Ανακαίνιση συνεδριακού κέντρου σε ξενοδοχείο

Παρά τη μετατροπή του ξενοδοχείου από "Holiday Inn" σε "Crowne Plaza Athens" το 2004, ο χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων του ξενοδοχείου παρέμεινε με μικρές μόνο επεμβάσεις. Έτσι η ιδιοκτήτρια εταιρεία ζήτησε την πλήρη ανακατασκευή και εκσυγχρονισμό του χώρου, ώστε να ανταποκρίνονται στις τρέχουσες τάσεις σχεδιασμού και λειτουργίας, αλλά και στην απαιτούμενη πολυμορφικότητα και ευελιξία.
To ο χώρος εκδηλώσεων και συνεδρίων, συνολικής ωφέλιμης επιφάνειας 1.117 m², διαθέτει ένα κεντρικό χώρο υποδοχής (foyer), 6 αίθουσες διατεταγμένες σε 2 ενότητες και ένα χώρο WC. Οι αίθουσες μπορούν να ενοποιηθούν μεταξύ τους ανά ενότητα με κινητά ηχομονωτικά χωρίσματα, δίνοντας τη δυνατότητα ποικίλων διαφορετικών εσωτερικών διατάξεων.
Το ζητούμενο ήταν ένας χώρος πολλαπλών χρήσεων με δυνατότητα κάλυψης συνεδρίων, συναντήσεων και κοινωνικών εκδηλώσεων. Μεγάλη δυσκολία παρουσίαζε το γεγονός ότι οι υπάρχουσες επενδύσεις τοίχων και οι υπάρχουσες ψευδοροφές δεν επέτρεπαν τον πλήρη έλεγχο των υποδομών κατά τη φάση της μελέτης, ενώ παράλληλα το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί σε λιγότερο από 2 μήνες λόγω των απαιτήσεων λειτουργίας του ξενοδοχείου.
Ο σχεδιασμός έδωσε μεγάλη σημασία στην τελική αίσθηση του χώρου, στοχεύοντας σε μια δυναμική αισθητική με μέγιστη ευελιξία διαρκών μεταμορφώσεων, αναλόγως με τη χρήση. Νέοι λειτουργικοί χώροι προστέθηκαν, όπως για παράδειγμα μια μικρή υποδοχή και ένα βεστιάριο, ενώ έγινε μέγιστη αξιοποίηση χώρων που επανασχεδιάστηκαν για την καλύτερη αισθητική, λειτουργία και ευελιξία.
Φυσικά, η υπάρχουσα γεωμετρία του χώρου και τα υπάρχοντα δίκτυα (καταιονητήρες πυρόσβεσης, δίκτυο εξαερισμού - κλιματισμού, αποχετεύσεις, κτλ.) λειτούργησαν αρκετά περιοριστικά.
Ο χώρος αναμονής, ένας διαμήκης χώρος διαστάσεων περίπου 30 Χ 8 m, που μέχρι τώρα ήταν διαμορφωμένος με επιμερισμό σε εγκάρσιες ζώνες, αναδιαμορφώθηκε με γνώμονα τον τονισμό του μήκους του. Με τρόπο καθοριστικό λειτούργησε ο φωτισμός και οι ψευδοροφές. Ειδικά εδώ, η ιδέα του origami εξελίχθηκε σε μια σύνθεση από πολλαπλά κεκλιμένα επίπεδα και μια έντονα πολυγωνική γεωμετρία, έτσι ώστε να εδραιώσει τη δυναμική του χώρου.
Ο φωτισμός εδώ ανταποκρίνεται σε διαφορετικά σενάρια έντασης και χρωμάτων ανάλογα με τη χρήση (εκδηλώσεις - συνέδρια).
Μια σειρά από νέα προϊόντα τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκαν έτσι ώστε να δώσουν στον επισκέπτη μια πρόσθετη άνεση: διαδραστικές οθόνες αφής για διαρκή πληροφόρηση, charging stations, video wall, μέγιστη δυνατή ταχύτητα κάλυψης ιντερνετ, κτλ.
Η φιλοσοφία σχεδιασμού του φωτισμού για κάθε από τις 6 αίθουσες βασίστηκε στην αίσθηση του φυσικού φωτισμού και στη λογική του tunable white, μιας διαβαθμιζόμενης θερμοκρασίας του λευκού φωτός που να προσομοιάζει στο συνεχώς διαφοροποιούμενο φως της ημέρας. Έτσι, σε κάθε αίθουσα τοποθετήθηκαν ελαστικές οπισθοφωτιζόμενες μεμβράνες και διαφορετικά φωτιστικά με τα αντίστοιχα κυκλώματα προκειμένου να προκύπτει η μέγιστη δυνατή ευελιξία σεναρίων φωτισμού.
Σε διαφορετικά σημεία τοποθετήθηκαν ξύλινες επενδύσεις με κρυφό φωτισμό προσδίδοντας μια αίσθηση "ζεστασιάς" στο χώρο ταυτόχρονα με μια βελτιωμένη ηχοανάκλαση. Όπως προαναφέρθηκε, οι αίθουσες μπορούν να ενωθούν μεταξύ τους με τη χρήση κινητών ηχομονωτικών χωρισμάτων δημιουργώντας μια ποικιλία από διαφορετικές διατάξεις. Ενδεικτικά, στην περίπτωση που «ανοίγουν» όλα τα χωρίσματα δημιουργείται ενιαίος χώρος 950 m².
Στα δάπεδα, παντού τοποθετήθηκε μοκέτα σε πλακίδια, ειδικών προδιαγραφών και σχεδιασμού.
Μεγάλη έμφαση δόθηκε επίσης στα WC, τα οποία επανασχεδιάστηκαν έτσι ώστε να δίνουν την αίσθηση της πολυτέλειας, καθαριότητας και σεβασμού στον επισκέπτη.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη – επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου & συνεργάτες
Υπεύθυνος έργου: Χάρης Παπαϊωάννου
Επίβλεψη: Χάρης Παπαϊωάννου, Αφροδίτη Τσουκαλά
Συντονισμός κατασκευής: Γιάννης Κεσκίνογλου
Ιδιοκτήτης: Αφοι Μουσαμά ΑΞΕ
Θέση: Μιχαλακοπούλου 50, Αθηνά
Συνολικό εμβαδό χώρου: 1.117,26 m²
Χρόνος μελέτης / κατασκευής: 2018
Παρουσίαση: Χαρης Παπαϊωαννου
Φωτογραφίες: Χαρης Παπαϊωαννου, Δημητρης Πουπαλος

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"Costa Navarino" στη Μεσσηνία

Η "Costa Navarino", βρίσκεται στη Μεσσηνία σε ένα από τα πιο μαγευτικά παραθαλάσσια τοπία της Μεσογείου. Η πρώτη περιοχή της "Costa Navarino", το "Navarino Dunes", περιλαμβάνει δύο ξενοδοχειακές μονάδες πέντε…
Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Ανακαίνιση ξενοδοχείου στη Μύκονο

Το "Branco" είναι ένα ξενοδοχείο 21 δωματίων στην αμμώδη παραλία του Πλατύ Γιαλού, στη Μύκονο. Η μεγαλύτερη πρόκληση σε αυτό το έργο ανακαίνισης ήταν η διατήρηση του αποτυπώματος του υφιστάμενου…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.