Σχεδιασμός γραφείων βιομηχανίας με σύγχρονα λειτουργικά στοιχεία

  • Στέλλα Στάμου / Linear project
  • Νατάσσα Παιδή

Η εταιρεία Omiros Dairies είναι μια βιομηχανία παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων η οποία βρίσκεται στα Τρίκαλα Θεσσαλίας και ιδρύθηκε το 1984 από την οικογένεια Γιαννίτση. Καθώς η Omiros εξάγει τα προϊόντα της σε περισσότερες από 20 χώρες σε Ευρώπη, Αμερική και Αυστραλία η ανάγκη για δεύτερο κτίριο παραγωγής και γραφείων κρίθηκε ως επιτακτική.
Το νέο κτίριο γραφείων συγκεκριμένα σχεδιάστηκε αφενός με γνώμονα τη στέγαση όλων των επιμέρους αναγκών οργάνωσης και διοίκησης της νέας γραμμής παραγωγής και αφετέρου την υποδοχή ανθρώπων από ολόκληρο τον κόσμο, σ ένα σύγχρονα διαμορφωμένο περιβάλλον. Ο σχεδιασμός των νέων γραφείων αναπτύσσεται σε δύο επίπεδα με συνολικό εμβαδό 470 m2. Η θέση του οικοπέδου επί του οδικού άξονα - επαρχιακής οδού Παραποτάμου- Καλονέρου ευνόησε τη σχεδίαση ενός κτιρίου προβολής συμβατό με το φυσικό περιβάλλον.
Το κτίριο πρόκειται για μεταλλική κατασκευή, η επικάλυψή της οποίας πραγματοποιήθηκε σημειακά, καθώς η μεγαλύτερη επιφάνεια του καλύπτεται από θερμομονωτικά υαλοπετάσματα με Low-E υαλοπίνακες, που αφήνουν ορατό το μπλε σκελετό, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπουν την καλύτερη φυσική ροή φωτός και αέρα στο κτίριο. Το χρώμα της επικάλυψης είναι λευκό, τόσο για να επιτυγχάνεται η όσο το δυνατόν περισσότερη αντανάκλαση της ηλιακής ακτινοβολίας, όσο και για την εναρμόνιση του με τα υφιστάμενα κτίρια. Η σκίαση κατά τους θερινούς μήνες και η μη υπερθέρμανση του κτιρίου επιτυγχάνεται μέσω των εσωτερικών, κάθετων, αυτόματων ρολών σκίασης, καθώς και των εξωτερικών, σταθερών περσίδων αλουμινίου με όψη ξύλου. Εξωτερικά το κτίριο περιβάλλεται από ειδικά σχεδιασμένα παρτέρια, στα οποία έχει πραγματοποιηθεί φύτευση με αρωματικά φυτά. Η πρόσβαση του κοινού στο κτίριο πραγματοποιείται από την κεντρική είσοδο μέσω σκαλοπατιών και μίας κεκλιμένης ράμπας διαμέσου των παρτεριών, ενώ η είσοδος των εργαζομένων πραγματοποιείται από δευτερεύουσες εισόδους, οι οποίες συνδέονται άμεσα είτε με την παραγωγή, είτε με τον αύλειο χώρο του εργοστασίου.
Ο εσωτερικός χώρος του κτιρίου σχεδιάστηκε εξ ολοκλήρου βάση των αναγκών της επιχείρησης και οργανώνεται σε τρεις λειτουργικές ενότητες με σαφή διαχωρισμό και αυστηρά οργανωμένη ροή κίνησης, αλλά εμπλουτισμένες με σύγχρονα στοιχεία, σε αρμονία με τη διάταξη και τη γεωμετρία του συνόλου. Ο πρώτος χώρος κατά την πρόσβαση στο κτίριο είναι η κεντρική reception, ο χώρος υποδοχής και η κεντρική σκάλα που οδηγεί στον επάνω όροφο. Σημείο αναφοράς στο χώρο αυτό αποτελεί η ελιά, που είναι φυτεμένη στα θεμέλια του κτιρίου και αποτελεί σύμβολο ευημερίας και δύναμης. Ειδικές ξύλινες κατασκευές έχουν σχεδιαστεί αποκλειστικά για το χώρο, ώστε να καταστεί άκρως λειτουργικός μέσα από έναν ιδιαίτερο σχεδιασμό. Χαρακτηριστική σχεδιαστική λεπτομέρεια αποτελεί το λευκό, μεταλλικό διαχωριστικό. Οι υπόλοιποι χώροι του ισογείου αποτελούνται από WC AMEA, χώρους αποκλειστικά για το προσωπικό και την είσοδο στην παραγωγή.
Στον πρώτο όροφο εκτός του διευθυντικού, των λοιπών γραφείων και των WC των εργαζομένων και του κοινού βρίσκεται και ο κεντρικός χώρος συνεδριάσεων του εργοστασίου. Κεντρικό στοιχείο του χώρου αποτελεί το "κρυφό" grill station, που απαιτείται για τις ανάγκες δειγματοληψίας των προϊόντων στους πελάτες. Μέσω της συρόμενης ξύλινης επένδυσης αποκρύπτεται ο μικρός αυτός σταθμός ψησίματος, ο οποίος έχει δημιουργηθεί με όλες τις απαραίτητες προδιαγραφές, ώστε να καταστεί λειτουργικός για τον εσωτερικό χώρο. Η "καρδιά" του εργοστασίου, η γραμμή παραγωγής, γίνεται ορατή στο χώρο συνεδριάσεων μέσω της ενδιάμεσης τζαμαρίας.
Τέλος ο φωτισμός του κτιρίου στο σύνολο του έχει μελετηθεί ώστε ταυτόχρονα να αναδειχτεί το κτίριο και να αποτελεί ένα ευχάριστο και ξεκούραστο περιβάλλον για τους εργαζόμενους και τους επισκέπτες. Συνολικά, η σχεδιαστική προσέγγιση χαρακτηρίζεται από την ισορροπία ανάμεσα στις λειτουργικές απαιτήσεις της βιομηχανίας παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων, τη λειτουργική οργάνωση, την έμφαση στην υλικότητα και το σύγχρονο ύφος ενός τεχνολογικά προηγμένου και ευχάριστου χώρου εργασίας.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη βιομηχανικού κτιρίου & ψυκτικών θαλάμων:
Νατάσσα Παιδή
Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός όψεων & interior design:
Στέλλα Στάμου / Linear project
Στατική μελέτη:
Φορέας Ε.Ε.
Η/Μ μελέτη:
Βασίλειος Τσακνάκης
Εργοδότης:
Omiros Dairies
Κατασκευή - επίβλεψη:
Tedra
Μελέτη φωτισμού:
Logothetis Lighting
Τοποθεσία:
Μεγάρχη Τρικάλων
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
470 m2
Παρουσίαση:
Στέλλα Στάμου / Linear project
Φωτογραφίες:
Δημήτρης Νταγιαμάς

