Ανακαίνιση κατοικίας του μοντέρνου κινήματος στο Cape Town

  • SAOTA & Gilbert Colyn

Με φόντο το εμβληματικό όρος Table Mountain και θέα την πόλη και το λιμάνι του Cape Town, το "House Invermark" αποτελεί ένα αριστούργημα των μέσων του προηγούμενου αιώνα. Η κατοικία, που βρίσκεται στο καταπράσινο προάστιο Higgovale, σχεδιάστηκε το 1969 από τον αρχιτέκτονα Gilbert Colyn. Εμπνευσμένος από το μοντέρνο κίνημα και συγκεκριμένα από τις κατοικίες "Glass House" και "Farnsworth House" του Phillip Johnson και του Mies van der Rohe αντίστοιχα, ο Νοτιοαφρικάνος αρχιτέκτονας σχεδίασε το σπίτι για τον εαυτό του λαμβάνοντας βραβείο αριστείας. Σαράντα επτά έτη από την αρχική κατασκευή του και υστέρα από μια επιτυχημένη ανακαίνιση που έγινε από το αρχιτεκτονικό γραφείο SAOTA, το κτίριο έλαβε to 2016 τιμητική διάκριση από το "Cape Institute for Architecture" (C.I.f.A.), σε αναγνώριση της αξιοσημείωτης συμβολής του στην αρχιτεκτονική.

Το κτίριο, που είχε εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια, αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα, ενώ είχε υποστεί πλήθος αλλαγών και προσθηκών, που δεν ταίριαζαν καθόλου με τον αρχικό του χαρακτήρα. Το 2013 ο Stefan Antoni, διευθυντής του αρχιτεκτονικού γραφείου SAOTA, αγόρασε το οίκημα και ξεκίνησε τις εργασίες ανακαίνισης, σώζοντας το από πιθανή κατεδάφιση. Οι εργασίες έγιναν με προσοχή και σεβασμό και στόχευαν στην αποκατάσταση των ζημιών και στην αφαίρεση όλων των τροποποιήσεων που έγιναν με την πάροδο του χρόνου, ώστε να επιστρέψει η κατοικία στην αρχική της αρχιτεκτονική μορφή.

Παράλληλα έγιναν ορισμένες επεμβάσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό του κτιρίου με στόχο τον εκσυγχρονισμό της αρχιτεκτονικής σύνθεσης και τη βελτίωση της συνολικής εμπειρίας, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Ανάμεσα στις εργασίες συμπεριλαμβάνονταν και η αφαίρεση τοίχων για διευκόλυνση της κίνησης, η μετεγκατάσταση της πισίνας στην ηλιόλουστη πρόσοψη και η διαμόρφωση του κήπου ώστε να προσφέρει ιδιωτικότητα. Αξίζει να σημειωθεί πώς ο ίδιος ο Gilbert Colyn, όταν αντίκρισε την ανακαινισμένη κατοικία, εντυπωσιάστηκε από το αποτέλεσμα.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
SAOTA (2015) & Gilbert Colyn (1969)
Αρχιτέκτονες έργου:
Stefan Antoni, Leah Johnson
Εσωτερικός σχεδιασμός και διακόσμηση:
ARRCC, home owner & OKHA
Σχεδιασμός τοπίου:
Nicholas Whitehorn
Εργολάβος:
Mansvelt Construction
Τοποθεσία:
Cape Town, Νότια Αφρική
Έτος κατασκευής & ανακαίνισης:
1969 & 2015
Φωτογραφίες:
Adam Letch, Stefan Antoni

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Νέα εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση διαμερίσματος  στο κέντρο της Αθήνας

Νέα εσωτερική διαρρύθμιση και διακόσμηση διαμερίσματος στο κέντρο της Αθήνας

Το διαμέρισμα επιφάνειας 227 m2 βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, στον 4ο όροφο μιας πολυκατοικίας χαρακτηριστικής της δεκαετίας του 60.Οι χώροι διημέρευσης έχουν ανατολικό προσανατολισμό, θέα προς τον Υμηττό και…
Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Ανακαίνιση εξοχικής σοφίτας

Η ριζική ανακαίνιση της μικρής αυτής εξοχικής σοφίτας στην Κεφαλονιά καθορίστηκε από δύο βασικούς περιορισμούς: από τη μία η δημιουργική επανάχρηση τοπικά διαθέσιμων υλικών και τεχνογνωσίας λόγω περιορισμένου προϋπολογισμού και…
Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Ανακαίνιση διαμερίσματος με ξενοδοχειακό χαρακτήρα

Το υπό μελέτη ακίνητο συνολικού εμβαδού 63 m² βρίσκεται σε τυπικό συγκρότημα πολυκατοικίας που χρονολογείται στα 1960, δίπλα στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης.Πρωταρχικό στόχο του σχεδιασμού αποτέλεσε η αναδιάρθρωση του διαμερίσματος…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.