Μία προσθήκη με εμβληματική μορφή

Το νέο κτίριο του συγκροτήματος Raiffeisen Finance Center

Ο τραπεζικός όμιλος Raiffeisen προκήρυξε αρχιτεκτονικό διαγωνισμό για το σχεδιασμό μιας νέας προσθήκης στο προϋπάρχον κτιριακό συγκρότημα Raiffeisen Finance Center, στην πόλη Eisenstadt της Αυστρίας. Το γραφείο Pichler & Traupmann ανταποκρίθηκε στην πρόκληση προτείνοντας μια δυναμική μορφή που αντιπροσωπεύει τον αυτοδιοικούμενο, εξωστρεφή χαρακτήρα του ομίλου, ξεφεύγοντας από την κλασική αισθητική που χαρακτηρίζει ανάλογης τυπολογίας κτίρια. Ισορροπώντας ανάμεσα στο απαιτητικό κτιριακό πρόγραμμα και την ανάγκη δημιουργίας ενός κτιρίου - τοπόσημου στο χάρτη της πόλης, η πρόταση των αρχιτεκτόνων αφορά σε ένα κτίριο που ξετυλίγεται μέσα από πτυχώσεις, εγκλείοντας όλες τις νέες λειτουργίες ενώ παράλληλα αναπτύσσεται παρασιτικά στις υπάρχουσες κτιριακές δομές του συγκροτήματος.
Ένα διάτρητο μεταλλικό κέλυφος χρώματος χρυσού, μια άμεση αναφορά στην εταιρική ταυτότητα, περικλείει τον κτιριακό όγκο από ανατολικά και δυτικά. Το κέλυφος συντίθεται από ένα κάναβο προκατασκευασμένων πετασμάτων Alucobond, ενός σύνθετου υλικού μικρού βάρους, που χαρακτηρίζεται από μεγάλη αντοχή, στεγανότητα και εξαιρετική επιπεδότητα (λόγω της επικολλητής δομής του), το οποίο μπορεί να διπλωθεί διαμορφώνοντας δίεδρες και τρίεδρες γωνίες έως και 135°.

Ο σχεδιασμός βάσει κανάβου καθώς και οι ιδιότητες του υλικού, επέτρεψαν την κατασκευή ανοιγμάτων ποικίλλων διαστάσεων και σχημάτων, ανάλογα με τις ανάγκες του εκάστοτε χώρου σε φυσικό φωτισμό, που δημιουργούν ασυνήθιστες οπτικές γωνίες προς τον περιβάλλοντα χώρο. Συγχρόνως, βάσει των επιτρεπτών ορίων θάμβωσης σε εργασιακό περιβάλλον, προέκυψαν μεγάλα συνεχή τμήματα κελύφους, τα οποία σε συνδυασμό με την σωστή θερμομόνωση συμβάλλουν στην μείωση των ενεργειακών αναγκών του κτιρίου.
Εν αντιθέσει με την ανατολική και δυτική πλευρά, η νότια όψη του κτιρίου είναι εξ' ολοκλήρου κατασκευασμένη από υαλοπίνακες επιτρέποντας έτσι την ανεμπόδιστη θέα προς την ακτογραμμή του ποταμού Wulka. Η όψη αυτή αποτελεί την κύρια είσοδο προς το κτίριο και περιλαμβάνει τον άλλοτε προαύλιο χώρο του συγκροτήματος. Για την είσοδο του χρήστη και την πρώτη του επαφή με τον όμιλο δημιουργήθηκε ένα αίθριο μεγάλου ύψους που επιτρέπει την οπτική επαφή με τους εργασιακούς χώρους του κτιρίου, φιλικό προς τον επισκέπτη και ταυτόχρονα αντιπροσωπευτικό της εταιρικής ταυτότητας του ομίλου. 

Ακολουθώντας την σχεδιαστική λογική του κελύφους, η διαρρύθμιση των εσωτερικών χώρων του κτιρίου προτείνει χώρους ευμετάβλητους, διαπερατούς, με απρόσκοπτη οπτική επαφή μεταξύ των ορόφων που επιτυγχάνεται με την κατασκευή αναρτημένων οροφών, εσωτερικών γεφυρών και την χρήση γυάλινων διαχωριστικών. Τα διαχωριστικά των γραφείων κατασκευάζονται από υαλοπίνακες με επένδυση φίλτρου, που δίνει τη δυνατότητα στο χρήστη να ρυθμίσει την διαπερατότητα της επιφάνειας κάνοντας την ανακλαστική. Με τη μέθοδο αυτή, δημιουργούνται πολλαπλές θεάσεις προς το εξωτερικό και το εσωτερικό περιβάλλον τόσο μέσω των ανακλαστικών όσο και μέσω των διαπερατών υαλοπινάκων, αντανακλώντας έτσι την εξωστρέφεια και διαφάνεια που θέλει να προβάλλει ο όμιλος στον πελάτη. Επιπλέον, η διάρθρωση των χώρων πραγματοποιείται βάσει κανάβου 1.30 m, επιτρέποντας τη διαρρύθμιση των χώρων σε διαφορετικά σχήματα και διαστάσεις ανάλογα με τις ανάγκες των χρηστών.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου:

Αρχιτεκτονική μελέτη και κατασκευή : Pichler & Traupmann Architekten
Ιδιοκτήτης: Propria Raiffeisen - Immobilien Leasing GmbH – Wien
Τίτλος έργου: Raiffeisen Financial Center
Τοποθεσία: Eisenstadt, Αυστρία 
Επιφάνεια κτιρίου: 2.561 m²    
Επιφάνεια οικοπέδου: 1.716 m² 
Κατασκευή : 2010
Φωτογραφία : Paul Ott, Lisa Rastl

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας  στο Χαλάνδρι

Ανακατασκευή διώροφης κατοικίας στο Χαλάνδρι

Η κατοικία βρίσκεται στον πεζόδρομο του ρέματος Χαλανδρίου και έχει συνολική επιφάνεια 143,00 m2 μοιρασμένη σε δύο ορόφους. Ζητούμενο ήταν ο εκσυγχρονισμός της κατοικίας και η προσαρμογή της στις ανάγκες…
Αναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στο παλαιό Φάληρο

Αναδιαμόρφωση κτιρίου γραφείων στο παλαιό Φάληρο

Το υφιστάμενο πενταώροφο κτίριο, το οποίο χρονολογείται από το 1996, χαρακτηρίζεται από το μνημειακό χαρακτήρα του συμμετρικού κελύφους του. Η ολική αναδιαμόρφωση της όψης και των εσωτερικών διαρρυθμίσεων καλείται να…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.