"Aloni" ανέγερση συγκροτήματος έξι τουριστικών καταλυμάτων στην Κύθνο

Σκοπός της παρούσας σύνθεσης αποτελεί η ανέγερση ενός συγκροτήματος 6 (έξι) αυτοτελώς εξυπηρετούμενων τουριστικών καταλυμάτων στην περιοχή Επισκοπή, της Κύθνου.
H κεντρική ιδέα της σύνθεσης ορίζεται από τα φυσικά και ανθρωπογενή δεδομένα του τόπου, και μεταφράζεται ως μία χειρονομία που έρχεται να τονίσει τη χθόνια σχέση του συνόλου με το ανάγλυφο. Χαρακτηριστικό του ανάγλυφου αποτελούν οι ξερολιθιές οι οποίες λειτουργούν ως ισχυρά ίχνη στο έδαφος δημιουργώντας πεζούλες. Στις πεζούλες αυτές αναπτύσσονται οι νέες χαράξεις σε συνομιλία με τις προυπάρχουσες, δημιουργώντας νέα νοητή τεθλασμένη μονοκοντυλιά. Οι μονολιθικοί όγκοι των κατοικιών ακολουθούν την ακαθοριστία των παλαιών και νέων χαράξεων με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε διάσπαση μεταξύ τους. Ταυτόχρονα, η υψομετρική διαφορά των κατοικιών ορίζεται από τις πεζούλες και την κλίση του οικοπέδου προσφέροντας επιπλέον ιδιωτικότητα. Στην προέκταση των πεζουλών, διαμορφώνονται εξωτερικές αυλές µε πισίνες και πέργκολες , διαχωρίζοντας το δημόσιο από τον ιδιωτικό χώρο.

Όσον αφορά στη λειτουργική επίλυση, πέντε από τα δωμάτια ακολουθούν την ίδια τυπολογία, ενώ στο χαμηλότερο επίπεδο βρίσκουμε το μεγαλύτερο δωμάτιο που διαθέτει υπόγειο με χώρους βοηθητικής χρήσης. Οι κινήσεις στο συγκρότημα ορίζονται και αυτές ως τεθλασμένες γραμμές ακολουθώντας τις ιδιες αρχές σχεδιασμού με τις ξερολιθιές.
Τα πλατώματα που διαμορφώνονται στο ενδιάμεσο δημιουργούν μικρούς χώρους στάσης και ταυτόχρονα, τις εισόδους των διαμερισμάτων. Στο οικόπεδο διατηρείται η υπάρχουσα φύτευση, η οποία ενισχύεται σε σημεία ώστε να παρέχεται μεγαλύτερη σκίαση στο οικόπεδο.
Η επιλογή των υλικών προέκυψε από την ανάγκη ένταξης της σύνθεσης στο τοπίο της Κύθνου, με σύγχρονο τρόπο.
Για το λόγο αυτό, χρησιμοποιήθηκαν επιχρίσματα λευκών και γήινων αποχρώσεων και εμφανής πέτρα, μεταφράζοντας µε σύγχρονους όρους παραδοσιακές τεχνοτροπίες . Για τον λόγο αυτό, στις όψεις κυριαρχεί ο λευκός σοβάς και ανεπίχριστη λιθοδομή, που σε συνδυασμό µε την καθαρή ογκοπλασία επιτυγχάνουν την ένταξη στο φυσικό και ανθρωπογενές τοπίο.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:

The Hive Architects
Τοποθεσία:
Κύθνος, Κυκλάδες, Ελλάδα
Έτος υλοποίησης:
2025
Έκταση:
197 m2

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Μελέτη ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας με κεντρικό στοιχείο το πράσινο

Η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας αποσκοπεί στη δημιουργική ανάδειξη του σημαντικού ιστορικού φορτίου του συγκεκριμένου τόπου και παράλληλα στοχεύει στη δημιουργία ενός χώρου οικείου για μια ελεύθερη και προστατευμένη υπαίθρια…
Κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα

Κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα

Πρόκειται για διώροφη κατοικία επιφάνειας 250 m2 σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 470 m2 στην Άνω Γλυφάδα, η οποία σχεδιάστηκε για τετραμελή οικογένεια. Το ισόγειο περιλαμβάνει την κουζίνα, ένα ενιαίο χώρο…
Μελέτη κατοικίας στην Πάτρα

Μελέτη κατοικίας στην Πάτρα

Το κτίριο εντοπίζεται στο Σαραβάλι, μια πυκνόφυτη, περιαστική ζώνη της Πάτρας. Συνιστά μια διώροφη μονοκατοικία με επιμήκη διάταξη που αφομοιώνεται στο ήρεμο τοπίο και στη γεωμετρία του οικοπέδου. Τοποθετείται στο…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.