"The Tide", εναέριο και ισόγειο αστικό πάρκο, στο Λονδίνο

  • DILLER SCOFIDIO + RENFRO (LEAD) σε συνεργασία με NEIHEISER ARGYROS

Ένα νέο εναέριο αλλά και ισόγειο αστικό πάρκο, μήκους 1 km, ολοκληρώθηκε στη χερσόνησο του Greenwich του Λονδίνου, μιας πρώην βιομηχανικής περιοχής με πλούσια ιστορία, που σήμερα μεταμορφώνεται με ταχείς ρυθμούς. Το έργο περιλαμβάνει ένα δημόσιο, γραμμικό πεζόδρομο, υπερυψωμένους κήπους, καφέ και ένα υπερυψωμένο καθιστικό με θέα στον ποταμό Τάμεση και αποτελεί την πρώτη φάση του "Tide", ενός δικτύου μήκους 5 km, που θα φιλοξενεί δημόσιους χώρους και κήπους, ενσωματωμένους στους ρυθμούς της καθημερινότητας της χερσονήσου. Ο διαχωρισμός των λειτουργιών του σε δύο επίπεδα ενεργοποιεί τους χώρους πάνω και κάτω, παρέχοντας ένα πολυεπίπεδο δίκτυο αναψυχής, πολιτισμού και ευεξίας.

Το "Tide" θα συνδυάσει ποικιλόμορφα οικοσυστήματα, νεοσύστατες γειτονιές και διακριτούς θεσμούς πολιτισμού, συνδέοντας το Βορρά με το Νότο, την Ανατολή με τη Δύση, το κέντρο με την περιφέρεια και την πόλη με το ποτάμι. Είναι ένα πεδίο για τρέξιμο και άθληση, αλλά και χώρος περιπάτου, μια σειρά από ήσυχους κήπους και ένα δίκτυο κοινωνικών και πολιτιστικών κόμβων.
Κυρίαρχο συνθετικό στοιχείο του είναι ένα σύνολο από ανυψωμένα "νησιά" (islands), στα οποία το κοινό καλείται να επιβραδύνει, να παραμείνει και να ατενίσει την καθημερινότητα και τα δρώμενα της περιοχής.
Κάθε "νησί" είναι ξεχωριστό, ορίζεται από μοναδικά δέντρα και βλάστηση και χαρακτηρίζεται από διαφορετικές θέες και ήχους. Επίσης, η γλυπτική δομή, που υποστηρίζει τους υπερυψωμένους κήπους, πλαισιώνει αλλά και προστατεύει τον υποκείμενο πεζόδρομο, δημιουργώντας τοξωτούς στεγασμένους χώρους, που σηματοδοτούν κατώφλια και περάσματα στο δημόσιο χώρο του εδάφους.

