Papyrella, ανακαίνιση εξοχικής κατοικίας στη Μύκονο

Το γραφείο μας ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση να ανακαινίσουμε μια κατοικία διακοπών 30 ετών που βρίσκεται στον Τούρλο Μυκόνου. Το σπίτι, που χτίστηκε αρχικά το 1989, βρίσκεται πάνω σε ένα τυπικό μυκονιάτικο βράχο με ανεμπόδιστη θέα προς τη θάλασσα και το ηλιοβασίλεμα. Έχει εξελιχθεί σταδιακά μέσω αρκετών προσθηκών σε μια γοητευτική αλλά περίπλοκη σύνθεση χώρων.

Ο σχεδιαστικός μας στόχος ήταν να παρέμβουμε και να αναδιατάξουμε ορισμένους από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, ώστε να τους καταστήσουμε πιο εύχρηστους, σεβόμενοι τον κλασικό κυκλαδίτικο χαρακτήρα του σπιτιού. Ορισμένα στοιχεία του σπιτιού διατηρήθηκαν, όπως οι υπάρχουσες ξύλινες οροφές και το παραδοσιακό κονίαμα στους εξωτερικούς τοίχους. Υπήρχαν, στην πραγματικότητα, διαφορετικές φάσεις και στυλ κονιάματος σε όλο το σπίτι, αλλά αυτοί οι τοίχοι τραχιάς υφής πρόσθεταν στον χαρακτήρα της κατοικίας και διατηρήθηκαν. Ξυλόγλυπτες πόρτες συντηρήθηκαν και επανατοποθετήθηκαν. Η εξωτερική πλακόστρωση από πέτρα Πηλίου διατηρήθηκε και επεκτάθηκε όπου ήταν απαραίτητο.

Παράλληλα, εισαγάγαμε νέα αλλά κλασικά υλικά, δημιουργώντας μια ισορροπημένη σχέση μεταξύ της παραδοσιακής και μινιμαλιστικής αρχιτεκτονικής, που τονίζεται περαιτέρω από το ιδιαίτερο γούστο των ιδιοκτητών στη διακόσμηση και στο design. Τα δάπεδα από μωσαϊκό στο εσωτερικό συμπληρώνουν αρμονικά τα εξωτερικά δάπεδα. Τα υπάρχοντα ξύλινα παράθυρα και παντζούρια χρωματίστηκαν με ένα φρέσκο «aqua» χρώμα. Η κουζίνα και τα μπάνια διαθέτουν κλασικά ελληνικά μάρμαρα από το γειτονικό νησί της Νάξου και μάρμαρο Διονύσου από την Αττική.

Η στρατηγική μας σχετικά με τη διάταξη του σπιτιού ήταν να εστιάσουμε σε σημειακές παρεμβάσεις με μέγιστο αντίκτυπο. Με την επέκταση των δημόσιων χώρων και την ενοποίηση των επιπέδων της βεράντας και των μικρότερων δωματίων σε μεγαλύτερα, επαναφέραμε την ιεραρχία και την άνετη κυκλοφορία στην κατοικία. Παράλληλα, παρείχαμε μια ευρύτερη ποικιλία τόσο σε κλίμακα όσο και σε χαρακτήρα ιδιωτικών και δημόσιων χώρων που μπορούν εν δυνάμει να φιλοξενήσουν διαφορετικά σενάρια επισκεπτών. Η κατοικία σχεδιάστηκε με σκοπό να ενοικιαστεί εποχιακά, έτσι, πτυχές της ιδιωτικότητας ήταν σημαντικές παράμετροι που λάβαμε υπόψη.

Οι σχεδιαστικές μας επιλογές, απλές αλλά ισχυρές, επιδιώκουν να γεφυρώσουν τον αυθεντικό χαρακτήρα της Μυκόνου με το σήμερα. Κάθε έργο προσεγγίζεται με ιδιαίτερη ευαισθησία ως προς το περιβάλλον, φυσικό και πολιτιστικό, το οποίο μοιάζει να απειλείται κάπως από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη και μία παγκόσμια αισθητική που έχει «καταλάβει» το νησί. Θεωρούμε τις προτάσεις μας ως έναν εναλλακτικό τρόπο προόδου προς μια σύγχρονη αισθητική που διατηρεί το κυκλαδίτικο πνεύμα.

 

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη:
ARP- Architecture Research Practice
Ομάδα αρχιτεκτόνων:
Αργυρώ Πουλιόβαλη, Εύα Αλμπερίνη, Νόρα Δεληδήμου
Μηχανολογική μελέτη:
Πάνος Παυλίδης
Στατική μελέτη:
Erisma
Κατασκευή:
ECC
Χρόνος κατασκευής:
2019
Τοποθεσία:
Μύκονος
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
433 m2
Φωτογραφίες / Styling:
Yorgos Kordakis / Ioli Chiotini

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Εξοχική κατοικία στην Άνδρο

Tο οικόπεδο βρίσκεται στο Άνω Γαύριο της Άνδρου σε πλαγιά με θέα τη θάλασσα και τον οικισμό Γαυρίου. Tο συνολικό εμβαδό του οικοπέδου είναι 1.500 m² και της κατοικίας 80…
Δύο εξοχικές κατοικίες στην Πάρο

Δύο εξοχικές κατοικίες στην Πάρο

Πρόκειται για δύο αυτόνομες παραθεριστικές κατοικίες, οι οποίες βρίσκονται στη θέση Βελανιές του Δήμου Μάρπησσας στην Πάρο, σε ένα οικόπεδο επιφάνειας 8.047,49 m², 1.300 μέτρα από τη θάλασσα.Στόχοι του σχεδιασμού…

Κατοικία "Hidden Cross" στη Χαλκίδα

H κατοικία βρίσκεται στην απόληξη ενός μικρού λόφου, σε προάστιο της Χαλκίδας με θέα τη θάλασσα. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου, μαζί με την ύπαρξη ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.