημιουργείται ένα καθαρό μικρόκλιμα για παιχνίδι, μια "φούσκα" πραγματικά καθαρού αέρα. Το έργο βρίσκεται στον αύλειο χώρο του επιστημονικού κέντρου Copernicus στη Βαρσοβία, μια από τις πιο επιβαρυμένες πόλεις της Ευρώπης ως προς την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνδυάζεται με μια θεματική έκθεση που εξιστορεί τη σχεδιαστική καινοτομία πίσω από την εφεύρεση.
Πρόκειται για μια κυλινδρική ξύλινη κατασκευή, στην οποία έχουν αναρτηθεί 52 γυάλινοι βιο-αντιδραστήρες. Οι αντιδραστήρες που περιέχουν 520 l ζωντανών καλλιεργειών φυκιών, μπορούν να φιλτράρουν μια ροή μολυσμένου αέρα 200 l/min, γεγονός που σημαίνει πως τα μικροφύκη μπορούν να καθαρίσουν όλο τον αέρα στο εσωτερικό μιας κατασκευής 283 m³ σε χρονικό διάστημα 24 ωρών. Μέσω της φωτοσύνθεσης, τα φύκια δεσμεύουν τα ρυπογόνα μόρια, καθώς και το διοξείδιο του άνθρακα, για να απελευθερώσουν κατόπιν καθαρό οξυγόνο.
Η διαδικασία καθαρισμού τροφοδοτείται από δύο ανανεώσιμες και ανεξάντλητες πηγές ενέργειας: την ηλιακή και την ενστικτώδη ορμή των παιδιών για
εξερεύνηση και παιχνίδι. Η ηλιακή ενέργεια κινητοποιεί τη φωτοσύνθεση, μέσω της οποίας τα φύκη καθαρίζουν τον αέρα, ενώ το παιχνίδι ενεργοποιεί τα μηχανήματα που κινούν το υγρό στους βιο-αντιδραστήρες. Η διαδικασία φιλτραρίσματος ενισχύεται από την αρχιτεκτονική μορφολογία της κατασκευής. Το κυκλικό σχήμα επιτρέπει στους αντιδραστήρες να συλλέγουν ηλιακή ακτινοβολία από όλες τις κατευθύνσεις κατά τη διάρκεια της ημέρας. Παράλληλα, η μεμβράνη ETFE που περιβάλλει την κατασκευή ελέγχει το μικρόκλιμα, ενώ η αντεστραμμένη κωνική μεμβράνη οροφής διεγείρει περαιτέρω την ανακυκλοφορία του αέρα.
Το "AirBubble" κατάφερε να μειώσει το επίπεδο των ατμοσφαιρικών ρύπων στο εσωτερικό της δομής αρκετά κάτω από τα ασφαλή όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προκειμένου να επαληθευτεί η αποτελεσματικότητά του, το πείραμα θα συνεχιστεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ενώ θα δοκιμαστεί και υπό διαφορετικές κλιματικές συνθήκες και πρότυπα χρήσης.

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.