Ενεργειακός σχεδιασμός όψεων σε κτίριο γραφείων στο Τορίνο

  • Iotti + Paravani Architetti

Πρόκειται για τη νέα έδρα του επιχειρηματικού ομίλου "Reale Group" στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Τορίνο στην Ιταλία γνωστό και με την ονομασία "New building Bertola". Η εταιρεία προκήρυξε ένα κλειστό διαγωνισμό για τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό των όψεων, στον οποίο διακρίθηκε το αρχιτεκτονικό γραφείο Iotti + Paravani Architetti. Η νέα εταιρική έδρα κατασκευάστηκε στη θέση ενός κτιρίου της δεκαετίας του ’70 και επιχειρεί να ανοίξει το διάλογο ανάμεσα στη διαχείριση της ιστορικής και της σύγχρονης εικόνας της περιοχής μέσα από ένα ευρύτερο πλαίσιο αστικών αναπλάσεων που επεμβαίνουν στον πολεοδομικό και κοινωνιολογικό ιστό της πόλης. Τμήμα του πρώην κτιρίου κατεδαφίστηκε, ενώ οι προσόψεις διατηρήθηκαν με σκοπό να αποτελέσουν το συνδετικό κρίκο με τη περιβάλλουσα περιοχή. Το κτίριο στεγάζει 800 θέσεις εργασίας, 150 θέσεις στάθμευσης, γυμναστήριο και μια αίθουσα διασκέψεων χωρητικότητας 280 ατόμων και έχει ως μέγιστο ύψος τους 9 ορόφους. Οι χώροι αναπτύσσονται σε εμβαδό 23.500 m² και δημιουργούν ένα περιβάλλον εργασίας με υψηλή ποιότητα σε αρμονία με την ευρύτερη ιστορική θέση του τεμαχίου στην πόλη. Επιπλέον μια εσωτερική αυλή 1.700 m² με κήπο, η οποία είναι ορατή από το επίπεδο του δρόμου υπογραμμίζει την έννοια του οικοδομικού τετραγώνου. Η ευελιξία και εναλλαγή ανάμεσα σε χώρους ανοικτής διάταξης, χώρους ιδιωτικούς και χώρους συγκέντρωσης ενθαρρύνει εναλλακτικούς τρόπους εργασίας δίνοντας έμφαση στην ομαδική προσπάθεια και συνέργεια. Ο σχεδιασμός υλοποιήθηκε, έτσι ώστε να προσφέρεται η μέγιστη άνεση ως προς τις συνθήκες ακουστικής, θερμοκρασίας και φωτεινότητας. Ο τελευταίος όροφος προορίζεται αποκλειστικά για την αναψυχή των εργαζομένων. Η συνολική επένδυση ανέρχεται στο ποσό των 50 εκατομμυρίων ευρώ. Το αρχιτεκτονικό γραφείο Iotti + Paravani Architetti σε συνεργασία με το γραφείο πολιτικών μηχανικών Artecna υλοποίησαν την οριστική μελέτη των πολλαπλών όψεων με συνολική επιφάνεια 8.000 m². Με βάση τους αρχιτέκτονες, στόχος της μελέτης υπήρξε η ενσωμάτωση των τεσσάρων όψεων στο ευρύτερο περιβάλλον μέσα από σχολαστική ιεραρχία ανάμεσα στα υλικά, τα χρώματα, τις αναλογίες και την τυποποίηση. Το τελικό αποτέλεσμα αποτελεί ένα κεντροβαρές στοιχείο, που συνδέει την παράδοση με την προβολή της νέας εικόνας του επιχειρηματικού ομίλου στο μέλλον. Η ογκομετρική οργάνωση και ο σχεδιασμός, τόσο των όψεων στην πλευρά του δρόμου, όσο και των όψεων που ανήκουν στην εσωτερική αυλή συμβάλλουν στον επαναπροσδιορισμό και τον εκσυγχρονισμό της εικόνας του οικοδομικού τετραγώνου στο σύνολό του. Η κάθε όψη παραθέτει τη δική της "ιστορία", σύμφωνα με την τυποποίηση των ανοιγμάτων των επιφανειών. Ο σχεδιασμός πραγματοποιήθηκε με γνώμονα την υψηλή ενεργειακή απόδοση με τη χρήση καινοτόμων λύσεων και την εκμετάλλευση του φυσικού φωτός. Επιπροσθέτως, την ενεργειακή αποδοτικότητα του κτιριακού συμπλέγματος ενισχύουν μια εγκατάσταση 400 m²με φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος 50 KW και ένα σύστημα γεωθερμίας. Το κτίριο έχει ανήκει στην κατηγορία Α2 ενεργειακής κατάταξης με βάση την Ιταλική νομοθεσία της αντίστοιχης περιφέρειας και πληροί όλα τα προαπαιτούμενα κριτήρια για να λάβει την πιστοποίηση LEED Platinum, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Ο σχεδιασμός, η κατασκευή και τα υλικά των όψεων
Για τις όψεις στο επίπεδο του δρόμου χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία "cell facade" με βάση την οποία η εναλλαγή ανάμεσα σε αδιαφανή και διαφανή στοιχεία εξασφαλίζει ακρίβεια και ταχύτητα στη συναρμολόγηση. Το πρωτοποριακό σύστημα επένδυσης αποτελείται από προκατασκευασμένα κελύφη με τη χρήση πετασμάτων σύνθετων υλικών με μικρό ίδιο βάρος και με τελείωμα από κεραμικά υλικά (grés porcellanato). Το μοτίβα των όψεων δημιουργούνται από τη σχέση ανάμεσα στο κενό και πλήρες κέλυφος και αναπτύσσονται με οριζόντιο ή κατακόρυφο ρυθμό. Το ποσοστό των κενών στοιχείων της όψης δεν ξεπερνά το 50% του συνόλου της όψης. Τα πετάσματα τοποθετούνται ανεξάρτητα από τις πλάκες του κτιρίου ανά 3,60 m στον κατακόρυφο άξονα, ενώ η οριζόντια τοποθέτηση αναπτύσσεται μερικώς με βάση τη στάθμη των ορόφων των όμορων κτιρίων προς εξασφάλιση οπτικής ισορροπίας και αρμονίας. Παράλληλα, η σταδιακή αύξηση των κενών στοιχείων προς τις γωνίες του κτιρίου ενδυναμώνει τα πλευρικά στοιχεία και δημιουργεί μια ένταση που συγκλίνει με τις ακμές του κτιρίου. Τα ως άνω πετάσματα είναι κατάλληλα για την πλήρωση των γωνιών και προσδίδουν την εντύπωση της πλήρους επένδυσης. Η όψη εμφανίζεται συμπαγής, αλλά ταυτόχρονα οι ήπιοι τόνοι των υλικών δημιουργούν μια ζεστή ατμόσφαιρα.
Σε αντίθεση με τις εξωτερικές όψεις, οι οποίες συνδιαλέγονται με το δημόσιο χαρακτήρα της πόλης, οι εσωτερικές όψεις διαμορφώνονται ως διαφανή στοιχεία που πλαισιώνουν την εσωτερική αυλή και τον κήπο. Η επένδυση από προφίλ ανοξείδωτου αλουμινίου διαμορφώνεται σε τρία διαφορετικά χρώματα και προς δύο διαφορετικές κατευθύνεις. Η πολυχρωμία και ο διαφορετικός προσανατολισμός των επιφανειών αλουμινίου σε συνδυασμό με τις ανακλάσεις που δέχονται συνθέτουν ένα είδος "τεχνητού δάσους", το οποίο αλλάζει ανάλογα με το φυσικό φως και τις καιρικές συνθήκες. Στις περισσότερο εκτεθειμένες όψεις στην ηλιακή ακτινοβολία, όπως είναι η νοτιοανατολική και η βορειοδυτική όψη τοποθετήθηκαν υαλοστάσια χαμηλής εκπομπής, ούτως ώστε να μην επιτρέπεται η μεταφορά θερμότητας από τον εσωτερικό χώρο προς τον εξωτερικό και αντίστροφα και να ελέγχεται η ηλιακή υπέρυθρη ακτινοβολία. Το pvc των υαλοστασίων ενισχύει την ακουστική μόνωση των όψεων. Αντιστοίχως, για τον τεχνητό φωτισμό χρησιμοποιούνται φωτοδίοδοι (led) με ελεγχόμενο σύστημα έντασης μέσω αισθητήρων που ελέγχουν το βαθμό του φυσικού φωτισμού που προέρχεται από τα ανοίγματα των όψεων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη όψεων και καλλιτεχνική επιμέλεια: Iotti + Paravani Architetti
Γενική επίβλεψη & επίβλεψη κατασκευής των όψεων: Artecna srl
Μελέτη εσωτερικού χώρου: Archilabs
Στατική μελέτη: Simete
Μηχανολογική μελέτη και μελέτη πυροπροστασίας: Studio Tecnico Rosselli
Ηλεκτρολογική μελέτη: Pierluigi Mancuso
Πιστοποίηση LEED: Habitech
Γεωτεχνική μελέτη: Genovese & Associati
Κατασκευη εργου: Pessina Costruzioni Spa & Noldem srl
Ακουστική μελέτη: Gianni Belletti & Acusma consulting Srl
Εμβαδο: 23.500 m²
Ετος αποπερατωσης της κατασκευης: 2016
Φωτογραφίες: Fernando Guerra / FG+SG fotografia de arquitectura

