Vicky

Vicky

Ξύλινη σκάλα με πακτωμένα σκαλοπάτια

Σε μία κατοικία στο Λονδίνο, το κλιμακοστάσιο αναδεικνύεται σε κεντρικό στοιχείο του χώρου, ενώ φωτίζεται από το φεγγίτη του τελευταίου ορόφου. Η σκάλα αποτελείται από δρύινα σκαλοπάτια, πακτωμένα σε τοίχο από σκυρόδεμα. Ιδιαίτερη λεπτομέρεια αποτελεί η ξύλινη κούνια, η οποία ενσωματώνεται στην κάτω επιφάνεια ενός σκαλοπατιού. Φωτογραφίες: Jack Hobhouse.

Έξυπνο καθιστικό εξωτερικού χώρου

Το εξωτερικό καθιστικό προορίζεται να αποτελέσει ένα πρωτότυπο σημείο στάσης, ικανό να φιλοξενήσει διαφορετικές ομάδες ανθρώπων. Η διάταξή του πραγματοποιείται υπό γωνία 45ο, οριοθετώντας έναν προστατευμένο χώρο, που ευνοεί την αίσθηση της παρέας. Οι οξείες γωνίες αξιοποιούνται ως σημεία φύτευσης, προσδίδοντας μια διαλεκτική σχέση στη σύνθεση. Φωτογραφίες: Wells Campbell.

Το ξύλο ως στοιχείο επένδυσης

Το κέλυφος της κατοικίας διαμορφώνεται ως μια ευέλικτη ξύλινη δομή, που ενσωματώνει στοιχεία διαφάνειας. Το ξύλο κυριαρχεί στα δάπεδα, στους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, στις οροφές και στον περιβάλλοντα χώρο, υπογραμμίζοντας την καθαρότητα των γραμμών. Η επιλογή περιορισμένης παλέτας υλικών (ξύλο, σκυρόδεμα, μαύρο μέταλλο, γυαλί) και τα μεγάλα ανοίγματα, ενισχύουν τη συνέχεια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Φωτογραφίες: Bruce Damonte.

Διαμόρφωση εισόδου κατοικίας

Ο χώρος εισόδου διαμορφώνεται μέσω μίας πέργκολας, η οποία οριοθετεί την είσοδο και συνδέει τους όγκους μεταξύ τους. Ο τεχνητός φωτισμός, οι αλλαγές των επιπέδων, τα μεγάλα ανοίγματα και τα στοιχεία φύτευσης αλληλεπιδρούν σε μία ενιαία σύνθεση, που σηματοδοτεί την είσοδο της εξοχικής μονοκατοικίας στη Ζάκυνθο. Η ογκοπλαστική άρθρωση του κτιρίου σε τρεις χαμηλούς ισόγειους όγκους, εντάσσεται αρμονικά στο περιβάλλον. Εσωτερικός και εξωτερικός χώρος αποτελούν μία αδιάκοπτη ενότητα και συνθέτουν έναν ενιαίο, λιτό όγκο, ενώ η διαφάνεια των μεγάλων ανοιγμάτων αναιρεί τα όρια μεταξύ εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Θωμόπουλος.

 

Κατοικία Galegos στην Πορτογαλία

Η κατοικία, η οποία στεγάζει μία οικογένεια, βρίσκεται στο Galegos de Santa Maria, Barcelos, σε οικόπεδο με έκταση τεσσάρων στρεμμάτων.
Οι χρήσεις διανέμονται σε τέσσερις ανεξάρτητους όγκους, οι οποίοι συνδέονται μέσω ενός κεντρικού αιθρίου. Σε όλη την περίμετρο της αυλής δημιουργείται ένας διάδρομος, που επιτρέπει την πρόσβαση και τη σύνδεση μεταξύ των χώρων του σπιτιού. Ο διάδρομος και το αίθριο διαχωρίζονται από μεγάλα κουφώματα και δύο τοίχους φτιαγμένους από πέτρα του προϋπάρχοντος κτιρίου.
Τα ανοίγματα των όγκων προς την εξωτερική πλευρά προστατεύονται με ημιυπαίθριους χώρους επιτρέποντας την επέκταση των εσωτερικών χώρων στον κήπο και, ταυτόχρονα, την προστασία των κουφωμάτων και των στοιχείων σκίασης από τον άνεμο, τη βροχή και τις ηλιακές ακτίνες.
Η λιτότητα χαρακτηρίζει το σχεδιασμό του σπιτιού, την οργάνωση των χώρων, αλλά και την κατασκευή, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν τοπικά υλικά πορτογαλικής παραγωγής.
Στο εσωτερικό, οι λευκές επιφάνειες των τοίχων και των οροφών βρίσκονται σε αρμονία με τα λευκά λακαρισμένα MDF στοιχεία (πόρτες και ντουλάπια), τους λευκούς νιπτήρες και τους πάγκους, επιτρέποντας να αποδειχθεί το ξύλινο δάπεδο, το οποίο διαθέτει υδραυλικό σύστημα ενδοδαπέδιας θέρμανσης.

