Μετατροπή βιομηχανικού κτιρίου σε σχολή χορού

  • Lapointe Magne + Aedifica

Το κτίριο Wilder σχεδιάστηκε από τον Charles R. Tetley το 1918, λειτούργησε ως εργοστάσιο επίπλων και αποτέλεσε σημείο αναφοράς για την πόλη του Μόντρεαλ κατά τον προηγούμενο αιώνα. Βρίσκεται στην πλατεία Place des Festivals, ένα χώρο ιδιαίτερα δημοφιλή για τις πολυάριθμες καλλιτεχνικές εκδηλώσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Μετά την αποκατάσταση και την επέκταση, στεγάζει τέσσερις σχολές χορού, σε 23.800 m². Ανάμεσα στις αίθουσες χορού και παραστάσεων, είναι διαμορφωμένο ένα μεγάλο αίθριο, το οποίο χρησιμοποιείται για δημόσιες και ιδιωτικές εκδηλώσεις. Επίσης φιλοξενεί και γραφεία του Υπουργείου Πολιτισμού και Επικοινωνιών του Κεμπέκ, καθώς και το Συμβούλιο Τεχνών και Γραμμάτων.
Βασικό άξονα της αποκατάστασης αποτέλεσε η ενσωμάτωση του υφιστάμενου βιομηχανικού κτιρίου στο σύγχρονο αστικό ιστό του Μόντρεαλ, όπως και ο συνδυασμός της υψηλής αρχιτεκτονικής αισθητικής με το βιώσιμο σχεδιασμό. Μέσω μιας μεγάλης ομάδας μηχανικών και εμπειρογνωμόνων, εφαρμόστηκαν καινοτόμες τεχνικές βιοκλιματικού σχεδιασμού και επιτεύχθηκε η πιστοποίηση " LEED SILVER" από το αναγνωρισμένο σύστημα αξιολόγησης του οργανισμού Canada Green Building Council.
Έχοντας ως βασικό σκοπό την ελαχιστοποίηση των αρνητικών επιπτώσεων στο περιβάλλον, το δώμα στεγανοποιήθηκε με ψυχρά υλικά για την αποφυγή του φαινομένου της αστικής θερμικής νησίδας. 4.150 τόνοι επικίνδυνων υλικών αποξηλώθηκαν και ανακυκλώθηκαν σε ένα ποσοστό 78%. Επίσης, μέσω της διατήρησης του υφιστάμενου κελύφους, χρησιμοποιήθηκε ένας πολύ μικρός αριθμός νέων υλικών. Σε τελικό στάδιο, επετεύχθη η μείωση κατά 28% της ενέργειας που καταναλώνει συνολικά η κατασκευή.
Ισχυρό στοιχείο της αποκατάστασης αποτελεί η διπλή γυάλινη όψη, με την οποία επενδύθηκε περιμετρικά το σύνολο της υπάρχουσας κατασκευής. Τα θερμομονωτικά ημιδιαφανή κρύσταλλα προσφέρουν υψηλή ενεργειακή απόδοση, φυσικό φωτισμό στο εσωτερικό, θέα στην πόλη και παράλληλα μετατρέπονται σε ψηφιακή οθόνη προβολής για ειδικές εκδηλώσεις.
Εσωτερικά, στο υπάρχον κέλυφος, προστέθηκε ένα ευρύ φάσμα σύγχρονων υλικών, με τρόπο που η διάκριση μεταξύ παλαιάς δομής και νέων προσθηκών να γίνεται πλήρως αντιληπτή.
Υπερυψωμένα δάπεδα καλύπτουν ένα σύστημα εξαερισμού χαμηλής ταχύτητας, τον κλιματισμό, όπως και όλο το μηχανολογικό εξοπλισμό και τις καλωδιώσεις, που αφορούν στον τεχνητό φωτισμό και στην πυροπροστασία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Lapointe Magne + Aedifica
Κατασκευή: Pomerleau
Σύμβουλοι βιώσιμης ανάπτυξης: Martin Roy et Associes
Σύμβουλοι ακουστικής: Octave acoustique
Αυτοματισμοί: SNC-Lavalin
Εμβαδό: 23.800 m²
Ολοκλήρωση κατασκευής: 2017

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Ανακαίνιση διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης

Η ολική ανακαίνιση ενός σύγχρονου διαμερίσματος στην Καλαμαριά Θεσσαλονίκης ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το αρχιτεκτονικό γραφείο Normless studio. Με γνώμονα τις ανάγκες των ιδιοκτητών για χρηστικούς χώρους και την αισθητική τους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.