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"3quarters", εργαστήρι και κατάστημα

Η 3quarters είναι μία από τις πρώτες καινοτόμες επιχειρήσεις βιώσιμης μόδας στην Ελλάδαανακύκλωσης τέντας σε πολυμορφικές τσάντες και αξεσουάρ. Στο πέμπτο κιόλας χρόνο η εταιρεία κατάφερε να προσεγγίσει ένα διεθνές…
Εστιατόριο

Εστιατόριο "Νέα Διαγώνιος" στο Καραμπουρνάκι

To εστιατόριο "Νέα Διαγώνιος" κατέχει μία άκρως ειδυλλιακή θέση λόγω του σκηνογραφικού περιβάλλοντος του -"η γωνία με θέα τη θάλασσα". Βρίσκεται στο Καραμπουρνάκι, στην Καλαμαριά σε άμεση επαφή με τον…

"Lampadina", Café - wine bar στην Κέρκυρα

Το café-wine bar "Lampadina" βρίσκεται στο παλιό λιμάνι της Κέρκυρας, στην περιοχή Σπηλιά, στο ισόγειο ενός χαρακτηριστικού δείγματος πολυωρόφου κτιρίου του 19ου αιώνα, που απαντάται κατά κόρον στο κτιριακό απόθεμα…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.