"Η Σχολή των Αθηνών": Έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη

Η έκθεση "Η Σχολή των Αθηνών" παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο ελληνικό περίπτερο της Μπιενάλε Αρχιτεκτονικής της Βενετίας το 2018. Η νέα έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη με την επιμέλεια των Ryan Neiheiser και Χριστίνας Αργυρού, από το αρχιτεκτονικό γραφείο Neiheiser Argyros που εδράζεται στην Αθήνα και στο Λονδίνο, επεκτείνεται και επανασχεδιάζεται σύμφωνα με το νέο χώρο που τη φιλοξενεί και αναπαριστά την εξέλιξη ενός συνεχώς αναπτυσσόμενου ερευνητικού έργου.
Εμπνευσμένη από τη διάσημη νωπογραφία Η Σχολή των Αθηνών", του Ιταλού καλλιτέχνη της αναγεννησιακής τέχνης Ραφαήλ, η έκθεση παρουσιάζει φυσικά μοντέλα εβδομήντα διαφορετικών ακαδημαϊκών κοινών χώρων από την ιστορία και τον κόσμο, υλοποιημένων και μη. Όλα τα μοντέλα είναι στην ίδια κλίμακα - 1:200 - και αναπαριστούν μόνο τους χώρους εκείνους του πανεπιστημίου που μπορούν να αναγνωριστούν ως ακαδημαϊκά κοινά, εξαιρώντας όλους τους υπόλοιπους κλειστούς χώρους όπως τις τάξεις και τα γραφεία. Τα φυσικά μοντέλα συμπληρώνονται από δεδομένα, σχέδια και εικόνες, τα οποία επιτρέπουν την περαιτέρω σύγκριση των έργων για προβληματισμό και πειραματισμό.
Το έργο είναι αποτέλεσμα διεθνούς συνεργασίας μεταξύ φοιτητών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και του Αγγλικού πανεπιστημίου Architectural Αssociation στο Λονδίνο. Ανάμεσα στα ακαδημαϊκά ιδρύματα που αποτελούν μέρος της έκθεσης είναι η Ακαδημία του Πλάτωνα στην Αθήνα, το Carpenter Center του Le Corbusier στο Cambridge της Μασσαχουσέτης-ΗΠΑ, οι αυλές του πανεπιστημίου του Cambridge στη Μεγάλη Βρετανία, το Ωδείο Αθηνών, η Φιλοσοφική Σχολή της Κρήτης, και οι ανοιχτοί χώροι του Rolex Learning Center των SANAA στη Λωζάνη της Ελβετίας.
Με βασικό στοιχείο ένα σύστημα καθρεπτών που αντανακλά και πολλαπλασιάζει τα μοντέλα, το έργο επεκτείνεται κυριολεκτικά προς τα έξω, πέρα από τα φυσικά όρια του εκθεσιακού χώρου. Αν και το έργο αυτό δεν είναι πλήρες ούτε απόλυτο, αποτελεί μια έρευνα που συνεχίζει και εξελίσσεται, ένα διαρκώς διευρυνόμενο χωρικό άτλαντα της αρχιτεκτονικής των ακαδημαϊκών κοινών.
"Παρόλο που θεωρούμε ότι η μάθηση συνήθως λαμβάνει χώρα στην τάξη, εκπαιδευτικοί και αρχιτέκτονες έχουν αναγνωρίσει εδώ και χιλιάδες χρόνια ότι πραγματοποιείται και στο «ενδιάμεσο»: στους διαδρόμους, στις σκάλες, στην καφετέρια, στο προαύλιο – στους χώρους τους οποίους αποκαλούμε «ακαδημαϊκά κοινά». Ο Σωκράτης δίδαξε στην Αρχαία Αγορά. Ο Πλάτωνας ίδρυσε την Ακαδημία του στον ελαιώνα της Αθήνας, όπου συχνά δίδασκε ενώ περπατούσε. Μεσαιωνικά κολλέγια ήταν οργανωμένα γύρω από μία κοινόχρηστη αυλή, ενώ τα πανεπιστήμια του 20ου αιώνα διαθέτουν ευρύχωρους διαδρόμους κυκλοφορίας που λειτουργούν ως άτυποι χώροι μάθησης”, εξηγεί ο Ryan Neiheiser, συνεπιμελητής και συνιδρυτής του αρχιτεκτονικού γραφείου Neiheiser Argyros.
Η Χριστίνα Αργυρού, συνεπιμελήτρια και συνιδρύτρια του γραφείου Neiheiser Argyros, προσθέτει: "Πιστεύουμε ότι η αρχιτεκτονική των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων χρειάζεται συνεχή κριτική και εκσυγχρονισμό και ότι οι κοινόχρηστοι χώροι του πανεπιστημίου είναι ιδιαίτερα σημαντικοί για την αδιάλειπτη συνοχή και ζωντάνια του πανεπιστημίου. Η έρευνα, η ανάδειξη και η αξιολόγηση της αρχιτεκτονικής των ακαδημαϊκών κοινών που μας περιβάλλουν είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα προς την επανεξέταση των ακαδημαϊκών κοινών του μέλλοντος. Φιλοδοξία μας είναι να κοιτάξουμε προς το παρελθόν, αλλά και να εξετάσουμε το σημερινό τοπίο της πανεπιστημιακής αρχιτεκτονικής για να αναδείξουμε συναρπαστικούς και επιτυχείς χώρους που είναι "ελεύθεροι" - δημοκρατικοί, απρογραμμάτιστοι και κοινοί."
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 17 Μαΐου 2020, στο κτίριο της οδού Πειραιώς 138. Περισσότερες πληροφορίες: www.benaki.org

