"Hacienda" εξοχική κατοικία με θέα στο μεσσηνιακό τοπίο

  • Frame Architects

Τοποθετημένη σε έναν λόφο σε ελαιόφυτη περιοχή νότια της Κορώνης, η εξοχική κατοικία των 140 m2 αποτελεί ένα ησυχαστήριο με απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα και το καταπράσινο μεσσηνιακό τοπίο. Μέσα από την αρχιτεκτονική μελέτη, το γραφείο Frame Architects προτείνει τη συνδιαλλαγή των στοιχείων της σύγχρονης κατοίκησης με την ιδιαιτερότητα της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής.
Προηγουμένη κατάσταση και ζητούμενα μελέτης
Η κάποτε ιδιωτική κατοικία του Γερμανού αρχιτέκτονα Ένριχ Πορτμαν, σχεδιασμένη από τον ίδιο το 1992, αγοράστηκε το 2021 από μια οικογένεια Γερμανο-Ελβετών για να στεγάσει την καλοκαιρινή τους κατοικία στην Ελλάδα.
Προσέγγιση αρχιτεκτονικής πρότασης
Οι Frame Architects οργάνωσαν την αρχιτεκτονική μελέτη με ιδιαίτερη ευαισθησία και σεβασμό προς τα γνωρίσματα της μεσογειακής αρχιτεκτονικής, ενώ ταυτόχρονα, πρωταρχικό ρόλο στη σχεδιαστική προσέγγιση διαδραμάτισε ο παραδοσιακός τρόπος ζωής στη Μεσόγειο, όπου η καθημερινότητα διαμοιράζεται ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο της κατοικίας. Κατά αυτόν τον τρόπο, διατηρείται και ενδυναμώνεται ένα από τα σημαντικότερα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της μεσογειακής αρχιτεκτονικής, το τετράγωνο αίθριο (ξέφωτο). Με
αφετηρία το αίθριο που τοποθετείται στο κέντρο, όλοι οι χώροι της θερινής κατοικίας οργανώνονται γύρω του, δημιουργώντας δύο όγκους σχήματος Γ. Επιπρόσθετα, προκειμένου να ενισχυθεί η εξωστρέφεια της κατοικίας και συνεπώς να διατηρηθεί και να ενδυναμωθεί η ροή της κίνησης ανάμεσα στον εσωτερικό και τον εξωτερικό χώρο, διευρύνθηκαν τα υφιστάμενα ανοίγματα του καθιστικού. Η διάνοιξη αυτή αξιοποιεί στο βέλτιστο τη θέα προς τη θάλασσα και τον επιβλητικό Ταΰγετο, προσδίδοντας τη ζητούμενη αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης.
Τέλος, η κατοικία δανείζεται στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική, όπως η τοπική τεχνική κεραμοσκεπής και τα πλαίσια (κορνίζες) γύρω από τα κουφώματα. Στόχος της ανακατασκευής ήταν να διατηρηθεί ο αρχικός χαρακτήρας του κτιρίου και να εμπλουτιστεί με σύγχρονα στοιχεία, τα οποία καλύπτουν τις λειτουργικές απαιτήσεις των νέων χρηστών. Επομένως, το τελικό αποτέλεσμα συνδυάζει τα φυσικά υλικά που χρησιμοποιούνται συχνά στην τοπική λαϊκή παράδοση, όπως το ξύλο και η πέτρα, ενώ η χρωματική παλέτα που χρησιμοποιείται είναι γήινη και ανοιχτόχρωμη.
Περιγραφή κτισμένου
Το κτιριακό συγκρότημα αποτελείται από δύο όγκους. Ο βασικός όγκος της κατοικίας σε σχήμα Γ διαμορφώνεται σε δύο στάθμες και περιλαμβάνει έναν κεντρικό χώρο καθιστικού – κουζίνας - τραπεζαρίας και δύο υπνοδωμάτια, το καθένα με δικό του λουτρό. Ο δεύτερος ορθογώνιος όγκος αποτελεί την αποθήκη-laundry της κατοικίας. Η εσωτερική διαρρύθμιση τροποποιήθηκε ελαφρώς στα υπνοδωμάτια, προκειμένου να εξυπηρετεί λειτουργικά και αισθητικά τις ανάγκες των κατοίκων. Μεγάλη έμφαση δόθηκε στο να αποκτήσουν τα υπνοδωμάτια ελεύθερη θέα προς το πράσινο τοπίο. Αντιθέτως, η διαμερισματοποίηση τροποποιήθηκε ριζικά στους υγρούς χώρους, όπου στην ίδια θέση που φιλοξενούνταν αρχικά ένα λουτρό, δημιουργήθηκαν πλέον δύο λουτρά, ένα για κάθε υπνοδωμάτιο. Η αισθητική των μπάνιων ακολουθεί τις μίνιμαλ γραμμές του υπόλοιπου σπιτιού, συνδυασμένες με την έντονη παρουσία πατητής τσιμεντοκονίας.
Περιγραφή εξωτερικής προσέγγισης κατοικίας
Εξίσου σημαντική παράμετρος της αρχιτεκτονικής μελέτης αποτελεί η προσέγγιση της κατοικίας και η αίσθηση που προσδίδει στον επισκέπτη/κάτοικο. Η είσοδος στο κτίριο γίνεται σταδιακά, μέσα από μία διαδρομή που “αγκαλιάζει” το κτίσμα οδηγώντας προς την πίσω του όψη. Στη συνέχεια, ένας υπαίθριος διάδρομος που ορίζεται από τους δύο κτισμένους όγκους του κτιριακού συγκροτήματος διανοίγεται προς το υμιυπαίθριο κατώφλι της κατοικίας, ολοκληρώνοντας τη μετάβαση από το φυσικό περιβάλλον στο περιβάλλον κατοίκησης.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη & interior:
Frame Architects
Ομάδα μελέτης:
Δήμητρα Μπουγά, Ειρήνη Παπαλού
Διαχείριση έργου:
Frame Architects
Κατασκευή:
Σαράντης Ντασάκης, ACRES
Τόποθεσία:
Κορώνη, Μεσσηνία
Χρόνος ολοκλήρωσης:
2022
Επιφάνεια κατοικίας:
140 m2
Φωτογραφίες:
Γιώργος Σφακιανάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

