"Food waste" και βιωσιμότητα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης σχετικής έρευνας του Οργα¬νισμού Ηνωμένων Εθνών, η χώρα μας καταγράφει μία από τις χειρότερες επιδόσεις σε παγκόσμιο επίπεδο στη σπατάλη τροφίμων (food waste), καθώς εκτιμάται πως καταλήγουν στα σκουπίδια 142 κιλά τροφίμων ανά κάτοικο ετησίως. Εκτός του φαινομένου της πείνας, που μαστίζει μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού, η σπατάλη τροφίμων επηρεάζει και την κλιματική κρίση μέσω της υπερθέρμανσης του πλανήτη.
Το τελευταίο διάστημα έχουν ξεκινήσει στην Ελλάδα τη λειτουργία τους εστιατόρια σύγχρονης γαστρονομίας, βασισμένα στη βιωσιμότητα, με στόχο τίποτα να μην πηγαίνει χαμένο, μέσα από τη δημιουργική και μελετη¬μένη χρήση του κάθε υλικού, την επανάληψή τους στα πιάτα του καταλόγου, καθώς και τη συνεργασία με τοπικές φάρμες, δίνοντας προτεραιότητα στα λαχανικά και στα φρούτα. Η εντοπιότητα αποτελεί ένα σημαντικό παρά-γοντα, καθώς με μικρότερη διαδρομή του προϊόντος μέχρι το εστιατόριο δημιουργείται και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ακολουθώντας το παράδειγμα των εστιατορίων, σε ένα μπαρ βασική τεχνική για τη μηδενική σπατάλη είναι η αφύγρανση, ώστε να αφαιρείται η υγρασία από τα υλικά, προκειμένου να συντηρηθούν παραπάνω και να επαναχρησιμοποιηθούν.
Ακόμη, η ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μέσω κομποστοποίη¬σης, η μείωση της κατανάλωσης νερού και ενέργειας και η αξιοποίηση της εποχικότητας θέτουν τις βάσεις για τη βιώσιμη λειτουργία ενός εστιατορίου όχι μόνο στο κομμάτι της πρώτης ύλης, που είναι πολύ σημαντικό, αλλά και ως μια γενικότερη φιλοσοφία.