Κατοικία "Cosmos" στη Μεσσηνία

  • David Tajchman & Luc Izri

Η εξοχική κατοικία "Cosmos" σε μια απομακρυσμένη αγροτική περιοχή, κοντά στην παραλία Τσαπί στη Μεσσηνία με πανοραμική θέα στο Αιγαίο, αποτελεί ένα πρότυπο σύγχρονης δόμησης, το οποίο παρουσιάστηκε από τους αρχιτέκτονες David Tajchman και Luc Izri ως ένα μανιφέστο αρχιτεκτονικής για πράσινη διαβίωση.
Οι δύο αρχιτέκτονες με έδρα το Παρίσι συνειδητοποίησαν από πολύ νωρίς τη σημασία της ενσωμάτωσης των εξωτερικών χώρων στα σπίτια και οραματίστηκαν έτσι έναν πρωτότυπο σχεδιασμό, με μία νέα διάρθρωση των θεμελιωδών στοιχείων του οικοτόπου. Οραματίστηκαν την Ελλάδα του μέλλοντος σαν μια γη με αρχέγονη δύναμη που θα φιλοξενεί σύγχρονες κατοικίες υψηλής αισθητικής με έναν ιδιαίτερο φουτουριστικό σχεδιασμό και οικολογική κατασκευή, χωρίς να επιβαρύνεται το περιβάλλον. Ο συνεχής διάλογος με τη φύση αποτέλεσε τον πρωταρχικό στόχο, αξιοποιώντας πλήρως όλες τις δυνατότητες που αυτή παρέχει-το φυσικό φως, το νερό της βροχής, η ορμή του ανέμου, όλα θα εξασφαλίζουν τη λειτουργικότητα ενός σύγχρονου σπιτιού.
Ο τοπιακός σχεδιασμός είναι το αποτέλεσμα συνδυασμού εδάφους και οροφής, ελαφρώς παραμορφωμένων προς τα πάνω και προς τα κάτω-μια γεωμορφολογική διεργασία που παρουσιάζει άφθονους σταλακτίτες και σταλαγμίτες, δημιουργώντας μια ποικιλία χώρων διαβίωσης με μειωμένο αποτύπωμα. Με αυτόν τον τρόπο το νερό καταφέρνει να κυλάει αβίαστα καταλήγοντας σε ένα τσιμεντένιο κανάλι που λειτουργεί σαν ρυάκι.
Έχοντας έναν μικρό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένων των δαπανών γης και κατασκευής, ο χώρος των δύο υπνοδωματίων περιορίζεται σε 40 m2 συγχωνεύοντας εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους διαβίωσης, με πλήρως ανοιγόμενα υαλοπετάσματα, εσωτερικούς χώρους χωρίς πόρτες και μεγάλους εξωτερικούς χώρους με σκίαση από την προεξέχουσα οροφή.
Το "Cosmos" αποτελεί μία βιοκλιματική κατοικία με γλυπτές φόρμες, αεροδυναμικές καμπύλες και μια οικολογική στέγη μέσα στην καρδιά ενός ελαιώνα, απολαμβάνοντας θεάσεις στο Αιγαίο. Το αγροτικό παρελθόν της γης αντανακλά στους παραδοσιακούς πέτρινους τοίχους, υπογραμμίζοντας την υπάρχουσα τοπογραφία. Σχεδιάστηκε ψηφιακά, ενώ η κατασκευή των βασικών δομικών στοιχείων έγιναν σε εργοστάσιο, τα οποία στη συνέχεια συναρμολογήθηκαν επάνω σε μία τσιμεντένια πλατφόρμα που δημιουργήθηκε σαν γλυπτό μέσα στον ελαιώνα.
Το έργο οραματίζεται ως ένα αυτάρκες οικοσύστημα μικροαρχιτεκτονικής, απομονωμένο όσο χρειάζεται από κάθε αστικό πλέγμα και δίκτυα -βρίσκεται 1 ώρα οδικώς από το αεροδρόμιο της Καλαμάτας-, με σεβασμό στη φυσική ομορφιά του ελληνικού χώρου, χρησιμοποιώντας τοπικούς πόρους και υλικά, αναθεωρώντας την παραδοσιακή κατασκευή με νέες τεχνολογίες.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:
David Tajchman & Luc Izri
Τοποθεσία:
Πελοπόννησος, Ελλάδα
Κατοικήσιμο εμβαδό:
40 m2
Εμβαδό οροφής:
88 m2
Κατασκευή:
2021 - υπό εξέλιξη

 

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"29° Villa", μονοκατοικία στο Νομό Χανίων

Η κατοικία βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή του Κολυμβαρίου, τόπου χαρακτηριστικής ομορφιάς. Η έντονη κλίση του εδάφους και ο προσανατολισμός του οικοπέδου προς τον κατάφυτο με ελαιώνες όρισαν και τις βασικές…
Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης

Θολωτές κατοικίες στην Οία της Σαντορίνης

Σε γήπεδο στην περιοχή της Οίας στην νήσο Θήρα πρόκειται να αναγερθούν τέσσερις αυτόνομες καλοκαιρινές κατοικίες. Κύριοι στόχοι του σχεδιασμού είναι η προστασία από τους βορειοδυτικούς ανέμους, η οπτική φυγή…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.