"ΟΡΙΟ 72" βιοκλιματική πολυκατοικία στη Γλυφάδα

Ως εφαλτήριο του σχεδιασμού θεωρήθηκαν ο προσανατολισμός του οικοπέδου, οι επικρατούσες κλιματικές συνθήκες αλλά και η τοπική γεωμορφολογία. Βιοκλιματικός σχεδιασμός και ηλιασμός, ηλιοπροστασίαΤα ανοίγματα μεγιστοποιούνται στο νότο, ενώ στην ανατολή και…
Εσωτερικός σχεδιασμός μεζονέτας στα Μελίσσια

Εσωτερικός σχεδιασμός μεζονέτας στα Μελίσσια

Η μεζονέτα βρίσκεται στα Μελίσσια και αποτελείται από 4 επίπεδα. Στο ισόγειο, συναντάμε το καθιστικό, την τραπεζαρία, την κουζίνα και το wc. Στο υπόγειο, υπάρχουν οι χώροι του γραφείου, του…
Διπλοκατοικία στη Φιλοθέη

Διπλοκατοικία στη Φιλοθέη

To κτίριο στεγάζει δύο ανεξάρτητες κατοικίες και βρίσκεται σε ένα ήσυχο δρόμο της Φιλοθέης, σε οικόπεδο χωρίς ιδιαίτερη θέα στο επίπεδο του εδάφους, ενώ ψηλότερα με θέα νοτιοδυτικά.Το αίτημα της…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.