Χαρακτηριστικά πρώτης φάσης
Στην πρώτη φάση του έργου έχουν ολοκληρωθεί 5 "νησιά", το "πρίσμα" ("the Tide Prism") και η προκυμαία.
• Το "νησί 1", το οποίο αποτελεί ουσιαστικά την κύρια είσοδο στο "Tide", ορίζεται από μια μεγάλη σκάλα από την πλατεία Peninsula Plaza και έναν ανελκυστήρα για Α.Μ.Ε.Α. Περιλαμβάνει ένα μεγάλο αμφιθέατρο με θέα στην πλατεία και την O2 Arena. Δύο φέροντα μικρότερα νησιά στοιβάζονται για να δημιουργήσουν έναν πολυεπίπεδο δημόσιο χώρο, με ύψος που κυμαίνεται από 5,5 m έως 9 m. Συνολικά διαθέτει 11 φέροντα στοιχεία και 13 υπερυψωμένα δέντρα.
• Στο "πρίσμα", σχεδιασμένο αποκλειστικά από το γραφείο Neiheiser Argyros, εφαρμόζεται ένα διάτρητο μεταλλικό περίβλημα, που με γλυπτική διάθεση τυλίγεται γύρω από έναν υπόγειο αεραγωγό του μετρό, για να αποκρύψει και να αποκαλύψει τις εγκαταστάσεις που περιέχονται, δημιουργώντας ένα λεπτό, δυναμικό πέπλο, που αλλάζει έκφραση καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας. Η κατασκευή ύψους 14 m περιλαμβάνει μια μεγάλη οθόνη ψηφιακών μέσων, ένα μικρό καφέ και δημόσιες τουαλέτες.
• Τα τρία μεσαία "νησιά", τα οποία αποτελούνται από 10 φέροντα στοιχεία, εμπεριέχουν και προσφέρουν ξεχωριστές εμπειρίες: το "νησί 2" παρουσιάζει κοιλότητες, που επιτρέπουν τη δημιουργία καθισμάτων μεταξύ των επιβλητικών, δίδυμων πύργων - αεραγωγών του πολυσύχναστου υπόγειου σταθμού του μετρό. Το "νησί 3" διαθέτει έναν εντυπωσιακό κήπο, απομονωμένο από δέντρα σε λοφίσκους και χλόη. Οι οπτικές και οι θέες από τα καθιστικά του "νησιού 4" προσανατολίζονται στη γειτονική πλατεία και στον ποταμό Τάμεση.
• Το "νησί 5" βρίσκεται δίπλα σε μια πολύβουη πλατεία με δρώμενα και εκδηλώσεις και βαθμιαία κατεβαίνει από τον υπερυψωμένο πεζόδρομο προς την προκυμαία. Αυτό το τμήμα, το οποίο μοιάζει με θηλειά, διαφοροποιείται για να σχηματίσει πολλαπλές κινήσεις σε διαφορετικά επίπεδα. Εντός αυτής της γεωμετρίας βρίσκονται ένας βυθισμένος κήπος και ένα καφέ με εξωτερικά καθίσματα, ενώ ένα υπερυψωμένο καθιστικό σε πρόβολο φέρνει τους επισκέπτες πιο κοντά στον ποταμό του Τάμεση.
• Τα μικρά προστατευτικά στέγαστρα της προκυμαίας είναι σχεδιασμένα με την ίδια λογική όπως τα φέροντα στοιχεία και οι γέφυρες του κυρίως έργου και παρέχουν σημεία νερού, σταθμούς wifi, σκίαση και ειδικά διαμορφωμένα παγκάκια.

Υλικά και γραμμές
Η παλέτα υλικών του "Tide" αποτελείται από βαμμένο χάλυβα, γυάλινα κιγκλιδώματα, δάπεδα σύνθετης ξυλείας, παγκάκια από μασίφ ξύλο, επενδύσεις από συγκολλητό μέταλλο, εμφανές σκυρόδεμα, λιθοστρώσεις και βλάστηση.
Ένα ριγωτό μοτίβο σηματοδοτεί τη διαδρομή του "Tide", τονίζοντας το ρυθμό της κίνησης μεταξύ προορισμών πολιτισμού και κοινωνικών σχέσεων ως εργαλείο προσανατολισμού και αναζήτησης της διαδρομής. Το συνεχές μοτίβο αποδίδεται με ένα λεπτό στρώμα εποξειδικής ρητίνης για τα ανυψωμένα τμήματα, ενώ για την πλακόστρωση στην επιφάνεια του εδάφους χρησιμοποιούνται πέτρες πορτογαλικού στυλ από άσφαλτο και γρανίτη.

