"P3 flats" Κτίριο διαμερισμάτων στην Ηλιούπολη

  • Γιάννης Παπαδόπουλος

Η νέα αυτή πολυκατοικία βρίσκεται στα νότια προάστια της Αθήνας στους πρόποδες του Υμηττού, σε μια περιοχή αμιγώς οικιστική, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της οποίας είναι ανεμπόδιστες οπτικές φυγές από τα περισσότερα σημεία της προς το παραθαλάσσιο μέτωπο, καθώς και ήπιες κλιματικές συνθήκες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.
Το οικόπεδο στο οποίο κατασκευάσθηκε το κτίριο είναι γωνιακό, επικλινές και έχει μεσημβρινό προσανατολισμό και θέα τόσος προς το βουνό του Υμηττού όσο και προς το θαλάσσιο μέτωπο.
Επιδίωξη της τεχνικής εταιρείας Future Plans η οποία σχεδίασε και ανέπτυξε το ακίνητο, ήταν η κατασκευή ενός κτιρίου 3 οροφοδιαμερισμάτων και 1 μεζονέτας, αξιοποιώντας τα παραπάνω ιδιαίτερα και προνομιακά χαρακτηριστικά της τοποθεσίας προς όφελος των μελλοντικών ενοίκων. Με γνώμονα τα παραπάνω, το κτίριο αναπτύχθηκε όσο το δυνατόν καθ’ ύψος σε πέντε στάθμες πάνω από την piloti, ενώ επιπλέον κατασκευάσθηκε και υπόγειο για χωροθέτηση των απαραίτητων βοηθητικών χρήσεων των κατοικιών και του κτιρίου.
Συνθετικά, έχει δοθεί μέριμνα ώστε οι χώροι των υπνοδωματίων να έχουν κυρίως ανατολικό προσανατολισμό, ενώ οι χώροι διημέρευσης δυτικομεσημβρινό με θέα την θάλασσα. Ημιυπαίθριοι χώροι και ανοιχτοί εξώστες κατ΄ επέκταση αυτών δημιουργούνται περιμετρικά των κατοικιών, ενώ μέσω μεγάλων ανοιγμάτων- κουφωμάτων το εσωτερικό των κατοικιών ενοποιείται με αυτούς δημιουργώντας όμορφες συνθήκες καθημερινής διαβίωσης. Επιπρόσθετα, σκιάδια από περσίδες αλουμίνιου τοποθετούνται σε σημεία έντονου ηλιασμού, τα οποία σε συνδυασμό με κουφώματα τοποθετημένα με τρόπο ώστε να υπάρχει διαμπερής αερισμός και έτσι να επιτυγχάνεται ευνοϊκό κλίμα στο εσωτερικό των κατοικιών ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Τα υλικά που χρησιμοποιούνται είναι σοβάς σε αδρή υφή και σε γήινες αποχρώσεις, εμφανές σκυρόδεμα στους εξώστες σε σπατουλαριστό φινίρισμα σε συνδυασμό με διάφανα πακτωμένα τζάμια ως κιγκλιδώματα, περσίδες και κουφώματα αλουμινίου σε βαφή structura καθώς και μεταλλικές κατασκευές .
Απόρροια του αρμονικού συνδυασμού υλικών, του πρωτοποριακού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και της άρτιας κατασκευής, είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κτιρίου υψηλής αισθητικής, πρότυπου αειφορίας το οποίο ανταποκρίνεται στον σύγχρονο τρόπο ζωής και τις υψηλές προδιαγραφές που θέτουν οι νέοι ενεργειακοί κανονισμοί και απαιτήσεις των κτιρίων.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & επίβλεψη:
Γιάννης Παπαδόπουλος
Στατική μελέτη - επίβλεψη:
Κων/νος Παπαδόπουλος
Συνεργάτες μηχανικοί:
Ηλίας Πίτσιος, Κων/να Καραχάλιου
Η/Μ μελέτη - επίβλεψη:
Δημήτρης Χρηστάκης
Γενική επίβλεψη έργου:
Κων/νος Παπαδόπουλος
Ιδιοκτήτης - Τεχνική εταιρεία κατασκευής:
Ι. & Κ. Παπαδόπουλος ΙΚΕ. – Futureplans
Τοποθεσία:
"Πανόραμα" Ηλιούπολης , Αττική
Συνολικό εμβαδό κτιρίου:
800 m2
Χρόνος μελέτης - κατασκευής:
2021-2022
Παρουσίαση κτιρίου:
Γιάννης Παπαδόπουλος
Φωτογραφίες:
Μπάμπης Λουιζίδης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Μονοκατοικία στη Θήβα

Μονοκατοικία στη Θήβα

Το οικόπεδο, γωνιακό, βρίσκεται σε προνομιακή θέση με πανοραμική θέα προς τις παρακείμενες δασικές και αγροτικές εκτάσεις. Είναι επικλινές, με τη δυτική πλευρά του, από την οποία είναι και προσβάσιμο,…
Κατοικία στην Κέρκυρα

Κατοικία στην Κέρκυρα

Στην πανέμορφη Κέρκυρα, στο εσωτερικό ανάγλυφο του νησιού, τριγυρισμένη από λόφους και ελαιώνες, κτίστηκε αυτή η κατοικία για μια οικογένεια καλλιτεχνών. Επιλέχθηκε το υψηλότερο σημείο μιας έκτασης 26 στρεμμάτων με…
Εξοχική κατοικία στον Άγιο Μηνά με μοντερνιστικά και σύγχρονα στοιχεία

Εξοχική κατοικία στον Άγιο Μηνά με μοντερνιστικά και σύγχρονα στοιχεία

Σε μια θεαματική τοποθεσία με θέα στον Ευβοϊκό Κόλπο, ένα μείγμα από ακατέργαστα και εκλεπτυσμένα υλικά συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μια μοναδική καλοκαιρινή κατοικία, που ανοίγεται στο τοπίο προς όλες…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.