Κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα

Πρόκειται για διώροφη κατοικία επιφάνειας 250 m2 σε επικλινές οικόπεδο επιφάνειας 470 m2 στην Άνω Γλυφάδα, η οποία σχεδιάστηκε για τετραμελή οικογένεια. Το ισόγειο περιλαμβάνει την κουζίνα, ένα ενιαίο χώρο τραπεζαρίας και σαλονιού, λουτρό επισκεπτών, καθώς και αυτόνομο ξενώνα με μεταλλικό πατάρι και λουτρό. Στον όροφο βρίσκεται η κυρίως κρεβατοκάμαρα με γκαρνταρόμπα και ενσωματωμένο λουτρό, δύο παιδικά υπνοδωμάτια και ένα επιπλέον λουτρό. Η κατοικία περιβάλλεται από κήπο και χώρο πισίνας και έχει άμεση θέα προς τον Σαρωνικό.
Κύρια επιθυμία των ιδιοκτητών ήταν ο σχεδιασμός μιας κατοικίας που θα ήταν ταυτόχρονα "ανοιχτή" στο τοπίο και στη θέα, και παράλληλα "κλειστή", προστατευμένη από τις καιρικές συνθήκες, ασφαλής και με αυξημένη αίσθηση ιδιωτικότητας. Αυτή η διπλή κατεύθυνση οδήγησε στο σχεδιασμό ενός κτιρίου οπτικά και λειτουργικά, διαμπερούς στο ισόγειο τμήμα του, και "εσωστρεφούς" και "οχυρωμένου" στον όροφο.
Μία από τις κύριες προκλήσεις του σχεδιασμού ήταν ο μη ευνοϊκός νοτιοδυτικός προσανατολισμός του οικοπέδου προς τη θέα, γεγονός που επιλύθηκε με την ορθή τοποθέτηση του κτιρίου στο οικόπεδο, την κατάλληλη ογκοπλασία του και τη βιοκλιματική αντιμετώπιση των όψεων. Στους εξώστες του ορόφου τοποθετήθηκαν αναδιπλούμενα διάτρητα ξύλινα πετάσματα, που επιτρέπουν τη θέαση καθώς και τον επαρκή ηλιασμό και αερισμό, και ταυτόχρονα προστατεύουν από τα καιρικά φαινόμενα και τον νοτιοδυτικό ήλιο. Οι κατασκευές claustra που υλοποιήθηκαν στη νότια και δυτική όψη προστατεύουν επίσης από το νοτιοδυτικό ήλιο, ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα ενδιαφέρον αισθητικά φωτιστικό παιχνίδι στο εσωτερικό της κατοικίας.
Κεντρικό αρχιτεκτονικό στοιχείο της κατοικίας είναι το αίθριο με κήπο που δημιουργήθηκε στην πλευρά της μεσοτοιχίας με το όμορο οικόπεδο. Το αίθριο, τοποθετημένο στο κέντρο της κατοικίας, επιτρέπει τον ηλιασμό και αερισμό των χώρων που βλέπουν σε αυτό, και δημιουργεί στον χρήστη μια αίσθηση συνέχειας των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, καθώς και τη συνεχή αίσθηση ότι περιβάλλεται από το τοπίο.
Επιπλέον ζητούμενο του σχεδιασμού ήταν η ανάγκη για τη δημιουργία "ανοιχτών" εσωτερικών χώρων, με την έννοια της διαμπερότητας, που να έχουν άμεση πρόσβαση και οπτική επαφή τόσο μεταξύ τους όσο και με τον περιβάλλοντα χώρο του κήπου και της πισίνας. Για τον λόγo αυτό, στο κέντρο της κατοικίας τοποθετήθηκε ο χώρος της τραπεζαρίας με διπλό ύψος περίπου 6 μέτρων, ανάμεσα στο αίθριο και στον κήπο. Οι μεγάλων διαστάσεων μπαλκονόπορτες που βρίσκονται εκατέρωθεν της τραπεζαρίας, δημιουργούν αυτήν την οπτική διαμπερότητα μεταξύ των δύο κήπων, που σε συνδυασμό με το διπλό ύψος δημιουργούν μία ιδιαίτερη εμπειρία κατοίκησης.
Όσον αφορά στον εσωτερικό σχεδιασμό της κατοικίας, σκοπός του σχεδιασμού ήταν η δημιουργία λιτών, άνετων και ζεστών χώρων χρησιμοποιώντας φυσικά υλικά, όπως το ξύλο, το μάρμαρο και το μέταλλο.
Η κατοικία με αίθριο στην Άνω Γλυφάδα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα της αρχιτεκτονικής πρακτικής του γραφείου STOA Studio of Architecture, η οποία συνίσταται στη δημιουργία περιβαλλοντικά βιώσιμων, λειτουργικών και αισθητικά ισχυρών αρχιτεκτονικών λύσεων, που συνδυάζουν κλασσικά και σύγχρονα αρχιτεκτονικά στοιχεία.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & εσωτερικός σχεδιασμός:
STOA Studio of Architecture
Στατική μελέτη:
Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
Η/Μ μελέτη:
Κωνσταντίνος Μπαρτζελιώτης
Σχεδιασμός φωτισμού & επίπλων:
STOA Studio of Architecture
Γεωπόνος:
Ανδρέας Νάσσος
Τοποθεσία:
Άνω Γλυφάδα
Εμβαδό:
250 m2
Έτος μελέτης:
2021
Κατάσταση:
Υπό κατασκευή
Φωτορεαλιστική απεικόνιση:
STOA Studio of Architecture

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Eco Resort στην Πελοπόννησο

Eco Resort στην Πελοπόννησο

To project Hotel HO! αφορά στη μελέτη ξενοδοχειακής μονάδας, σχεδιασμένης με γνώμονα το μεσογειακό τοπίο και το σύγχρονο μοντέλο παραθερισμού, όπου απλοί κτιριακοί όγκοι αναμειγνύονται με το φυσικό τοπίο και…

"House 6°", μελέτη κατοικίας στο Λαγονήσι

Στην περιοχή του Λαγονησίου εδράζεται το οικόπεδο μελέτης, σηματοδοτώντας μια μετάβαση μεταξύ του αστικού και του φυσικού τοπίου. Ο συμπαγής λευκός όγκος που στεγάζει την νέα κατοικία φαίνεται σχεδόν σαν…

"Collaborative Nest", πρόταση για ένα σχολείο στη Σενεγάλη, για το διαγωνισμό " Archstorming & Let’s Build My School "

"Η επαυξημένη πραγματικότητα ως ένα διαισθητικό εργαλείο για την κατασκευή". Αυτή η πρόταση στοχεύει στη χρήση της τεχνολογίας επαυξημένης πραγματικότητας (AR) ως εργαλείου κατασκευής, εμπλοκής και καθοδήγησης της κοινότητας μέσω…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.