KTIRIO The School of Athens Benaki Pireos Grid Horizontal Neiheiser Argyros copyright Ugo Carmeni

Η μεγαλύτερη πλωτή φωτοβολταϊκή μονάδα στην Ευρώπη

Στην κοινότητα του Piolenc, στο τμήμα Vaucluse της νότιας Γαλλίας, εγκαινιάστηκε η νέα πλωτή μονάδα φωτοβολταϊκών ισχύος 17 MW. Τοποθετημένο σε ένα πρώην λατομείο, το οποίο μετατράπηκε σε λίμνη, το έργο O'MEGA1 της Akuo Energy είναι το μεγαλύτερο του είδους του στην Ευρώπη, αποτελούμενο από 47.000 ηλιακές μονάδες. Οι μονάδες είναι κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμο πολυαιθυλένιο υψηλής πυκνότητας, μελετημένες να αντέχουν τους ανέμους μέχρι 210 km/h.
Η κατασκευή της πλωτής μονάδας ξεκίνησε από το 2014 και η Akuo συνεργάστηκε με τους φορείς εκμετάλλευσης του λατομείου για να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Σε μια έκταση 17 εκταρίων, η ετήσια παραγωγή της μονάδας θα παράσχει 100% ανανεώσιμη ενέργεια σε 4.373 νοικοκυριά, εξοικονομώντας τουλάχιστον 1.093 τόνους CO2 κάθε χρόνο.
Πρόκειται για ένα έργο πρωτοποριακό από πολλές απόψεις. Εκτός από το γεγονός ότι είναι η πρώτη πλωτή ηλιακή εγκατάσταση στη Γαλλία και η μεγαλύτερη στην Ευρώπη, η χρηματοδότηση του O'MEGA1 είναι επίσης καινοτόμος. Το έργο χρηματοδοτήθηκε μερικώς από το κοινό, συμπληρώνοντας τις επενδύσεις της Natixis Energéco. Επιπλέον, ο δήμος του Piolenc επέλεξε κι αυτός να επενδύσει, γεγονός που σημαίνει ότι η κοινότητα θα επωφεληθεί από την επιτυχία του έργου. Αυτή η συμβιωτική σχέση μεταξύ ενός κατασκευαστή φωτοβολταϊκών και μιας τοπικής κοινότητας θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει ένα βιώσιμο και πρωτοπόρο επιχειρηματικό μοντέλο.
Μετά την κατασκευή του O'MEGA1, η χωρητικότητα της πλωτής ηλιακής ενέργειας παγκοσμίως ανήλθε στα 1,1 GW. Οι δυνατότητες της αγοράς για πλωτά φωτοβολταϊκά είναι τεράστιες, με μια πρόσφατη μελέτη από την Παγκόσμια Τράπεζα να δείχνει ότι εάν χρησιμοποιηθεί μόνο το 1% των τεχνητών υδάτινων επιφανειών, η παγκόσμια χωρητικότητα για την πλωτή ηλιακή ενέργεια θα ανέλθει σε 400 GW, διαδραματίζοντας σημαντικό ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση.