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Κατοικία με παθητικό σχεδιασμό και οικολογική συνείδηση, στο Λος Άντζελες

Η απαίτηση του ιδιοκτήτη για μια παθητική κατοικία, φιλική προς το περιβάλλον και εντός ενός περιορισμένου προϋπολογισμού ήταν η πρόκληση για τον αρχιτέκτονα. Έτσι, τα φυσικά χαρακτηριστικά του οικοπέδου, το…
Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Κατασκευή κελύφους νηπιαγωγείου στην Ισπανία

Το νηπιαγωγείο στο Berriozar, στην περιοχή της Ναβάρα, στην Ισπανία, κατασκευάστηκε το 2012 και διαμορφώθηκε σύμφωνα με το πρότυπο των ιταλικών δημόσιων σχολείων του Reggio Emilia, όπου οι αίθουσες δραστηριοτήτων…
Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Κατασκευή αεριζόμενης διπλής όψης με στοιχεία από την παράδοση σε κτίριο γραφείων στην Ινδία

Το κτίριο γραφείων βρίσκεται στην πόλη Τζαϊπούρ της Ινδίας, όπου επικρατεί ξηρό και θερμό κλίμα με μέσο όρο θερμοκρασίας 30°C έως 50°C για τη μεγαλύτερη διάρκεια του έτους. Λαμβάνοντας την…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.