Διαμόρφωση νέας πρόσοψης σε αποκατάσταση κτιρίου

  • A-CERO Joaquin Torres & Rafael Llamazares architects

Στη θέση των ερειπίων της εγκαταλελειμμένης δημοτικής αγοράς της ισπανικής πόλης Getafe, ορθώνεται σήμερα ένα σύγχρονο τεχνολογικά "καταφύγιο" που περιβάλλει έναν πολυλειτουργικό χώρο πολιτιστικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων, συνδυάζοντας αποτελεσματικά στοιχεία από το μέλλον και το παρελθόν. Η βασική ιδέα του έργου περιλάμβανε την πλήρη αποκατάσταση και επανάχρηση της ερειπωμένης παλαιάς δημοτικής αγοράς του προαστείου της Μαδρίτης, η οποία ευρισκόμενη στην κεντρική πλατεία της πόλης θα προσέφερε έναν αέρα αναζωογόνησης στο σύνολο της αστικής ζώνης.
Η εντυπωσιακή πρόσοψη του συγκροτήματος "υπαινίσσεται" στοιχεία μοντέρνας αρχιτεκτονικής, στο εσωτερικό όμως διατηρείται το τοπικό βιομηχανικό χρώμα του παρελθόντος με την αποκατάσταση των τοίχων, των διάτρητων κεραμικών πλακιδίων και των δικτυωμάτων σκυροδέματος. Η πλινθοδομή που αποτελούσε την παλαιά πρόσοψη της αγοράς, χρωματίστηκε μαύρη ώστε να προσφέρει ένα αίσθημα βάθους και συγχρόνως να μην "ενοχλεί" το νέο σύγχρονο κέλυφος.
Η πρωτοποριακή νέα εξωτερική πρόσοψη σχεδιάστηκε σαν ένα "δέρμα" αποτελούμενο από φύλλα αλουμινίου σε τόνους του λευκού και του μαύρου που διατρέχουν την περίμετρο του κτιρίου. Σχεδιασμένα για να αντέχουν πίεση ανέμου έως 70 km/h, τα κατακόρυφα φύλλα διατάσσονται σε ένα μοτίβο αρμονικό με τα δικτυώματα του εσωτερικού χώρου. Αυτός ο μονότονος ρυθμός διακόπτεται από τυχαίες προβολές του εξωτερικού φωτισμού ο οποίος, λόγω της μοναδικής του σχεδίασης, επιτάσσει την προσοχή. Η κύρια είσοδος του συγκροτήματος ανακαλεί μνήμες από την παλαιά δημοτική αγορά διατηρώντας τη μορφή της παλαιάς εισόδου με το παραδοσιακό μικρό μπαλκόνι και συγχρόνως προδιαθέτει τον επισκέπτη για το ύφος του εσωτερικού σχεδιασμού.
Στο εσωτερικό του συγκροτήματος, συνολικής επιφάνειας σε κάτοψη 510 m2, κυριαρχούν δύο επιμέρους κτιριακές δομές. Το πρώτο κτίριο αποτελεί μία διώροφη κατασκευή που περιλαμβάνει την κύρια είσοδο ενώ εγκάρσια σε αυτό συνδέεται το κυρίως κτίριο της παλαιάς δημοτικής αγοράς που αποτελεί χώρο μεγάλου ελεύθερου ύψους με διάφανη οροφή για την απρόσκοπτη είσοδο του φυσικού φωτισμού. Τα παλαιά δικτυώματα σκυροδέματος που στέγαζαν τον κυρίως χώρο διατηρήθηκαν και ενισχύθηκαν με χαλύβδινα καλώδια δημιουργώντας ένα πλέγμα σκυροδέματος - χάλυβα που μπορεί να φέρει τις απαιτήσεις των νέων χρήσεων.
Το σύνολο του ανακαινισμένου κτιρίου, συνολικής επιφάνειας 750 m2, περιλαμβάνει το χώρο υποδοχής, τη μεγάλη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και βοηθητικούς, αποθηκευτικούς χώρους στον πρώτο όροφο, ενώ ο δεύτερος διαθέτει δύο μεγάλες αίθουσες διαλέξεων και κοινόχρηστους χώρους. Ανελκυστήρας επισκεπτών και υπηρεσίας συνδέει τους δύο κυρίως ορόφους με το υπόγειο, όπου τοποθετούνται αποθηκευτικοί χώροι και οι ηλεκτρομηχανολογικοί εξοπλισμοί.
Η πρόθεση διατήρησης της παλαιάς βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στους εσωτερικούς χώρους επέβαλε την εφαρμογή βιώσιμων υλικών όμοιου χαρακτήρα για την πλήρη αποκατάσταση των ερειπωμένων εγκαταστάσεων και την ενίσχυσή τους ώστε να φέρουν τα φορτία των νέων χρήσεων. Μικροσκυρόδεμα, υψηλής αντοχής κονίαμα ενισχυμένο με ίνες, χρησιμοποιήθηκε για την επισκευή των φερόντων στοιχείων που χάρη στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, υψηλή ρευστότητα, χαμηλή συρρίκνωση και ενανθράκωση, χαμηλή διαπερατότητα σε νερό κ.ά., επιτρέπει τη διακριτική ενίσχυση των υφιστάμενων δομών. Στα εμφανή δάπεδα σκυροδέματος εφαρμόστηκε η τεχνική του γυαλίσματος. Γυαλίζοντας το ήδη υπάρχων σκυρόδεμα ελαχιστοποιείται η κατανάλωση ενέργειας και υλικών για την κατασκευή νέου δαπέδου ενώ συγχρόνως το δάπεδο χαρακτηρίζεται από ανθεκτικότητα, χαμηλή ολισθηρότητα και ενισχύει το φυσικό φωτισμό προσθέτοντας έναν τόνο εκσυγχρονισμού στο χώρο.
Το νέο κοινωνικό - πολιτιστικό κέντρο στην καρδιά της πόλης φαίνεται να αποτελεί την απαρχή ενός νέου αρχιτεκτονικού κινήματος που εμπνέεται από τη σύγχρονη τεχνολογία, διατηρεί τις μνήμες του τοπικού χαρακτήρα και συγχρόνως αποτελεί ενεργό κέντρο εξελίξεων για τη ζωή του τόπου.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου


Αρχιτεκτονική μελέτη: A-CERO Joaquin Torres & Rafael Llamazares architects
Κατασκευή: Taller de construcción TMR
Τοποθεσία: Getafe, Spain
Χρόνος ολοκλήρωσης κατασκευής: 2015
Επιφάνεια κτιρίου: 750 m2
Παρουσίαση: Α-CERO
Φωτογραφίες: Rubén P. Bescós, Inés Mollá for RecordUs

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Σκελετός σύμμεικτης κατασκευής σε σχολικό κτίριο στη Σκωτία

Σκελετός σύμμεικτης κατασκευής σε σχολικό κτίριο στη Σκωτία

Το νέο κτίριο του δημοτικού σχολείου "Woodhead" στη Σκωτία κατασκευάστηκε με σκοπό να αντικαταστήσει το παλαιό κτίσμα, επειδή εκείνο δεν κάλυπτε τις ανάγκες ενός σύγχρονου εκπαιδευτικού προγράμματος, καθώς είχε υποστεί…
Κατασκευή δυναμικής όψης σε πανεπιστήμιο, Δανία

Κατασκευή δυναμικής όψης σε πανεπιστήμιο, Δανία

Η μεταλλική διάτρητη έξυπνη όψη αντιλαμβάνεται τις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις και μεταβάλει το βαθμό ανοίγματός της, ώστε να σκιάσει το εσωτερικό αλλά παράλληλα να παρέχει και σωστό ηλιασμό σε όλους τους…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.