Φέρων οργανισμός και γέφυρες
Η πρώτη φάση του "Tide" αποτελείται από 28 μοναδικά φέροντα στοιχεία. Αυτά συμπλέκονται για να σχηματίσουν δομές, που μοιάζουν με τρίποδα και υποστηρίζουν τους υπερυψωμένους κήπους και τους πεζόδρομους, ενώ παράλληλα αποτελούν στέγαστρα που προσφέρουν καταφύγιο, αλλά και φωτισμό, ο οποίος δημιουργείται από αντανάκλαση στο επίπεδο της πλατείας. Τα συστήματα φωτισμού, ηλεκτρικής διανομής, δεδομένων και της φύτευσης (βλάστηση, χώμα, παροχή νερού και αποστράγγιση) ενσωματώνονται άψογα σε κάθε κατασκευαστική δομή.
Τα νησιά συνδέονται μεταξύ τους με προκατασκευασμένες χαλύβδινες γέφυρες που σχηματίζουν μια συνεχή διαδρομή πλάτους 2,4 m, με ανοίγματα μέχρι και 26 m. Κάθε στήριγμα και γέφυρα αποτελείται από συγκολλημένες χαλύβδινες λάμες στον εσωτερικό σκελετό και στο εξωτερικό κέλυφος, σχηματίζοντας μια ελαφριά δομή τύπου πτέρυγας αεροσκάφους, που ελαχιστοποιεί την επιβάρυνση και τα φορτία στις εγκαταστάσεις του σταθμού μετρό του Λονδίνου, οι οποίες βρίσκονται ακριβώς από κάτω. Οι ειδικές κατασκευές παράχθηκαν στην Ιταλία, μεταφέρθηκαν απευθείας από το εργοστάσιο στο εργοτάξιο μέσω του Τάμεση και βιδώθηκαν σε λίγες ημέρες. Ο σχεδιασμός των δομικών αυτών στοιχείων ήταν μια ιδιαίτερη συνεργασία μεταξύ των αρχιτεκτόνων και των στατικών, με την εταιρεία στατικής μελέτης να χρησιμοποιεί ειδικό παραμετρικό λογισμικό για μεγιστοποίηση της αποδοτικότητας των υλικών και ελαχιστοποίηση της πολυπλοκότητας της κατασκευής. Το αποτέλεσμα είναι μια ολοκληρωμένη αρχιτεκτονική και κατασκευαστική έκφραση, χωρίς περιττή επένδυση.

Σχεδιασμός τοπίου
Οι φυτεύσεις κατά την πρώτη φάση του "Tide" προσαρμόζονται στο τοπίο της περιοχής. Η στρατηγική των φυτεύσεων βελτιστοποιήθηκε ώστε να επιτρέπει τη δημιουργία μικροκλιμάτων, τα οποία λαμβάνουν υπόψη τις εκάστοτε συνθήκες του ανέμου. Η πρώτη ολοκληρωμένη φάση του έργου περιλαμβάνει σύνολα από φυσική σημύδα και πεύκο, τόσο στο έδαφος όσο και στο υπερυψωμένο επίπεδο. Οι συστάδες δέντρων κατά μήκος της προκυμαίας αποτελούνται κυρίως από αυτόχθονα δέντρα, όπως του γένους alnus, ιτιές, αλλά και λεύκες. Μικρές εκτάσεις από ποώδη φυτά, εποχιακούς βολβούς και καλλωπιστικά χόρτα ενισχύουν την ατμόσφαιρα του "Tide" προσδίδοντάς της επιπλέον χρώμα και υφές.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
DILLER SCOFIDIO + RENFRO (LEAD) σε συνεργασία με NEIHEISER ARGYROS
ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΟΠΙΟΥ:
GROSS. MAX.
ΣΤΑΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ:
(υπερυψωμένο επίπεδο): AKT II STRUCTURAL ENGINEERS, (επίπεδο εδάφους): ARUP
Η/Μ ΜΕΛΕΤΗ:
AECOM
ΠΕΛΑΤΗΣ:
KNIGHT DRAGON
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:
NEIHEISER ARGYROS
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:
BEN LUXMOORE, CHARLES EMERSON, LUKE HAYES

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Κατοικία με πρισματικές οροφές στην Αριζόνα

Ένα σύνολο πρισματικών των οροφών προβάλλει προς την εκτεταμένη θέα στην πόλη και στο βουνό, ενώ προσδιορίζει τις διάφορες χρήσεις του σπιτιού. Αυτές οι στέγες με πλούσια χρωματισμό προστατεύουν επίσης…
Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Πολιτιστικό κέντρο για παιδιά στη Δανία

Το πολιτιστικό κέντρο για παιδιά Ama’r άνοιξε τις πύλες του το 2013 στην Κοπεγχάγη και προσφέρει προγράμματα και δραστηριότητες σε παιδιά όλων των ηλικιών. Το κτίριο βρίσκεται σε γωνιακό οικόπεδο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.