Ανακατασκευή διαμερίσματος "The Lightslice" στη Βαρκελώνη

Το διαμέρισμα αποτελεί τη δεύτερη κατοικία για ένα ζευγάρι, που σαν επιθυμία είχε να απολαμβάνει τα ηλιόλουστα πρωινά της πόλης μέσα σε ένα χώρο, που, με αφαιρετικό τρόπο, να προσφέρει μια μικρή αναδρομή στην τοπική αρχιτεκτονική. Βρίσκεται σε μία πολυκατοικία του 1920 στην Βαρκελώνη. Είναι ένα τριγωνικό, στενό διαμέρισμα με δύσκολο χαρακτήρα, λόγω της υπερβολικής διάτμησης του χώρου στο παρελθόν, και μοναδική πηγή φυσικού φωτός αποτελούν τα δύο ανοίγματα στην πρόσοψη.
Οι αρχιτέκτονες αρχικά, απάλλαξαν το χώρο από τους περιττούς τοίχους και το σκοτεινό του χαρακτήρα. H αποκατάσταση των αυθεντικών στοιχείων, όπως η εντυπωσιακή οροφή, "απαίτησε" αφαίρεση στρώσεων ψευδοροφής και επισκευή των δοκαριών. Αντίθετα, η προσπάθεια για την αποκατάσταση των αυθεντικών χειροποίητων πλακιδίων βρήκε ως εμπόδιο την κλίση της πλάκας του δαπέδου, η οποία έχριζε άμεσης ανακατασκευής.
Η μέθοδος σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της νέας οργάνωσης του χώρου είναι η χρήση ενός κατά μήκους άξονα, που νοητά διαπερνά την κάτοψη από την πιο στενή γωνιά καταλήγοντας στο μέσο της πρόσοψης. Οι διαφορετικοί όγκοι, όπως η νησίδα της κουζίνας, το κρεβάτι και ο λουτήρας έχουν τοποθετηθεί κάθετα προς σε αυτόν, απελευθερώνοντας τους τοίχους από την παραδοσιακή τοποθέτηση χρήσεων, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα μία σύγχρονη εμπειρία του χώρου.
Ένας δεύτερος άξονας διαπερνά το χώρο, χωρίζοντάς τον σε δυο βασικές ζώνες: καθιστικό με κουζίνα και κρεβατοκάμαρα με λουτρό. Αυτός ο άξονας παίρνει τη μορφή μιας κομψής διάτρητης μεταλλικής κατασκευής, το "lightbox" που έχει σκοπό να φιλτράρει το φυσικό φως και να το στέλνει στο εσωτερικό του χώρου, αγκαλιάζοντας την ίδια στιγμή το λουτρό. Ως αποτέλεσμα, η εσωστρεφής ζώνη του ύπνου και του μπάνιου εκμεταλλεύεται πλήρως τις ιδιότητες του φυσικού φωτισμού. Τις βραδινές ώρες το "lightbox" επαναπροσδιορίζεται ως ένας "ενισχυτής" του τεχνητού φωτισμού και λειτουργεί ως μια φωτεινή εγκατάσταση.
Δεδομένου ότι το αρχικό δάπεδο ήταν κατεστραμμένο, οι αρχιτέκτονες το αντικατέστησαν με καινούργια χειροποίητα πλακάκια, τοποθετημένα σε ένα νέο πρωτότυπο μοτίβο που εξαπλώνεται στο χώρο, όχι με τις παραδοσιακά επαναλαμβανόμενες αλλά με εξελισσόμενες γεωμετρικές συνθέσεις.
Καθρέπτες έχουν τοποθετηθεί σε επιλεγμένα σημεία του σπιτιού, όπως στο νησίδα της κουζίνας και στο "lightbox", βοηθώντας το χώρο να αναπτυχθεί και το φως να πολλαπλασιαστεί. Όλες οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις είναι επιφανειακά τοποθετημένες, ειδικά σχεδιασμένες για το διαμέρισμα έχοντας ως στόχο να πλαισιώνουν την οροφή και να κοσμήσουν τους τοίχους. Τέλος, όλα τα φωτιστικά και η καρέκλα στο καθιστικό, έχουν σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από τους αρχιτέκτονες.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Cometa Architects - Φαίδρα Ματζιαράκη & Victor Gonzalez Marti
Κατασκευή: TC-interiors
Τοποθεσία: Eixample, Βαρκελώνη, Ισπανία
Εμβαδό: 46 m²
Χρονολογία κατασκευής: Σεπτέμβριος 2016
Παρουσίαση: Φαίδρα Ματζιαράκη
Φωτογραφίες: Vicente Ortega

Image Gallery

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Ενεργειακά αυτόνομο &

Ενεργειακά αυτόνομο & "έξυπνο" κτίριο

Η εταιρεία SMA, που ειδικεύεται σε συστήματα παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, έχει κατασκευάσει ένα κτίριο πρότυπο στο κέντρο στην Γερμανίας, κοντά στην πόλη Kassel. Πρόκειται για το SMA Solar…
Βραβείο Stirling 2016 για την γκαλερί του Damien Hirst

Βραβείο Stirling 2016 για την γκαλερί του Damien Hirst

Στην οδό Newport στο Νότιο Λονδίνο, τρία από τα παλιά βιομηχανικά κτίρια της περιοχής αποκαταστάθηκαν και λειτουργούν σαν ιδιωτική συλλογή έργων τέχνης του καλλιτέχνη Damien Hirst. Τα τρία διατηρητέα βικτωριανής…
Κατασκευή της πράσινης κατοικίας

Κατασκευή της πράσινης κατοικίας "OUTrial" στην Πολωνία

Το λογοπαίγνιο OUTrial, ένας συγκερασμός των λέξεων “atrial” (αίθριο) και “out” (έξω), αποτελεί την σχεδιαστική απάντηση του αρχιτεκτονικού γραφείου στο αίτημα των ιδιοκτητών για μια κατοικία μικρής κλίμακας που ενσωματώνεται…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.