Μονοκατοικία στην Κερατέα Αττικής

Πρόκειται για μονοκατοικία δύο ορόφων με υπόγειο σε μακρόστενο οικόπεδο εκτός σχεδίου, περιοχής με αραιή δόμηση όπου διατηρείται ακόμη το αττικό τοπίο, ελιές, αμπέλια, κωνοφόρα σε επίπεδα και χαμηλές εξάρσεις του εδάφους. Κτίσματα σε αραιά διαστήματα τρομάζουν για το μέλλον του δομημένου περιβάλλοντος.
Οι αρχές της σύνθεσης βασίστηκαν:
- Σχήμα του οικοπέδου
- Προσανατολισμός
- Τοπίο – Θέα
- Βιοκλιματικός σχεδιασμός
Η κατοικία έχει άμεση επαφή με το έδαφος ακολουθώντας τη φυσική κλίση.
Δύο μακρόστενοι όγκοι εκατέρωθεν άξονα και σε συνέχεια ο ένας του άλλου, ανεξαρτητοποιούν στο ισόγειο τη ζώνη των υπνοδωματίων από τους χώρους διημέρευσης και δημιουργούν αυλή στεγασμένη με πέργκολα με τη βοήθεια ελαφρών (ξύλινη κατασκευή στο όριο του οικοπέδου) και βαρύτερων κατασκευών (πέτρινος τοίχος, πλατη της εξωτερικής υποστήριξης κουζίνας).
Ο διαμπερής χώρος διημέρευσης με τα μεγάλα συρόμενα κουφώματα προς το νότο, που ενοποιούν το μέσα με το έξω, η άμεση επαφή με τη στεγασμένη αυλή, ο ενδιάμεσος ημιυπαίθριος χώρος, ο μεγάλος πρόβολος ανατολικά και η θέα προς τη θάλασσα στη συνέχεια του φυτεμένου, με δέντρα της Αττικής, υπόλοιπου ελεύθερου οικοπέδου, προφυλάσσει τους κατοίκους από τη ζέστη το καλοκαίρι, βοηθάει στη θέρμανση το χειμώνα και ορίζει την καθημερινή διαβίωση των κατοίκων.
Στη συνέχεια της αυλής και προς την κατεύθυνση της θέας τοποθετήθηκε η πισίνα στο πλάι του καθιστικού, προστατευμένη από το βορρά.
Στοιχεία βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής που υλοποιήθηκαν: εκμετάλλευση προσανατολισμού και διαμπερότητας, σύστημα γεωθερμίας για θέρμανση- δροσισμό, ηλιακά πανέλα για ζεστό νερό, ενισχυμένη οικολογική μόνωση, ενεργειακά κρύσταλλα, κουφώματα θερμοδιακοπτόμενα, οικολογικά υλικά, ανεμιστήρες οροφής, μελλοντική διαμόρφωση σε κήπο δώματος του όγκου υπνοδωματίων.
Υλικά: σοβάς τύπου αρτιφισιέλ στο χρώμα του χώματος, πέτρα τοπική, εμφανές σκυρόδεμα σε οροφές και μάντρες, φυσικό ξύλο, γκρι μέταλλα, δάπεδα από σκούρα πέτρα και επεξεργασμένο πορόλιθο, ξύλινα δάπεδα στα υπνοδωμάτια, τσιμεντοκονία στο χρώμα του τσιμέντου σε σκάλα, λουτρά και τζάκι.

Περισσότερα...

Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Paly Αρχιτέκτονες -Νίκος Λυκούδης, Ισμήνη Παπασπηλιοπούλου, Κατερίνα Αργυροπούλου
Επίβλεψη: Νίκος Λυκούδης
Στατική μελέτη- επίβλεψη: Παναγιώτης Ψυχογιός
Η/Μ μελέτες: Νίκος Παπαδάκης
Φωτογραφία: Παναγιώτης Βουμβάκης

ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΣΤΟ KTIRIO.GR

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΚΤΙΡΙΑ

Συγκρότημα διώροφων εξοχικών κατοικιών στην Κασσάνδρα  Χαλκιδικής

Συγκρότημα διώροφων εξοχικών κατοικιών στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής

Σε επικλινές οικόπεδο 22 στρεμμάτων, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής κατασκευάστηκε συγκρότημα 18 αυτοτελών κατοικιών τριών επιπέδων, με ιδιωτικές πισίνες.Το οικόπεδο χωρίζεται σε πέντε επί μέρους τμήματα, επομένως δημιουργούνται πέντε συγκροτήματα των…
Διώροφη μονοκατοικία στην Κύπρο

Διώροφη μονοκατοικία στην Κύπρο

Αναλαμβάνοντας τη μελέτη της κατοικίας, κύριο μέλημα του μελετητή και των ιδιοκτητών ήταν η δημιουργία μιας "ανοικτής" κατοικίας τόσο στο εσωτερικό της, όσο και στη σχέση της με τον εξωτερικό…

Κατοικία "Hidden Cross" στη Χαλκίδα

H κατοικία βρίσκεται στην απόληξη ενός μικρού λόφου, σε προάστιο της Χαλκίδας με θέα τη θάλασσα. Τα χαρακτηριστικά της τοποθεσίας και της κλίσης του οικοπέδου, μαζί με την ύπαρξη ενός…

Ο παρών ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies ώστε να βελτιώσει την εμπειρία περιήγησης.