Τοίχοι αντιστήριξης από σκυρόδεμα

Βασικά σημεία προσοχής στην κατασκευή ενός τοίχου αντιστήριξης είναι η βάση έδρασης του τοίχου, οι ωθήσεις των γαιών και η αποστράγγισή του.
Η βάση του πρέπει να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο του εδάφους, σε βάθος, το οποίο συναρτάται συνήθως από το ύψος του τοίχου.
Η βέλτιστη αποστράγγιση επιβάλλει τις παρακάτω εργασίες:
• Επίχωση με χαλίκι έως ύψους 30 cm τουλάχιστον πίσω από τον τοίχο.
• Τοποθέτηση διάτρητου σωλήνα αποστράγγισης στη βάση του τοίχου, εφόσον το επιτρέπει ο σχεδιασμός.
• Χρήση γεωυφάσματος γύρω από το διάτρητο αποστραγγιστικό σωλήνα, ώστε να μην απομειώνεται η διατομή του από την είσοδο εδαφικού υλικού.
• Συμπυκνωμένη εδαφική στρώση πίσω από το χαλίκι.
• Εφαρμογή γεωυφάσματος μεταξύ αποστραγγιστικής στρώσης με χαλίκι και εδαφικού υλικού, ώστε να μην απωλεσθεί η αποστραγγιστική ικανότητα με την πάροδο του χρόνου.
• Πάχος εδάφους υπερκείμενης στρώσης περίπου 15 cm.
• Τοποθέτηση υγρομονωτικής στρώσης στην επιφάνεια του τοίχου που είναι σε επαφή με το εδαφικό υλικό, ώστε η υγρασία που διατηρείται να μην προκαλεί εξανθήματα, άλατα ή απολέπιση της ορατής πλευράς.
• Διαμόρφωση οπών στο τοιχίο με σκοπό την ελεύθερη κίνηση του νερού στην κατάντη πλευρά.
Σε τοίχο αντιστήριξης σκυροδέματος εκτός από το διάτρητο αγωγό, που τοποθετείται στη βάση του τοίχου, προβλέπεται και εγκάρσια απορροή διά μέσου του τοίχου, ώστε να εκτονώνονται οι υδροστατικές πιέσεις του νερού λόγω του αδιαπέραστου σκυροδέματος.
Σε τοίχο αντιστήριξης με προκατασκευασμένα στοιχεία σκυροδέματος η εκσκαφή θα πρέπει να εκτείνεται κατά 15 cm περίπου και κάτω από τα προκατασκευασμένα στοιχεία και να δημιουργείται η κατάλληλη βάση στήριξής τους. Λόγω της κατασκευής, ο αποστραγγιστικός αγωγός μπορεί να τοποθετηθεί στη βάση του τοίχου, συγκεντρώνοντας το σύνολο του νερού.

Συρόμενα κουφώματα λεπτών διατομών της ELVIAL

Στην ιδιαίτερη όψη του πεντάστερου ξενοδοχείου Abaton Island Resort & Spa στη Χερσόνησο της Κρήτης χρησιμοποιήθηκαν συστήματα κουφωμάτων της ELVIAL.

Βάση του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού αποτέλεσε η ευρεία ακτογραμμή των 360 μέτρων και η επιθυμία όλα τα σημεία του ξενοδοχείου να βλέπουν προς τη θάλασσα, με τη δυνατόν μεγαλύτερη ορατότητα. Αυτά τα στοιχεία πρόσφεραν μία μεγάλη πρόκληση για απλές, minimal γραμμές, ανεπιτήδευτο στιλ και κυριαρχία του απέραντου γαλάζιου, τα οποία συνδυάζονται μοναδικά στη συγκεκριμένη κατασκευή.

Τα συρόμενα συστήματα ICONIC MINIMAL Look επιλέχθηκαν για να πλαισιώσουν τη θέα προς τη θάλασσα και την ένωση του εσωτερικού περιβάλλοντος με το εξωτερικό. Με όψη περιμετρικού πλαισίου στα 35 mm και μια σειρά από τεχνολογικές καινοτομίες το συρόμενο αρχιτεκτονικό σύστημα MINIMAL Look εξασφαλίζει μεγάλα ανοίγματα με διαφάνεια και άπλετο φυσικό φως, προσφέροντας ταυτόχρονα στιβαρότητα και υψηλή αισθητική και εξυπηρετώντας τη φιλοσοφία του ξενοδοχείου.

KTIRIO ELVIAL PROJECT ABATON1

Subscribe to this RSS feed

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.